Шум от хидравликата и под скоростната кутия.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E87 LCI
Детайли за колата: 2011г, 143hp

Шум от хидравликата и под скоростната кутия.

Мнение от martinvn » 05 Яну 2011, 12:03

Колеги здравейте,

Появиха ми се 2 проблема:

1.При студено положение се чува виене, когато въртя волана, дори още при палене започва да се чува перманентно и при докосване на волана се засилва. Смених хидравличното масло, но няма ефект. Някакво износване в хидравличната помпа може би ? Когато позагрее изчезва.

2.Забелязах, че се появи странен шум, който се долавя най-добре, когато загася всички консуматори в купето и освободя от скорост. Най-силно се чува при бавен ход на автомобила без да натискам спирачка. Звука е подобен на триене на износена накладка върху диск, но се чува сякаш изпод скоростната кутия (но не съм сигурен). Моля за съвет ако някой се е сблъсквал с подобен проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Шум от хидравликата и под скоростната кутия.

Мнение от martinvn » 06 Яну 2011, 18:43

Единият проблем се оказа точно висящия лагер, както предположих. Утре ще се гледа хидравликата да видим това виене дали ще се открие от какво е.

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 06 Яну 2011, 20:30

Моята помпа и тя вие, но само когато влизам в завой на скорост, т.е. при над 2000 оборота на двигателя, ако съм на свободна го няма. Това откакто поработи на сухо за около 1-2 минути. Не съм се задълбочавал засега, но ще оценя ако споделиш какво се е оказало при теб и дали си имал подобни симптоми преди да почне да вие постоянно.
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 07 Яну 2011, 0:08

Ще пиша утре.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 12 Яну 2011, 22:03

Понеже рейката имаше малко луфт, обрахме я до колкото може и 2-3 дни го няма този шум, който предполагах че е от хидравличната помпа, но пък и температурата скочи една идея и не съм сигурен. Засега е ок.

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 12 Яну 2011, 22:39

При мен температурата не влияе, явно е дало отражение натягането :yes:
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 25 Яну 2011, 11:29

Времето пак застудя и звука от хидравликата пак започна да се чува. Вие така сякаш ще политам, чува се най-силно когато волана е в ляво или дясно положение. Когато покарам 10 минути изчезва. Може ли да е от динамо примерно или си е строго проблем в хидравличната помпа? Дайте съвети за да не се впускам в безсмислени ремонти. Утре ще тествам с пуснати или спрени консуматори дали има разлика.

В краен случай ще оставя колата да пренощува е сервиз за да могат да го чуят. Тази сутрин опитах, но до сервиза вече беше спряло да се чува.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 25 Яну 2011, 14:51

Колега, ако беше погледнал темите в търсачката, щеше да видиш какво масло първо да сложиш, второ луфт на рейката не се обира, и трето щеше да разбереш че в казанчето има един филтър, който ако се задръсти и течността ти е стара, точно това почва да прави помпата....
Ако беше направил както трябва една профилактика, щеше да се изумиш какво има вътре в помпата....Имах нейде снимки......
Не мога да разбера, как се доверявате на майстори да ви обират рейката........Нямате си представа за какво иде реч.....И каква поразия може да стане.....

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

Мнение от krasi_bmw » 26 Яну 2011, 12:34

добре ,рейката не разбрах защо не се регулира,аз съм правил тази продцедира на 5 броя бмв които съм карал ,но преди това се сваля буталото и се почиства почти винаги е клеясало и оттам се получава луфта.На самото бутало има триеш се елемент който с времето се износва и е нормално да се натегне малко,не казвам докрая защото затяга в крайна позиция,това съм го правил на рейки които не текат и неса скапани тотално и ефект е имало откъм чукане ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 26 Яну 2011, 12:56

Да, има ефект, той колегата по скоро имаше в предвид, че това с рейката няма нищо общо с виенето, което явно идва от хидравличната помпа, защото днес я свалих и наистина е за подмяна. Иначе обирането на луфта от рейката наистина намаля чукането значително, защото реално ходовата част е гледана и няма нищо разбито, а преди тази манипулация имах усещане, че нещо е разбито. Играчка е докато се намери най-оптималната позиция, защото ако се прекали натяга много волана.

Ще огледам профилактично и динамото. Ще пиша пак след смяната дали всичко е нормално.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 26 Яну 2011, 14:28

krasi_bmw написа:добре ,рейката не разбрах защо не се регулира,аз съм правил тази продцедира на 5 броя бмв които съм карал ,но преди това се сваля буталото и се почиства почти винаги е клеясало и оттам се получава луфта.На самото бутало има триеш се елемент който с времето се износва и е нормално да се натегне малко,не казвам докрая защото затяга в крайна позиция,това съм го правил на рейки които не текат и неса скапани тотално и ефект е имало откъм чукане ...

Ами колеги ваш избор за регулирането, аз лично на всички казвам че това е опасно за живота ! Мога даже да назова майстор в София, който даже и доста парици взема за това, но не го препоръчвам на никой да го прави......
Мисля даже колегата Пресли имаше свои наблюдения по случая, а това е човек, който определено знае какво е БМВ.
Има ремонтни комплекти за рейка, но това са маншони и пластмасовите водачи.
За съжаление това е доста скъпа част и на всеки му се иска да спести някой лев, но резултатите поне до момента от мое наблюдение е че не води до никакъв ефект, даже ако ще да и се направи супер рециклиране...
Динамото ако ще го сваляш, му смени четките при някой майстор и да се проверят лагерите за луфтове, така и така си го почнал......
Сложи си Декстрон 3

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 26 Яну 2011, 20:56

Мерси колега. Оказа се, че хидравликата е спекла а този елемент отпред не подлежи на подмяна тъй като няма как да се извади. Ще се сменя утре. Динамото съм го дал за профилактика. Имаше и една ролка помежду, която беше за подмяна. В петък ще пиша дали има ефект от процедурите. Лека : )

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 28 Яну 2011, 13:12

Изчезна звука. Подмяна на хидравлична помпа + профилактика на динамо. По-вероятно е да е било основно динамото, но и от хидравликата се усещаше едно задиране.

Мерси на всички.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от martinvn » 08 Фев 2011, 17:07

Колеги тук имах един проблем с хидравликата, виеше сутрин, написах, че съм го оправил, но май възникна друг. Подмених хидравликата с втора ръка, вече няма виене и т.н. но ми е доста по-стегнат волана от преди. Пробвах вчера да сложа клапана от моята хидравлика защото си беше добре, но няма промяна.
Стандартно колко бара трябва да е хидравликата при 98' 2,5тдс ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 08 Фев 2011, 19:11

Абе то хубаво питаш за налягането, ама ти как ще го измериш и при какви обороти :lol: И според теб закакво е този редукционен клапан за налягането ?
Как можа да дадеш 100 лв за втора ръка помпа, дето не я знаеш в какво състояние е, след като можеше за 180 лв да си вземеш чисто нова и да не се занимаваш с мерене на налягане, сваляне, разглобяване и най-вече почистването и вътре...

Следваща

Назад към E39