Деактивиране на аларма (DWA IV) и EWS II

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Деактивиране на аларма (DWA IV) и EWS II

Мнение от Djelebov » 19 Яну 2011, 23:21

Колеги имам съмнения за проблем в едно от двете и искам да ги изключа. Доколкото знам EWS-а бива търсен от DME-то и се маха с препрограмиране на DME-то да не търси EWS - има ли по-лесен начин и ако не, как на практика се прави програмирането- къде, колко $$$

За алармата не знам много и ще съм благодарен за малко разяснения

Колата е 04/95 520iA, инфраред дистанционно (ключа) с 2 копчета

Благодаря предварително
Последна промяна Djelebov на 20 Яну 2011, 0:14, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Re: Деактивиране на аларма (DWA IV) и EWS II

Мнение от georgipass » 19 Яну 2011, 23:41

Djelebov написа:Колеги имам съмнения за проблем в едно от двете и искам да ги изключа. Доколкото знам EWS-а бива търсен от DME-то и се маха с препрограмиране на DME-то да не търси EWS - има ли по лесен начин и ако не, как на практика се прави програмирането- къде, колко $$$

За алармата не знам много и ще съм благодарен за малко разяснения

Колата е 04/95 520iA, инфраред дистанционно (ключа) с 2 копчета

Благодаря предварително

:OT: Ти ли беше паркирал днес по обяд на Мир :OT:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 20 Яну 2011, 0:12

Да, то не е съвсем :OT: , щото колата за малко да си остане там за дълго, точно заради алармата или EWS-a.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2011, 1:59

Я поясни какво се случи точно ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 20 Яну 2011, 11:55

На кратко...проблем с трудно първо палене за деня и много лоша работа на мотора, който се явява само, ако колата е била заключена с копчето на ключа, което включва алармата. Ако предния ден съм заключил със самия ключ (ключалката на вратата), проблема го няма :shock: . Тествано е многократно в продължение на месеци, не е съвпадение. Проблема е много стар, писах тема за него преди година, но за съжаление чак преди няколко месеца направих връзка с алармата. Всичко друго по електрониката и механиката на колата е проверено още преди да забележа, че при изключена аларма проблема отпада. Остава аларма и EWS.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 20 Яну 2011, 12:11

стига бе :kuku: , ти направо утрепа всичи с такава връзка. ма знае ли човек...

доколкото ми е известно между двете системи няма връзка. едното е просто аларма, а другото имобилайзер. DWA просто следи дали нещо не е отворено или няма счупен джам (най - общо казано), а EWS възпрепятства запалването с друг (преправен, изкопиран и т.н.) ключ.

с две думи, след като пали не би трябвало да е EWS. макар, че и DWA не би трябвало да е, защото тя е само за наблюдение.

освен включвайки алармата (или заключвайки колата с копчето на ключа) по някакъв начин да пада акумулатора? гледал ли си (мерил) напрежението при стартиране?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 20 Яну 2011, 12:41

EWS-a е свързан с DME и му подава сигнал, без който компютъра не дава сигнал към бобините. Не смятам че има проблем с EWS-a като чипове в ключа или приемник в ключалката и т.н., а по-скоро ако има, е в самия модул или кабелите от и към него. Без модула обаче колата не може да работи, така че не мога простода го махна, за проба.
За алармата гледах схеми в е34 Electrical Troubleshooting manual '95. Честно казано не разбрах много и затова се надявам някой да каже как се изключва напълно, за да отпадне като вариант.
Знам, че такива проблеми са рядкост, но се случват, ето пример
с е32 http://www.youtube.com/watch?v=XcBdv9dUOe0

За мен по важния въпрос си остава как да махна EWS-a и Алармата :help:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 20 Яну 2011, 13:51

EWS-a си написал, как се маха - трябва да се смени софтуера в DME. Лично аз не бих го направил, защото не се знае, на какъв софтуер ще попаднеш. Да не стане оправихме едното, развалихме другото.

DWA се чете, ама с кодочетец на BMW. В тоя ред на мисли, ако ти се дават пари нищо не пречи да се прочете, може и да има записана грешка.

Нищо не пишеш, какво се случва със светодиода, който е на таблото. Мига, не мига, свети постояно? Имаше някакви индикации, кое, какво означава. И най - важното дали свети или мига, или там каквото се случва по един и същ начин, когато заключваш с ключа и с копчето.

Има описано някакво деактивиране на DWA, но то е при положение, че не можеш да я деактивираш с ключа или копчето. Не знам, дали е същото.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2011, 13:56

значи първо - Е32 с EWS няма, поради простата причина че EWS-а се монтира след средата на 94-та година, а това което виждаш в клипа е проблем с DWA.
По нататък освен с "чипосване" другия вариант който ми идва на акъла е да се извади "чипа" от ключа, и заедно с антената на транспондера да се омотае в изолирбанд и да се скрие някъде в кормилната конзола. 8)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 20 Яну 2011, 14:02

и като го махнеш и скриеш в кормилната конзола, какво точно му деактивираш? според мен нищо.

по - добре да даде малко пари, да прочетат DWA или да провери поне нещата, които по принцип дават фира - кабелен сноп, датчик за хориз. положение, машинки на вратите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2011, 14:04

@2bar написа:и като го махнеш и скриеш в кормилната конзола, какво точно му деактивираш? според мен нищо.

по - добре да даде малко пари, да прочетат DWA или да провери поне нещата, които по принцип дават фира - кабелен сноп, датчик за хориз. положение, машинки на вратите.

Пешо, конкретизирай кое как дефектира, особено кабелите и датчика по хоризонтала, защото ми стана интересно :smoke:

ПС Djelebov, дай ми един мейл за да ти пратя един документ който доста подробно описва EWS и DWA системите :smoke:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 20 Яну 2011, 14:37

@2bar написа:Нищо не пишеш, какво се случва със светодиода, който е на таблото

Нищо нередно, като заключа с копчето на ключа започва мига, като заключа с ключа в ключалката- не. Докато колата е отключена, работи или е на контакт никога не е мигало.

_65536_kb_sec_ написа:значи първо - Е32 с EWS няма, поради простата причина че EWS-а се монтира след средата на 94-та година, а това което виждаш в клипа е проблем с DWA.
По нататък освен с "чипосване" другия вариант който ми идва на акъла е да се извади "чипа" от ключа, и заедно с антената на транспондера да се омотае в изолирбанд и да се скрие някъде в кормилната конзола. 8)

И аз не знам при мен от къде е проблема, може и алармата да е, за това искам да махна и двете. Чипа от ключа и приемника му ги изключвам, щото те действат еднократно при запалване, а когато колата работи не се използват- ако се даде 12V на един от пиновете на DME-то, ключа може да се извади докато колата работи и EWS-a не я загася, въпреки, че в ключалката няма ни чип, ни ключ. А проблема не е само трудното палене а и лошата работа на мотора след това.

Да кажем, че за EWS-а ми стана ясно какво се прави, благодаря. Остава алармата

@2bar написа:Има описано някакво деактивиране на DWA, но то е при положение, че не можеш да я деактивираш с ключа или копчето. Не знам, дали е същото.

От къде мога да намеря тази информация, колега. Искам да я махна, така че да може и модула да махна и колата да работи, възможно ли е ??
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 20 Яну 2011, 15:31

_65536_kb_sec_ написа:
@2bar написа:и като го махнеш и скриеш в кормилната конзола, какво точно му деактивираш? според мен нищо.

Пешо, конкретизирай кое как дефектира, особено кабелите и датчика по хоризонтала, защото ми стана интересно :smoke:

ПС Djelebov, дай ми един мейл за да ти пратя един документ който доста подробно описва EWS и DWA системите :smoke:

@Стояне, :ok:

само споделям беглият опит, който имам.

Кабелният сноп при комбито съдържа освен всичко и кабела, на който е вързан датчика за счупено стъкло. Датчика за хоринзонтално положение на колата обикновено се скапва от влага (намира се в багажника). За самите машинки на вратите е ясно - предните освен моторчета имат и две ключета за крайните положения, които с времето дават фира. Макар, че повечето пъти проблемът не е в самите ключета, а в доста големи хлабини в самата предавка на моторчето.

@Djelebov,

ти почти си го хванал дефекта. След като заключвайки с ключа светодиода на таблото не се включва, това означава, че DWA не се активира. А заключвайки с копчето светодиода мига - значи активираш DWA и после :ranting:.

Това е линка, само не знам, дали се вижда или не, трябва ли да си регистриран или не. Както и да е, превеждам ти го дословно (само часта за деактивиране на алармата). В цялата работа няма нищо секретно (това е от инструкцията за експлоатация). Става въпрос за модели след 1994.

" В случай, че DWA не може да се деактивира по нормалният начин се прави следното:
- врата се отключва с ключа
- качваш се, затваряш вратата и завърташ ключа в поз. 1
- изчакваш около 15 мин. След първите 5 мин светодиода загасва и после чакаш още 10 мин. През това не отваряш врата и ключа стои в поз.1
- след тази процедура, DWA е деактивирана."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Djelebov » 20 Яну 2011, 15:37

@2bar написа:
@Djelebov,

ти почти си го хванал дефекта. След като заключвайки с ключа светодиода на таблото не се включва, това означава, че DWA не се активира. А заключвайки с копчето светодиода мига - значи активираш DWA и после :ranting:.

Това е линка, само не знам, дали се вижда или не, трябва ли да си регистриран или не. Както и да е, превеждам ти го дословно (само часта за деактивиране на алармата). В цялата работа няма нищо секретно (това е от инструкцията за експлоатация). Става въпрос за модели след 1994.

" В случай, че DWA не може да се деактивира по нормалният начин се прави следното:
- врата се отключва с ключа
- качваш се, затваряш вратата и завърташ ключа в поз. 1
- изчакваш около 15 мин. След първите 5 мин светодиода загасва и после чакаш още 10 мин. През това не отваряш врата и ключа стои в поз.1
- след тази процедура, DWA е деактивирана."

Благодаря, ще пробвам
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2011, 16:08

Всъщност за ключетата не си съвсем прав - там се износват пъпчиците на самото ключе и така дава дефект, и реално с ключ вече не можеш да управляваш централното от дадената брава.
Eто и снимка:
Изображение
Но това е само ако човек има стария тип заключване като на Е32 и на Е34 преди 91-ва година.

Иначе датчика за положението на колата до сега не съм виждал такъв дефектирал, ама пък всичко си има първи път.
Датчиците на стъклата също са ясни, но аз все още се съмнявам в самия транспондер дали не дефектира както и кабелите до него.

До тук съм виждал на едно 725ТДС дефектирал модул на DWA и беше доста неприятно защото колата беше умряла някъде много далеч от гаража. А за капак на всичко самия модул беше дал фира поради някаква причина, и нямаше грам комуникация с него. :evil:
Изображение

Назад към E34