Шум от контролния панел на климатика!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Обществен транспорт с билетче
Мечтае да кара: Mustang Shelby GT500 от 1967г.

Шум от контролния панел на климатика!

Мнение от bijona » 18 Яну 2011, 20:27

Здравейте колеги може да има нещо подобно за което се извинявам.Колата беше в сервиз за смяна на челното стъкло и боядисване на таван,преден капак,предна броня (ето какво причиниха ветровете през декември).Вкарах я в Субару томей миналата седмица.Вчера като я взех ми казаха,че е бил паднал акумулатора и не е запалила без помощ.Днеска обърнах внимание,че ми бръмчи контролния панел на климатика(под радиото)Махнах минуса на акумулатора и спря, сложих го и пак бръмчи!Като това става при загасена кола и изваден ключ но и при запалена го издава същия звук!Колата е 525д (163кс.) комби 2002 г.
От какво може да е?Как мога да го оправя?
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!!!!
Преди можеше да намериш жена,която да може да готви като,майка ти,а сега можеш да намериш жена,която пие като баща ти.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Шум от контролния панел на климатика!

Мнение от tsb_bg » 18 Яну 2011, 20:57

В модула за упеавлението на климатика зад лицевия панел с бутоните и дисплея има вентилатор, който обдухва температурния датчик за вътрешната температура в купето.
Нормално е да върти докато колата не "заспи" 16 мин. след заключване.
Ако не спира да върти и след това причината е в дефектирало крайно стъпало на климатика (таралежа)
Ако спира, но докато работи се чува по-силно от нормалното вентилатора се е наблъскал с прах или е с разбита лагеруваща втулка (разбалансиран)
Можеш да се опиташ да го почистиш през решетката като ползваш флакон със сгъстен въздух за почистване на електронни компоненти, или ако е по-тежък случая да разглобиш модула с управлението

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bijona » 18 Яну 2011, 21:02

колата май е мита и от вътре с пароструйка има ли някаква връзка?
Преди можеше да намериш жена,която да може да готви като,майка ти,а сега можеш да намериш жена,която пие като баща ти.

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 18 Яну 2011, 21:22

Бижоне, няма връзка, той е много защитен вентилатора. Почистването му е за 15 минути работа....Сваляш панела на климатроника и махаш задната част и си готов...Аз даже имах и клеясали копчета, в следствие че го залях с кафе, и ги оправих и тях....Но за вентилатора е елементарно, не се налага много демонтиране..
Имаше прахоляк и мръсотия да си изплета един пуловер точно :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 19 Яну 2011, 23:17

bijona написа:Здравейте колеги може да има нещо подобно за което се извинявам.Колата беше в сервиз за смяна на челното стъкло и боядисване на таван,преден капак,предна броня (ето какво причиниха ветровете през декември).Вкарах я в Субару томей миналата седмица.Вчера като я взех ми казаха,че е бил паднал акумулатора и не е запалила без помощ.Днеска обърнах внимание,че ми бръмчи контролния панел на климатика(под радиото)Махнах минуса на акумулатора и спря, сложих го и пак бръмчи!Като това става при загасена кола и изваден ключ но и при запалена го издава същия звук!Колата е 525д (163кс.) комби 2002 г.
От какво може да е?Как мога да го оправя?
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!!!!

Колега вземи един мултицет и замери консумацията на колата при заключена кола и изчакваш да заспи или поне 16 минути, ако имаш завишена консумация след изчакването започваш да разкачаш първо модула на климатроника щом се съмняваш в него или по лесно е с предпазителите там където консумацията падне там ти е проблема, това е най-лесния начин, но може и тези в сервиза да са я държали доста време на блафони или радиото да свири и затова да ти е паднал акумулатора.
Лошото е, че вътре са ти я мили с паростуриката и може да е окъсило нещо и от там да ти дърпа тока.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 20 Яну 2011, 15:12

Колега, имах същия проблем на старата ми кола - 90% е от таралежа, така че го най-добре го смени.

Така и не го оправих докато я продам.
Ако нямаш пари да го смениш временното решение е да сваляш бушон 11 мисля беше от бушоните в жабката.
Touring & windsurf club

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 20 Яну 2011, 15:47

Georgieff написа:Колега, имах същия проблем на старата ми кола - 90% е от таралежа, така че го най-добре го смени.

Така и не го оправих докато я продам.
Ако нямаш пари да го смениш временното решение е да сваляш бушон 11 мисля беше от бушоните в жабката.

А да намалиш малко от %-те :mhihi: къде го прати човека при таралежите? Става въпрос за вентилатора, който се намира в панела за управление на климатроника , а не вентилатора който е под жапката.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 20 Яну 2011, 16:31

Ето го пациента, 15 мин работа, с цигарите :lol: Ама аз на тази снимка повече малко съм разглобявал
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от monogamnia » 20 Яну 2011, 18:52

sadex5 написа:Ето го пациента, 15 мин работа, с цигарите :lol: Ама аз на тази снимка повече малко съм разглобявал

Ще извиняваш за глупавия въпрос но как се сваля самия панел и какви инструменти трябват точно. Благодаря предварително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 20 Яну 2011, 19:37

Панела се сваля много лесно, ако го няма касетофона можеш да го избуташ отвърте с пръсти. Пробвай отстрани с отверка като внимаваш да не го издраскаш! Излиза много лесно.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 20 Яну 2011, 19:38

Има 3 варианта, от поставките за чаши да ги махнеш и с пръст да го побутнеш, да махнеш радиото и отзад да бръкнеш, или с кредитна карта, леко по ръбчето да го извадиш и то си е на щипки....Не е трудно никак. Махат се само 4 куплунга и си го качваш у вас и на масата. После самия панел на климатроника се разглобява като Лего..

п.с Ивката ме превари с 1 секунда. Точно така може и с отвертка, но аз ползвам кредитна карта, понеже не драска... Вътре на вентилатора има прахоляк точно за една фанела да си оплете човек,,,,

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bijona » 20 Яну 2011, 20:10

Колеги мерси за инфото. Аз си мисля, че има нещо общо и с това че колата и е сменяно предното стъкло и вътре е цялата в бял много финен прах(колата е бяла)от боядисването нали преди боядисването са я шкурили и други подобни манипулации.Обаче имам следния въпрос като го разглобя с какво мога да почистя лагерите някакъв спрей но какъв?А иначе се заключих в колата и на 15мин.това ми ти чудо спря да се чува явно спря.А за акумулатора не се притеснявам той не е точно като за тази кола слаб е мисля че е 55А/h и е доста по-малък от предназначеното за него място.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Мнение от mpp82 » 20 Яну 2011, 20:13

За акомулатора,малък е трябва да е 100 ач.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 20 Яну 2011, 20:16

Няма лагери !! То е капсуловано, продухваш и готово....Няма определение слаб акумулатор, има отдаван стартерен ток и реален капацитет....55 Ач пали без проблем, ако осигурява 500 ампера стартов ток и караш, ти не си с дизел...Аз бях на зор веднъж, и карах с 55 Ач доста време и то 3000 кубика мотор...

п.с Акумулатор от електрокар да сложиш все тая !! От завода излизат на 74 Ач, преосигурен за палене при -25. Ползвал съм за палене с дърпане акумулатор от скутер, и пак става
Последна промяна sadex5 на 20 Яну 2011, 20:26, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 96г 520i M52 Б20

Мнение от sigman » 20 Яну 2011, 20:18

oci написа:
Колега вземи един мултицет и замери консумацията на колата при заключена кола и изчакваш да заспи или поне 16 минути, ако имаш завишена консумация .

...а колко е нормалната консумация при всичко изправно .. :dunno:
Bayerische Motoren Werke

Следваща

Назад към E39