черна каша по капака на разпределителния вал.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
33 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
Re: черна каша по капака на разпределителния вал.
jakson написа:Много добър пост е направил колегата Bum_Bum , благодаря и на всички които са писали в темата .
Явно ще трябва да си поиграя за да го прочистя този двигател . Иначе забравих да пиша , че става въпрос за М40б16 .
Тя колата дойде с нов акумолатор , сменено масло и ''филтър'' , прилични гуми .
Уж човека я е подържал . Ама ме съмнява , че в автосалона в Италия са сменили маслото защото е било леш . Когато купувах колата проверих маслото и то беше с цвят на мед .
Беше на около 2 000 км . Викам си , гледана кола . Ама когато свалих капака на главата , зяпнах . В първия момент реших , че е пясък .
На допир е твърдо като пясък , но след добро разтриване м/у пръстите , започва да се стапя .
Прави ми впечатление , че маслото след смяната сравнително бързо почерня и замириса на бензин . Незнам дали има някаква връзка .
Сега колата я карам с 5W-40 Esso Ultron , тя колата дойде със същото от Италия .
Питах на няколко места и ми казаха , че М40 е претенцизен двигател от към масло .
По-гъсто масло би запушило маслените магистрали и това ще доведе до .....
Тръбичката която е върху разп. вал била изчислена за 5В и по-гъсто масло би я запушило и от там , вала ..... Какво ще кажете вие ?
колега както много сме коментирали този двигател е деликатен и лесно се изпуска при лоша поддръжка
до колкото сме коментирали с теб и преди си има симптомите на повечето м40. ще си го стегнеш .. не е кои знае колко работа.
относно маслото:
никога не слагаи 15в40.. много хора съветват това ,но е ужасна грешка. тези мотори са си сметнати за определен модел масло. щом са ти написали 10в40 това е. иначе смажването е проблемно или много тъкко или прекалено гъсто и ... резултатите идват след време...
един съвет от мен ако купуваш друго БМВ.. ако видиш бистро масло бягаи от тази кола далеч

- jakson
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E38
- Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40
delas_328 написа:http://www.beemasport.com/2010/12/ Прочети го внимателно и си направи сметката
Колега , при мен не е такава мас като на снимките . При мен седи на финни гранули наподобяващи морски пясък смесен с масло . Но е възможно да е същото като на снимките .
Ще иска почистване този двигател . Само немога да си обясня , защо маслото стана рядко като вода и почерня толкова бързо . На миризма бих го определил като бензин и в никакъв случай като масло . Като дръпна щеката , маслото капе като вода от нея . Мисля си дали не е останала от добавката за почистване в двигателя и да се е смесила с новото масло . Как мислите ?
- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
не пипай нищо,слагай си хубави масла и си карай колата,тая гняс ще си стои там и няма да ти пречи.като набиеш някоя добавка която е вид разтворител, част от тези твърди нагари ще отидат в лагери,помпи,магистрали и т.н. ако си мислиш и че само с добавка ще изчистиш всичката гняс която се е събирала с години-също няма да стане.има един вариянт,пълно разглобяване,препарати и пароструйка,после палиш с промивно масло и сетне вече всичко е чисто 

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
jakson написа:... Само немога да си обясня , защо маслото стана рядко като вода и почерня толкова бързо . На миризма бих го определил като бензин и в никакъв случай като масло . Като дръпна щеката , маслото капе като вода от нея . Мисля си дали не е останала от добавката за почистване в двигателя и да се е смесила с новото масло . Как мислите ?
Нещо не ти е добре колата,маслото е разредано с бензин,никаква добавка не е останала а имаш някакъв проблем,я дюзи,я нещо друго... ще си провериш нещата и ще разбереш.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
jakson написа:delas_328 написа:http://www.beemasport.com/2010/12/ Прочети го внимателно и си направи сметката
Колега , при мен не е такава мас като на снимките . При мен седи на финни гранули наподобяващи морски пясък смесен с масло .
Нали прочете какво пише в биимаспорт на петото изречение?- "Другата роля е да се справи с всички остатъчни елементи от горенето-силициев окис и киселини." "Морският пясък", който виждаш е всъщност финни частици силициев оксид, продукт от горенето, отлагащ се когато маслото не се сменя редовно, а също така силицият е основна съставна част на пясъка - силициев диоксид (кварц), другите съставни части на пясъка са ортоклаз (калий, алуминий, трисилициев триоксид) и слюда, но те са в минимални количества.
Последна промяна ивчо3 на 05 Яну 2011, 10:13, променена общо 2 пъти
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Това явление е познато като Oil Sludge - получава се от тотална немарливост на предишните собственици при сменяне на маслото - с други думи маслото не е било сменяно, а само се е доливало. Моят съвет е да купиш една добавка на Лики Моли за промивка на мотора + няколко литра М10Д, точиш старото масло, сипваш М10Д-то и Ликито, палиш и чакаш 10-15 мин хууубаво да се разджурка, точиш и си сипваш новото масло. И естествено се надяваш да няма големи щети по мотора.
Ето това е положението (в случая има строшен разпределителен вал):

Ето това е положението (в случая има строшен разпределителен вал):

Si non confectus, non reficiat.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
А дали този "пясък" , който описва колегата не се дължи на останала от преди добавка в маслото, понеже някои от тия добавки съдържат точно абразивни частици 

Никой не мое ма връне на селу!
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
saleen написа:А дали този "пясък" , който описва колегата не се дължи на останала от преди добавка в маслото, понеже някои от тия добавки съдържат точно абразивни частици
Кви абразивни частици? Като пише "добавка за почистване" да не си мислиш че е нещо като шлайф паста?

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Не че нарочно ги слагат тези частици за да ошкурят мотора, но съм чувал, че присъстват в някои добавки (примерно тефлон, молибден или керамични съставки) с цел повишаване на компресията в мотора, а абразивното действие се появява в последствие, както и задръстването на масления филтър.
Никой не мое ма връне на селу!
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Това на снимките е нечовешко отношение спрямо двигатела 

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
jakson написа: При мен седи на финни гранули наподобяващи морски пясък смесен с масло .
Този "пясък" е неразтворими частици въглерод или окиси. По-добре смени маслото и филтрите 2-3 пъти по-често, вместо да промиваш, че да не запушиш нещо. Възможно е и да ти текнат някои гарнитури като изчистиш мотора.
- ceco_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: `99 318i E36 Touring
- Мечтае да кара: M5 Touring
Това е много кофти момент. И моята е италианка, като я купих промих мотора и малко след това тропнаха лагерите на вала
Но при мен имаше много гняс в мотора, явно не беше сменявано маслото и пълно с добавки.

- Radoslav318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: М50+++
saleen написа:Не че нарочно ги слагат тези частици за да ошкурят мотора, но съм чувал, че присъстват в някои добавки (примерно тефлон, молибден или керамични съставки) с цел повишаване на компресията в мотора, а абразивното действие се появява в последствие, както и задръстването на масления филтър.
Аз пък сложих лики моли с милибден и ся кво и мойта ли ще е така .. мисля че тва са глупости щото примерно маслото има сертификат TUV

По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
ТЮФ сертификата няма общо с качеството на маслото, там важните са API и АСЕА. ТЮФ е сертификат за безопасност при употреба по-скоро 

- Yed
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 01 E46 318
Не се занимавай с никакви глупости да промиваш двигателя смени си маслото 2-3 пъти по на често и ще се измие сам хубавите масла имат своиството да мият
33 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3