Сериозен въпрос за джанти!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Сериозен въпрос за джанти!

Мнение от SaRaLiQ » 05 Яну 2011, 16:37

Здравейте колеги!За много години на всички ,да сте живи и здрави и от хубаво да не се оттървете! :)
Въпроса ми е следния: Преди известно време ми се появи един проблем с колата (325 ТДС 97').Отзад гумите ми бяха 195/65/15 а отпред (но за 2 дни) бяха 185/65/15.Колата ускоряваше сама или се изфорсираше.Оказа се грешка в компа.Колега от форума ми каза че ако съм с АСЦ (а аз съм) и го изключа като започне да ускорява ще спре.Пробвах го и така се случи.Оказа се както той каза,че трябва и 4те гуми да са ми с еднакъв размер.като си сложих и предните 195тици и всичко си дойде на мястото.и така към въпроса ми :) живот и здраве април-май месец ще имам повечко пари и мисля да си правя колата кукличка.едно от нещата който мисля да купя е джанти.та ако примерно си купя джанти от стила на борбет Т - отпред по малки гуми с по малко изнасяне а отзад с повече изнасяне и по големи гуми има ли вероятност да се появи пак този проблем с ускоряването?или са изчислени да няма проблем.моля колегите които са наясно с нещата да кажат

Мерси предварително :bchug:

Може да съм бил малко излишно подробен но мисля че е по добре да обясня точно отколкото да си играем да ала-бала :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Re: Сериозен въпрос за джанти!

Мнение от Nikito_nn » 05 Яну 2011, 16:47

Това пък за първи път чувам подобно нещо. Че как по точно компа или асц-то разбира с какви гуми караш :dunno: . Според мен не би трябвало да има проблем ако отзад си с по широки, а отпред с по тесни.
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 05 Яну 2011, 16:51

Nikito_nn написа:Това пък за първи път чувам подобно нещо. Че как по точно компа или асц-то разбира с какви гуми караш :dunno: . Според мен не би трябвало да има проблем ако отзад си с по широки, а отпред с по тесни.

E как, как? Чрез датчиците за абс-а регистрира разлика в оборотите между колелата на предния и задния мост.
Във всеки един бг сайт за гуми има калкулатори, с които може да се изчисляват и сравняват различните размери гуми. По този начин можеш да избереш гумите, с които ще караш по това, коя комбинация от размери ще даде най-малка разлика.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 05 Яну 2011, 16:54

Решаваш си проблема с винаги изключено АSC :smoke:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 05 Яну 2011, 16:59

err0r написа:
Nikito_nn написа:Това пък за първи път чувам подобно нещо. Че как по точно компа или асц-то разбира с какви гуми караш :dunno: . Според мен не би трябвало да има проблем ако отзад си с по широки, а отпред с по тесни.

E как, как? Чрез датчиците за абс-а регистрира разлика в оборотите между колелата на предния и задния мост.
Във всеки един бг сайт за гуми има калкулатори, с които може да се изчисляват и сравняват различните размери гуми. По този начин можеш да избереш гумите, с които ще караш по това, коя комбинация от размери ще даде най-малка разлика.

Ами аз това го знам, ама между 185/65 и 195/65 разликата във височините е 13мм, не съм предполагал че чак от толкова може да се появи проблем. До колко мм разлика е допустимо, щото в такъв случай ако се слагат джанти, а съответно и гуми с различни широчини, неможе да си сложиш какви да е гуми :shock:
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SaRaLiQ » 05 Яну 2011, 17:02

Smoocki написа:Решаваш си проблема с винаги изключено АSC :smoke:

абе чесно да ти кажа братле ако настилката е еднородна (само суха или само мокра или само лед :mhihi: ) асц-то ме държи в пътя.иначе ако искам да я пързалям задължително ОФФ.но когато бях с този проблем с ускорението не се оправяше като е изкл. АСЦ-то.беше само моментно,после пак юруш на маслините от самосебе си :) сайтовете за гуми ги знам аз.искаш да кажеш че трябва да си въведа стандартния размер за 17ки който е за е36 и да видя какви ще са разликите и отпред и отзад :? така ли.ако са големи отпада варианта с този тип джанти? :)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 05 Яну 2011, 17:06

SaRaLiQ написа:
Smoocki написа:Решаваш си проблема с винаги изключено АSC :smoke:

абе чесно да ти кажа братле ако настилката е еднородна (само суха или само мокра или само лед :mhihi: ) асц-то ме държи в пътя.иначе ако искам да я пързалям задължително ОФФ.но когато бях с този проблем с ускорението не се оправяше като е изкл. АСЦ-то.беше само моментно,после пак юруш на маслините от самосебе си :) сайтовете за гуми ги знам аз.искаш да кажеш че трябва да си въведа стандартния размер за 17ки който е за е36 и да видя какви ще са разликите и отпред и отзад :? така ли.ако са големи отпада варианта с този тип джанти? :)

И аз това попитах "какво означава да са големи", щото по всички сайтове като вкарам тези размери които колегата е дал ми излиза разлика 13мм която както пише навсякъде е допустима.
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SaRaLiQ » 05 Яну 2011, 17:08

ще си потърся мнението на колегата и ще го копирам тук.мисля че каза че само при моделите от 97ма нататък имало такъв проблем,но не съм на 100% сигурен
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 05 Яну 2011, 17:36

...,както писаха колеги по-горе,вземи и виж размерите на гумите,като въведеш данните на калкулатора.Там ще ти покаже дали разликата е в допустими граници,свети ли в червено,значи не става.Ако свети в зелено,работата е ок.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 05 Яну 2011, 17:52

Борис_Малинов написа:...,както писаха колеги по-горе,вземи и виж размерите на гумите,като въведеш данните на калкулатора.Там ще ти покаже дали разликата е в допустими граници,свети ли в червено,значи не става.Ако свети в зелено,работата е ок.

Аз го пробвах това с гумите, които колегата е посочил, че има проблем а именно 185/65/15 и 195/65/15 и калкулаторите казват че е допустимо (съответно не би трябвало да има проблем),а колегата казва че е имал проблем.
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Яну 2011, 17:58

viewtopic.php?f=8&t=213993&p=2350850&hilit=%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8#p2350850

vicho написа:
хайде да посмятаме

225/45/17 - 643мм диаметър
195/65/15 - 635мм диаметър
разлика -8мм

а в момента разликата ти е 58мм

5cm в диаметъра, не ти ли се струват множко??? :mhihi:

тогава колата ти е била ОК, защото все пак и АСЦ-то има някакъв допуск, но както виждаме, той не е 6cm :lol:

хайде сега за втори път - Сложи си еднакви гуми отпред и отзад ПО ДИАМЕТЪР, пък ако искаш отпред карай с 19 отзад с 14 ...

п.с. и май си търсиш оправдание за да не почерпиш една бира :mhihi: :winky:

обяснил съм на дълго и на широко няколко пъти...

проблем при 195/65/15 и 185/65/15 НЕ БИ трябвало да има, и аз съм с асц и съм карал с такава разлика и малко по-голяма и нямаше проблем

вече при много голяма разлика, проблема е на лице!

на въпроса ти за стайлинга - Важното е 4-те колела на автомобила да са с еднакъв или приблизителен размер, било то 15-16-17-18-19 цола гума с джанта

Успех!
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 05 Яну 2011, 18:04

Подбираш точния размер на гумите,като широчина и височина и това е...
Аз съм със задни 255/35/18 и предни 225/40/18 и разликата е 1mm.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Яну 2011, 18:07

Борис_Малинов написа:Подбираш точния размер на гумите,като широчина и височина и това е...
Аз съм със задни 255/35/18 и предни 225/40/18 и разликата е 1mm.

баш! :yes:

а на който му е трудно да си го сметне, има калкулатори :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар

Мнение от stunter » 05 Яну 2011, 19:26

Колеги за много години и най вече безаварийни километри.Да не отварям нова тема извинявам се на автора че ползвам неговата тема но имам един въпрос за джанти.Имам джанти 17" с гуми 225/45 със ет 35.Купих си и още едни със същите размери гуми само че с ет 47.Някой знае ли колко мм фланец трябва да сложа да да се изравни до ет 35 защото едните ми 17 са перфектни и не опират.Тези с ет47 влизат по навътре.Благодаря предварително.

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 05 Яну 2011, 20:18

stunter написа:Колеги за много години и най вече безаварийни километри.Да не отварям нова тема извинявам се на автора че ползвам неговата тема но имам един въпрос за джанти.Имам джанти 17" с гуми 225/45 със ет 35.Купих си и още едни със същите размери гуми само че с ет 47.Някой знае ли колко мм фланец трябва да сложа да да се изравни до ет 35 защото едните ми 17 са перфектни и не опират.Тези с ет47 влизат по навътре.Благодаря предварително.

Ми 47-Х=35? :) 10мм фланец ще ти свърши работа.
Изображение

Следваща

Назад към E36