Тракане от скоростната кутия

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Тракане от скоростната кутия

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 9:28

Привет колеги!

Пиша Ви, тъй като на моята Е34-ка я налегна нова болежка. От няколко дни забелязах, че когато колата работи на празен ход, се чува странно тракане. В първия момент си помислих, че е някакъв ремък или ролка - поогледах ги, но нищо фрапантно, а и шума не идваше от там. Качвам се в колата да потеглям, натискам съединителя и забелязвам, че шума изчезва.

Пробвах така няколко пъти и се консултирах с един приятел, според който шума бил от скоростната кутия - щом натисна съединителя той премахвал натоварването върху нея на ниските обороти и затова шума ми изчезвал - и наистина е така.

Въпроса ми е на какво може да се дължи въпросното тракане, до колко е опасно и какво мога да предприема, за да го отстраня? Възможно ли е да е от липса на хидравлично масло в скоростната кутия, или е износен елемент?

Благодаря Ви предварително!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Re: Тракане от скоростната кутия

Мнение от NikiNikolov » 06 Дек 2010, 10:16

Може да е феродовия диск, лагер на първичния вал.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 06 Дек 2010, 10:36

Ако търсиш съвет, колега аз бих ти препоръчал първо да смениш маслото с ново.
Ама не да долееш, ами да го смениш цялото.

Ако шума/тракането остане, следва смяна на съединител комплект. По-принцип както казва Ники е по-скоро така наречения аксиален лагер, но хамалогията по отварянето и парите, ако не го правиш сам не си струват, ако не смениш целия комплект.

Има още една опасност: като отвориш да се окаже, че не е аксиалния лагер ами е мандалото... те тогава става по-неприятно... но тук само си гадаем...

Така или иначе, нали първо се почва с най-евтиното, та е редно да се почне със смяна на масло... ама смяна, не доливане :idea:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 10:58

Имате ли представа колко струва горе-долу процедурата по смяна на маслото?

И какво точно масло трябва да взема? Понеже четох в книгата за обслужване, че се ползва АТF Dexron II, каквото ми е и хидравличното на рейката, но един майстор ми каза, че това било само за автоматичните скоростни кутии.

И най-важният въпрос - до колко е опасно да карам така, че може би няма да ми стигнат финансите на този етап, че ме чакат и други ремонти :confused:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 06 Дек 2010, 13:01

Кажи на майстора да си гледа майсторлъка. Маслото е ATF Dextron II, количеството е 1,2 литра по спомен, цена 8 лв. литър наливно. Смяната на маслото го правиш сам. Колкото до състоянието в което си, колкото изкара, иначе отиваш на кутия ако е много зле и ако не се оправи след смяна на съединителя.

ентусиаст
Аватар
Кара: е34 m50b25 turbo;е46 330xi
Мечтае да кара: Skyline R34 GT-R

Мнение от BULL3T » 06 Дек 2010, 14:51

Хахах,ама никой от вас и няма и на идея от какво идва тракането на човека нали? хахахахах

Я да видим до къде ще стигнете с глупостите,за смяна на масла. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
"На мене Ауди не ми харесва, предпочитам СОНИ"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 14:54

Това, което имам аз, се води ATF Dextron IID на Валволин. Когато го купувах попитах какво е това Д отзад, а момичето ми каза да не му обръщам внимание - въпроса ми е подходящо ли е същото маслко и за скоростите (и какво е това Д), понеже имам от него към литар и половина :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 06 Дек 2010, 15:40

http://dynamicparts.de/bg/show-product.php?id=12 - никва идея за Д-то

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 17:05

Наистина го дават по спецификация за автоматични скоростни кутий, но в книгата за Е34 пише само масло ATF :dunno:

Случайно някой да е сменял и да знае какво точно трябва да е?

(Мотора е М20Б20, ръчни скорости, 90 година)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Мнение от Diavollo » 06 Дек 2010, 18:06

аз сменях лятото маслото на скоростната кутия (колата ми е 1990 г, ръчка, М50Б20). Направо си купих от Дару масло - все пак се смена веднъж на 50 000 км. Поне да си сигурен, че е каквото трябва (не че и другите не стават)...
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520I

Мнение от koki_e34 » 06 Дек 2010, 18:46

До онзи ден имах същият проблем.
Смених феродов и притискателен диск понеже бяха заминали и проблема с тракането изчезна :yes:
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 06 Дек 2010, 19:24

manos написа:Привет колеги!

Пиша Ви, тъй като на моята Е34-ка я налегна нова болежка. От няколко дни забелязах, че когато колата работи на празен ход, се чува странно тракане. В първия момент си помислих, че е някакъв ремък или ролка - поогледах ги, но нищо фрапантно, а и шума не идваше от там. Качвам се в колата да потеглям, натискам съединителя и забелязвам, че шума изчезва.

Пробвах така няколко пъти и се консултирах с един приятел, според който шума бил от скоростната кутия - щом натисна съединителя той премахвал натоварването върху нея на ниските обороти и затова шума ми изчезвал - и наистина е така.

Въпроса ми е на какво може да се дължи въпросното тракане, до колко е опасно и какво мога да предприема, за да го отстраня? Възможно ли е да е от липса на хидравлично масло в скоростната кутия, или е износен елемент?

Благодаря Ви предварително!

manos,

направи едно клипче и го качи, че трудна работа да си говорим за тракане без да сме го чули. но аксиален лагер определно не трака.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 20:37

koki_e34 написа:До онзи ден имах същият проблем.
Смених феродов и притискателен диск понеже бяха заминали и проблема с тракането изчезна :yes:

Колега колко ти излезе ремонта, ако не е тайна? Предполагам си с М50 двигател :roll:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520I

Мнение от koki_e34 » 06 Дек 2010, 21:06

manos написа:
koki_e34 написа:До онзи ден имах същият проблем.

Колега колко ти излезе ремонта, ако не е тайна? Предполагам си с М50 двигател :roll:

M50B20
Всичко за смяната на съединителя - 80лв
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 524 тд
Мечтае да кара: самолет
Детайли за колата: невзрачна

Мнение от BMario » 06 Дек 2010, 21:17

Виж първо колко масло ще изтече от скоростите и в какво състояние е.Има ли някакви "диверсанти" в него :mhihi: Може и в самите скорости да е проблема. :smoke:
Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!

Следваща

Назад към E34