E60 525d по-шумен двигател - причини?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

E60 525d по-шумен двигател - причини?

Мнение от @ndro » 06 Дек 2010, 2:19

колеги,
оня ден ми попадна една E60 525d 163 кс, същия двигател като на мойта, но на значително по-малко километри (малко над 70к). мойта в момента е на 194к.
направи ми впечатление, че работи чувствително по-мазно и безшумно - както на празен ход, така и при форсиране.
при мен звукът е по-груб и има едно леко монотонно тракане. не мога да си спомня как звучеше, като беше по-нова, но ми направи впечатление сега, като сравних и двете коли.
някакви идеи? мнения? каква е причината? дали нещо е за смяна при мен?
поздрав!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: E60 525d по-шумен двигател - причини?

Мнение от da6ip » 06 Дек 2010, 12:38

а забеляза ли промяна в звука при ремапа?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 06 Дек 2010, 23:02

цъ. след ремапа нямаше осезаема разлика. дори ми се стори, че стана по-безшумен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: само Месершмити

Мнение от galant » 09 Дек 2010, 11:25

Имах Е90 320д с чип и на 100% съм сигурен че с чип стана по-шумна.Имал съм и други и съм го ставнявал с на жена ми е90-то и затова съм сигурен!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 16 Дек 2010, 1:07

цъ... чувал съм и други без чип... или тоя беше ненормално тих двигател, или някакви части с течение на времето се износват и се разтраква.

дали може да е от леко запушени дюзи например?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 ///M5
Детайли за колата: Eisenmann Exhaust

Мнение от B.Tunchev » 16 Дек 2010, 5:04

Ако имаш "леко запушени" дюзи, ще усещаш разлика във вървежа. По-скоро си е до износване или разлика в моторните масла или куп други причини, щом ти върви колата, няма ядове ;) Иначе интересното е, че и аз съм карал точно 525д с невероятно тих мотор, изобщо не се разбираше, че е дизел, нито вибрации, нито нищо. А също така съм чувал и бая тракащи.

п.п. Не ми се вярва да е от ремапа, имал съм дизелов мотор с ремап и разлика в главния шум не съм намерил, единствено само малко повече свистеше във високи обороти.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 16 Дек 2010, 11:30

интересното е че двигателя е в супер състояние, и не е по-шумен от моя примерно, който също е идеален. и съм карал и чувал доста по шумни такива двигатели. т.е. износването не е сред очевидните причини.

"bobih" в раздела Е39 прави основен ремонт на една всъщност перфектна 525д, просто така от перфекционизъм... писа после че двигателя е и по-тих и върви повече и по-икономичен.. та сигурно има какво да каже по темата за шума, може да му пуснеш едно ЛС ако ти се занимава чак дотам
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 16 Дек 2010, 19:17

Gh0s7 написа:Ако имаш "леко запушени" дюзи, ще усещаш разлика във вървежа. По-скоро си е до износване или разлика в моторните масла или куп други причини, щом ти върви колата, няма ядове ;) Иначе интересното е, че и аз съм карал точно 525д с невероятно тих мотор, изобщо не се разбираше, че е дизел, нито вибрации, нито нищо. А също така съм чувал и бая тракащи.

п.п. Не ми се вярва да е от ремапа, имал съм дизелов мотор с ремап и разлика в главния шум не съм намерил, единствено само малко повече свистеше във високи обороти.

двигателя си работи чудесно и е съвсем тих, няма вибрации, чува се едно характерно леко потракване, както на повечето бмв-та с такива двигатели (2.5 и 3.0 литра), сипвам само оригинално масло, поддържам го както трябва, обаче... онзи дето ви казвам, е СУПЕР тих и мазен при форсиране (почти невероятно)... и се чудя кое се износва, и кое прави един по-стар двигател - по шумен? или оня е слагал някаква добавка, знам ли... :confused:

а за свистенето - това е от турбината, тя се натоварва повече при ремап и свистенето се чува по-отчетливо (особено при студен двигател). и при мен е така на други две коли - четирицилиндрови дизели. при E60-ката не се промени звукът на турбината.

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 16 Дек 2010, 20:44

Тъй като и аз имах този проблем със по-шумната работа на мотора,мога да ви кажа как се решава проблема ;)
Решението е много просто - ВСИЧКО по ангренажа ново!
На моята кола Е39 525d преди седмица смених вериги,зъбчатки,плъзгачи,хидравличния обтегач,и няколко хидравлични повдигача/тези които бяха изпуснали/,и резултата е значително по-тиха работа на мотора.
За съжаление удоволствието излиза малко скъпичко :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 18 Дек 2010, 23:05

с чип и без чип няма разлика в шума на мотора,а това че има разлика между два мотора е нормално в смисъл че няма как и двата да са преживяли едно и също

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pe4kata » 24 Дек 2010, 18:51

в повдигачите се крие проблема ти , виждал / правил съм доста такива

не зависи от това какво масло слагаш и т.н. просто има мини "о-пръстенчета" вътре на буталцето на повдигача и като се износи или дори скъса почва да хлопчи от там и по шумната работа .
А колкото до веригата - не се налага смяна от бмв на доста от моделите дават доживотна гаранция , само се притяга луфта

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 24 Дек 2010, 19:00

pe4kata написа:А колкото до веригата - не се налага смяна от бмв на доста от моделите дават доживотна гаранция , само се притяга луфта

Това дето е в червено,би ли обяснил по-точно как се прави :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Осмисляш ли каква глупост си написал ?
И би ли дал цитат от този документ където от БМВ дават доживотна гаранция за веригите ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pe4kata » 24 Дек 2010, 21:10

Ilko Ivanov написа:
pe4kata написа:А колкото до веригата - не се налага смяна от бмв на доста от моделите дават доживотна гаранция , само се притяга луфта

Това дето е в червено,би ли обяснил по-точно как се прави :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Осмисляш ли каква глупост си написал ?
И би ли дал цитат от този документ където от БМВ дават доживотна гаранция за веригите ?

има инструмент с който се обслужва самата верига колега :idea: обърни се към бмв представител в др държава защото тези тук са гола вода и дори нз дали се сменя маслото в скостната кутия - но това е др тема- Весели Празници

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 25 Дек 2010, 20:27

Ilko Ivanov написа:Тъй като и аз имах този проблем със по-шумната работа на мотора,мога да ви кажа как се решава проблема ;)
Решението е много просто - ВСИЧКО по ангренажа ново!
На моята кола Е39 525d преди седмица смених вериги,зъбчатки,плъзгачи,худравличния обтегач,и няколко хидравлични повдигача/тези които бяха изпуснали/,и резултата е значително по-тиха работа на мотора.
За съжаление удоволствието излиза малко скъпичко :lol:

твоя двигател е същия като моя. скоро ще направя 200 хиляди.
защо реши да сменяш всичко? само заради по-шумната работа ли? на какъв пробег го направи този ремонт?
кога трябва да се сменя ангренажната верига според сервизните инструкции?
колко струва приблизително?
благодаря предварително :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е500
Мечтае да кара: SLR

Мнение от Bmw325is » 25 Дек 2010, 20:32

Сравни маслата ,попитай човека на който е колата на 70к км. да ти каже с какво масло кара и го сравни с твоето

Следваща

Назад към Е60/Е61