Странно тропане m52b20. Повдигачи? видео
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Странно тропане m52b20. Повдигачи? видео
Здравейте колеги та сутринта се случи нещо много странно с колата. Слизам сутринта за работа и паля колата. Беше -4 което мисля, че не е никакъв проблем. До преди две седмици палех на -15 -16 без проблеми. Та сутринта запалих много трудно, три четири завъртания на стартера. След като запали колата работеше на 5 цилиндъра и тресеше. За около 6 7 секунди нещата се успокоиха и колата заработи нормално. Дотук добре, но след 40 50 секунди почна някакво тропане(виж клипчето). Не знам дали е от повдигачите или нещо друго. Не посмях да я карам така колата и я оставих. Сега като се върнах от работа я запалих пак и от начало не тропаше, след една минута започна пак да тропа така, но спря след още половин минута. Оставих я да поработи 5 6 минути и си работи нормално.
Преди никога не го е правила това
.
клипчето: http://vbox7.com/play:d5544403
Маслото е motul 6100 10w40 на 7000км 7500км.
Мисля утре или в петък да го сменя с bmw 5w40 за всеки случай, но пък чета че могат да се разтракат повдигачите, ако това не е от тях де.
Гледа го едно майсторче, преди малко, но не трака вече. Каза, че мотора е невероятно запазен. Ако може да се вярва на километража за километрите е на 265 000.
Та дайте някакви съвети, препоръки и предположения.
п.п Четох темата в е39 и е тропането е някакво подобно, но не съм сигурен. Не мога да определя от къде идва звука. Сигурно съм изчел и всички теми за хидравличните повдигачи, но не мога да преценя дали е от тях.
Преди никога не го е правила това

клипчето: http://vbox7.com/play:d5544403
Маслото е motul 6100 10w40 на 7000км 7500км.
Мисля утре или в петък да го сменя с bmw 5w40 за всеки случай, но пък чета че могат да се разтракат повдигачите, ако това не е от тях де.
Гледа го едно майсторче, преди малко, но не трака вече. Каза, че мотора е невероятно запазен. Ако може да се вярва на километража за километрите е на 265 000.
Та дайте някакви съвети, препоръки и предположения.
п.п Четох темата в е39 и е тропането е някакво подобно, но не съм сигурен. Не мога да определя от къде идва звука. Сигурно съм изчел и всички теми за хидравличните повдигачи, но не мога да преценя дали е от тях.
- BlacK-EviL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: бавно 32?и цупе
- Мечтае да кара: е92 м3 цупе
Re: Странно тропане m52b20. Повдигачи? видео
моята трака по подобен начин сутрин като я паля понякога за около 5-6 сек. макс докато си качи масалце и след това всичко заспива
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Вероятно маслото ти е шит. Запази малко (няколко мг стигат) като го смениш, пиша една статия за тестване на маслото в домашни условия ако искаш като я пусна да можеш да си го провериш да видиш какъв му е проблема, хем ще знаеш дали източника от който си го взел е читав.
- BT9028BA
- старши ентусиаст
-
- Кара: ...don`t drive fast, just fly low
- Мечтае да кара: E36 M3
BlacK-EviL написа:моята трака по подобен начин сутрин като я паля понякога за около 5-6 сек. макс докато си качи масалце и след това всичко заспива
Според мен въобще нетрябва да трака мотора дори и при минусуви темп.
- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
имаше едни гумички които се сменяха и проблема изчезва. дано да те ориентира поне малко към просмена който не е сериозен, просто е дразнещо самото тракане.

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
По това което чух на клипа са повдигачи,няма проблем да сложиш 5 на 40,преди коледа и аз минах от 10 на 5 и няма проблеми. Само с масло трудно ще се оправят,мисля че ще искат почистване,нищо не пречи да пробваш обаче.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Plamen_Shopov_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
- Мечтае да кара: цял живот BMW
- Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18
Същия проблем го имах и аз колега !!!
А звука е 1 към 1 с този на твоята кола, макар, че съм с м43б16.
Над 4 години я карах с Кастрол Магнетик 10 В 40 и никога не ми е почуквало нищо. Но преди известно време реших да сложа някакво друго масло, защото все по-често чувам, че Кастрола има доста ментета.
Та свързах се с един колега от форума и купих от него YACCO пак 10 в 40, което адски много ми препоръчваше.
Сложих го и в първия момент усетих лека промяна в шума, но нормално, все пак старото масло беше на 10 000 вече.
Навъртях 3000 км и една сутрин запалих колата... какво да чуя
същия звук като на твоята кола.
Паля я, не чука, след няколко секунди започва да чука така, в началото спираше за 15-20 секунди, но след ден-два започна да чука още повече и чак след 2-3 минути спираше или когато я форсирам над 3000-3500 оборота (също когато загрее добре).
Това се случи в студа, а със старото масло нямах никакви проблеми в доста по-големи студове.
Както каза колегата bum-bum , кофти масло и според мен.
Аз вече се уверих в това. А иначе шума е както на повдигачите, при мен беше същия.
А звука е 1 към 1 с този на твоята кола, макар, че съм с м43б16.
Над 4 години я карах с Кастрол Магнетик 10 В 40 и никога не ми е почуквало нищо. Но преди известно време реших да сложа някакво друго масло, защото все по-често чувам, че Кастрола има доста ментета.
Та свързах се с един колега от форума и купих от него YACCO пак 10 в 40, което адски много ми препоръчваше.
Сложих го и в първия момент усетих лека промяна в шума, но нормално, все пак старото масло беше на 10 000 вече.
Навъртях 3000 км и една сутрин запалих колата... какво да чуя

Паля я, не чука, след няколко секунди започва да чука така, в началото спираше за 15-20 секунди, но след ден-два започна да чука още повече и чак след 2-3 минути спираше или когато я форсирам над 3000-3500 оборота (също когато загрее добре).
Това се случи в студа, а със старото масло нямах никакви проблеми в доста по-големи студове.
Както каза колегата bum-bum , кофти масло и според мен.
Аз вече се уверих в това. А иначе шума е както на повдигачите, при мен беше същия.
- darko1
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 M52B20TU '00 Shadowline
- Мечтае да кара: Самолет
Мойта тракаше по същия начин и работеше на 3 цилиндъра,смениха ми повдигачите и сега всичко си е наред
Ами днес я покарах няколко километра, но нямаше никакво тропане все едно не е било. Явно от маслото идва проблема.
Дали не е възможно някой повдигач да се е запушил или блокирам и сам да се е отпушил
Дали не е възможно някой повдигач да се е запушил или блокирам и сам да се е отпушил

- AMERICANO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 330 CI + e36 M3
- Мечтае да кара: e30 M3
- Борис_Малинов
- старши ентусиаст
-
- Кара: По-долу изброеното...
- Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.
Щом е спряла да "чука",значи повдигача се е отпушил,но въпроса е:до кога?
Най-сигорния начин тава да се "делитне",като проблем е да се демонтират всички повдигачи и старателно да се почистят и ако има някой много сгъбен,да се подмени съответно.
Много често повдигачите започват да почукват отчетливо,когато двигателя е напълно загрял,а при "сух" старт нищо не потропва за,което пак ключова роля има качеството на маслото.
За мен най-качествено си остава Кастрола.Имаме един Мерц-Вито,когато го купихме чукаше повдигач.След смяна на маслото с Кастрол 5W-40 за дизелов двигател,всички шумове изчезнаха незабавно.
Най-сигорния начин тава да се "делитне",като проблем е да се демонтират всички повдигачи и старателно да се почистят и ако има някой много сгъбен,да се подмени съответно.
Много често повдигачите започват да почукват отчетливо,когато двигателя е напълно загрял,а при "сух" старт нищо не потропва за,което пак ключова роля има качеството на маслото.
За мен най-качествено си остава Кастрола.Имаме един Мерц-Вито,когато го купихме чукаше повдигач.След смяна на маслото с Кастрол 5W-40 за дизелов двигател,всички шумове изчезнаха незабавно.

Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!
- Radoslav318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: М50+++
Според мен си смени маслото и виш как е, ако пак трака май си за повдигачи, мисля че е нормално да изтракат 1 2 сек. при паленето, при мен поне е така 

По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Масло , повдигачи не ремонтира ...
Пробвай с 5в40 , по "тъничко" е и ще пълни по-лесно повдигачите ,съответно може да спрат да тракат ... , но докога ...
Почистването на повдигачите също е вариятн , въпреки , че е времено решение на проблема (има моя тема за демонтаж , почистване и монтаж на повдигачи в раздел полезни ...).
На твое място , отварям , гледам кой повдигач чука , сменям го и си спестявам смяна на масло (ако маслото е сменено скоро де ... ), същевременно си опазваш вала , респективно двигателя !
П.С. Всички се "хвърлиха" на повдигачи , наистина и на мен тоя звук ми наподобява най -вече повдигач ,тракането е много изразено и вероятно е повдигач, ама имай на предвид, че може да е и нещо друго ... , я некой биелен лагер , я некоя верига ...

Пробвай с 5в40 , по "тъничко" е и ще пълни по-лесно повдигачите ,съответно може да спрат да тракат ... , но докога ...

Почистването на повдигачите също е вариятн , въпреки , че е времено решение на проблема (има моя тема за демонтаж , почистване и монтаж на повдигачи в раздел полезни ...).
На твое място , отварям , гледам кой повдигач чука , сменям го и си спестявам смяна на масло (ако маслото е сменено скоро де ... ), същевременно си опазваш вала , респективно двигателя !
П.С. Всички се "хвърлиха" на повдигачи , наистина и на мен тоя звук ми наподобява най -вече повдигач ,тракането е много изразено и вероятно е повдигач, ама имай на предвид, че може да е и нещо друго ... , я некой биелен лагер , я некоя верига ...

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
metodi80 написа:На твое място , отварям , гледам кой повдигач чука , сменям го и си спестявам смяна на масло (ако маслото е сменено скоро де ... ), същевременно си опазваш вала , респективно двигателя !
хвала за всичките ти теми и мнения

но би ли обяснил как се разбира от 24 повдигача кой точно чука, за да смениш само него ??
- metodi80
- старши ентусиаст
-
BiTurbo написа:metodi80 написа:На твое място , отварям , гледам кой повдигач чука , сменям го и си спестявам смяна на масло (ако маслото е сменено скоро де ... ), същевременно си опазваш вала , респективно двигателя !
хвала за всичките ти теми и мнения![]()
но би ли обяснил как се разбира от 24 повдигача кой точно чука, за да смениш само него ??
Долавям сърказъм във въпроса ти ... , не мислиш , че бих се изказал на "версия", нали ... ?!
Вариантите са два ...
Единия е :
Свалят се всичките повдигачи , отварят се (ако са от типа , който може да се отваря) , изпразват се напълно от маслото , след това се сглобяват и се стискат на ръка , човек , който има опит , веднага усеща кой повдигач е "омекнал" и кой си е добре .... Лично аз предпочитам този метод , с него безпогрешно установявам кой повдигач е скапан ...
Другия вариант:
Оглеждат се старателно гърбиците на вала/валовете и кобилиците (ако двигателя е с кобилици) , повдигача , който не е работил добре , винаги , ама абсолютно винаги оставя следи (било те по слабо изразени или ясно видими ) по гърбиците на вала (и евентуално по кобилиците). Та като се види на коя гърбица има следи , то съответния повдигач се демонтира , проверява се и туй то ...
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2