Въпрос относно ASC

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d 2000г.

Въпрос относно ASC

Мнение от chehut » 31 Дек 2010, 14:14

Въпросът ми е следния: Може ли някой да ми дефинира най-правилно, кога и как работи ASC-то?!?

П.п. Въпросът ми е такъв, защото чух много мнения и не мога да разбера къде е истината и дали има проблем в колата: когато съм на затъпкан сняг( и е заледено) и колата тръгне да се поднася не ми се включва блокажа всеки път!?! :conf: Едни казват, че това е защото гумите трябва да зацепят някъде на асвалт или на не замръзнал очастък, за да върнат колата в правия път и да сработи блокажа?!? Други казват, че когато колата се носи леко настрани гумите не били загубили сцепление и за това не се включвал блокажа?!?

Моля нека някой който наистина ги разбира нещата да пише, а не всеки да изказва мнения и пак да остана объркан! Апелирам, към тези които не са сигурни вв думите си да не постват, за да може да разбера дали проблема е в колата или не!!!

Благодаря Ви и Весела Нова Година!!! :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Re: Въпрос относно ASC

Мнение от mpp82 » 31 Дек 2010, 15:33

При загуба на сцепление на някое от задвижващите колела,въртящият му момент се намаля посредством спирачно усилие към него,което от своя страна се индикира на таблото.Мисля че не съм сбъркал нищо :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 31 Дек 2010, 15:51

Колегата правилно е казал - при буксуване на едно от колелата, спирачният апарат се задейства и това колело спира, а цялата мощност се прехвърля на другото, което се предполага че е зацепило :mhihi:

Освен това мисля че при пробуксуване и на двете колела АСЦ-то ти намалява оборотите на двигателя чрез понижаване на количеството на подадения бензин към двигателя, с цел да не превърташ гуми и да зацепиш, разбира се :)

:bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от chehut » 31 Дек 2010, 16:31

Благодаря колеги, но въпросът ми се онася, не при буксуване на едно място, а при поднасяне( на ляво или дясно)!!! :)
Още един въпрос понеже казахте, че се спира едното колело и се подава мощност на другото, това не е ли DSC системата, която е по-ново поколение, а при ASC-то само се включва ABS-а и се отнема от мощността?! :dunno:

П.п. Ок системата ми е ясна как работи, но въпросът ми е при определената настилка както съм написал, какво е полужението с ASC-то?!?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39

Мнение от twake » 31 Дек 2010, 16:40

До колкото знам асц-то не управлява спирачния апарат, това е при дсц.
Е като тръгне да се поднася, няма сцепление > нормално е да се включи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 31 Дек 2010, 17:56

chehut написа:Благодаря колеги, но въпросът ми се онася, не при буксуване на едно място, а при поднасяне( на ляво или дясно)!!! :)
Още един въпрос понеже казахте, че се спира едното колело и се подава мощност на другото, това не е ли DSC системата, която е по-ново поколение, а при ASC-то само се включва ABS-а и се отнема от мощността?! :dunno:

П.п. Ок системата ми е ясна как работи, но въпросът ми е при определената настилка както съм написал, какво е полужението с ASC-то?!?

При поднасяне действа по същия начин. Когато съм карал на мокра настилка или заледена, колата като започне да поднася АСЦ-то веднага я връща в пътя.
Изображение

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 31 Дек 2010, 18:01

chehut написа:Въпросът ми е следния: Може ли някой да ми дефинира най-правилно, кога и как работи ASC-то?!?

П.п. Въпросът ми е такъв, защото чух много мнения и не мога да разбера къде е истината и дали има проблем в колата: когато съм на затъпкан сняг( и е заледено) и колата тръгне да се поднася не ми се включва блокажа всеки път!?! :conf: Едни казват, че това е защото гумите трябва да зацепят някъде на асвалт или на не замръзнал очастък, за да върнат колата в правия път и да сработи блокажа?!? Други казват, че когато колата се носи леко настрани гумите не били загубили сцепление и за това не се включвал блокажа?!?

Моля нека някой който наистина ги разбира нещата да пише, а не всеки да изказва мнения и пак да остана объркан! Апелирам, към тези които не са сигурни вв думите си да не постват, за да може да разбера дали проблема е в колата или не!!!

Не се притеснявай съвсем нормално си сработва ASC-то ти. Просто ефекта който търсиш ти е постигнат при колите които са с DSC.Там освен датчиците които са при ASC системата има и датчик за странично ускорение и датчик който следи ъгъла на волана.DSC системата сработва и без да подаваш газ,примерно когато спускаш наклон и се поднесе колата....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от chehut » 02 Яну 2011, 0:58

Ilko Ivanov написа:
chehut написа:Въпросът ми е следния: Може ли някой да ми дефинира най-правилно, кога и как работи ASC-то?!?

Не се притеснявай съвсем нормално си сработва ASC-то ти. Просто ефекта който търсиш ти е постигнат при колите които са с DSC.Там освен датчиците които са при ASC системата има и датчик за странично ускорение и датчик който следи ъгъла на волана.DSC системата сработва и без да подаваш газ,примерно когато спускаш наклон и се поднесе колата....

Добре, значи да разбирам, че ASC системата няма датчици за странино движение, но тогава как сработва когато се поднесе колата( когато превъртят гумите ли)?!

П.п. Обясни моля те как точно сработва ASC-то, Благодаря! :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 02 Яну 2011, 1:23

ASC-то следи оборотите на предните и задните гуми. Когато се получи разлика, значи има боксуване и системата се намесва. Днес на заледен път със завои си карах с около 30-40 км/ч на трета и реших да пробвам как се държи тая система. Подадох рязко газ до долу и задницата тръгна. Стана лек дрифт. Лампата на таблото мигаше и се усещаше, че системата се намесва, но въпреки това се носех странично.

Гумите са чисто нови Goodyear UG 7+.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 02 Яну 2011, 1:38

M5 написа:ASC-то следи оборотите на предните и задните гуми. Когато се получи разлика, значи има боксуване и системата се намесва. Днес на заледен път със завои си карах с около 30-40 км/ч на трета и реших да пробвам как се държи тая система. Подадох рязко газ до долу и задницата тръгна. Стана лек дрифт. Лампата на таблото мигаше и се усещаше, че системата се намесва, но въпреки това се носех странично.

Гумите са чисто нови Goodyear UG 7+.

Имах си хас да те върне в пътя.... Е Илко го обясни по нагоре ама не си го прочел цялото.... ASC + T и DSC е истината....с Хdrive пък спи направо !!!

Назад към E39