Проблем с предницата

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Проблем с предницата

Мнение от manos » 28 Ное 2010, 10:13

Здравейте колеги!

Отново се налага да се обърна към Вас, тъй като моята Е34-ка отново ми прави проблеми.

Вчера ми се наложи да измина около 300км предимно по магистрали и първокласни пътища, и да ви кажа честно повече се изморих, отколкото да се насладя на шофирането. Проблема е следния - колата е след смяна на носач и някаква щанга (не ми обясниха точно каква, средна май, ако въобще има подобно нещо), и се налага да и се направи реглаж на преден мост, но понеже не ми остана време тези дни не успях да го направя.

Интересното в случая е, че колата си дърпа надясно (което може би се дължи на нуждата от въпросния реглаж), но когато държа волана така, че да коригирам траекторията на движение, от време на време ту тръгва наляво, ту тръгва на дясно, което води до страшно нестабилна предница, съпроводена от ужасно неудобна возия и нулева наслада :(

Изчетох темата за сеене на предницата, но не съм абсолютно сигурен дали това е проблема, тъй като не се наблюдава при натискане на спирачките (макар да имам усещането, че когато ги натисна по-рязко колата отива малко наляво), а при нормално шофиране и то в права линия.

Интересно ми е дали един реглаж на преден мост би оправил нещата, а и колата (според майстора, който я е правил последно) в момента е с доста добра предница - затова реших да се консултирам първо с Вас, тъй като един стенд вече не е като в доброто старо време на цена от 8лв :lol: , а ако проблема е в окачването предполагам, че би било по-добре първо то да се отремонтира и тогава да се извърши въпросната настройка.

Благодаря Ви предварително!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Re: Проблем с предницата

Мнение от ///peter » 28 Ное 2010, 10:46

Направи си първо реглажа при хора които разбират, тогава виж как е и мисли за друго.
Когато не е регулирана предницата се получава подобна нестабилност, дори можеш да усетиш как на едната страна завиваш по-добре от другата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 28 Ное 2010, 12:42

За времето отделено да напишеш този пост щеше да си си направил реглажа и вече да се наслаждаваш на шофирането...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 28 Ное 2010, 14:25

Мислите ли, че може да се дължи само и единствено на реглаж на предницата? Доста голяма ми изглежда нестабилността, за да е нужен просто един реглаж (макар че както казах не съм компетентен и най-вероятно не съм прав).

Въпроса е да не давам парите за реглаж, да се окаже, че е от нещо друго, и след като го сменя пак да се налага да ги давам... :confused:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Мнение от georgipass » 28 Ное 2010, 14:50

manos написа:Мислите ли, че може да се дължи само и единствено на реглаж на предницата? Доста голяма ми изглежда нестабилността, за да е нужен просто един реглаж (макар че както казах не съм компетентен и най-вероятно не съм прав).

Въпроса е да не давам парите за реглаж, да се окаже, че е от нещо друго, и след като го сменя пак да се налага да ги давам... :confused:

Щом си сменял работи по предницата и са ти казали да направиш реглаж значи отивай....оттам ти идва и нестабилноста, а дали колата е за реглаж може да се прецени и на око ( поне аз мога де ), малко или много сходимостта е нарушена :!:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 28 Ное 2010, 21:32

Колега, ако са съвестни майсторите, които ти правят реглажа ако има нещо за оправяне по предницата трябва да ти кажат преди да ти вземат 20-те лева. Като си купих новите гуми ходих на реглаж и се оказа, че имам накрайник за смяна. Направих си реглажа след като го смених и всички бяха доволни. Успех! :driving:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Ное 2010, 22:25

manos написа:Доста голяма ми изглежда нестабилността, за да е нужен просто един реглаж (макар че както казах не съм компетентен и най-вероятно не съм прав).

Колега, ходи на реглаж щом са ти казали, все едно докторът да ти каже ходи на изследвания, обаче ти да се чудиш дали не е друго и да не отидеш.

А за горния цитат - само заради реглаж един комплект гуми отидоха за около триста километра. Вярно, Шипка се мина, обаче пак са малко километри за почти нови гуми.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 28 Ное 2010, 22:42

Ryapoff написа:
А за горния цитат - само заради реглаж един комплект гуми отидоха за около триста километра. Вярно, Шипка се мина, обаче пак са малко километри за почти нови гуми.

Нещо не разбрах какво имаш предвид. Калпав реглаж или без реглаж или нещо друго? Щом се купят гуми веднага се тича на реглаж, но ако има и нещо за оправяне по предницата се оправя преди това.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Ное 2010, 22:49

Alexch написа:
Ryapoff написа:

Нещо не разбрах какво имаш предвид. Калпав реглаж или без реглаж или нещо друго? Щом се купят гуми веднага се тича на реглаж, но ако има и нещо за оправяне по предницата се оправя преди това.

Ако има за оправяне, преди реглажа се оправя, да.
Като взехме корсата от плевен до хасково успя да скъса едни гуми. Почти нови, комплект, Мишлин май бяха. И т'ва не за друго, ми продавача не каза, че има нужда. Т'ва имах в предвид, от една нерегулирана предница к'во може да стане.

П.П.: Като я връщах тая количка мислех, че не може да се изключи на автоматика зимния режим и т'ва е от шпера.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 28 Ное 2010, 23:10

Това лято си правех основен ремонт на предницата и съм сменил абсолютно всичко отпред-железа,втулки,шарнири...и 2 нови гуми от магазина.И се почна с цирка наречен "реглаж".На едно място ми я направиха за 25лв.Взех я от стенда и тая кола с всеки километър почваше все повече да дърпа наляво.Върнах се майстора ровеше някакъв бус и ми каза,че всичко било направено да дойда друг ден да я погледнел пак.Ядосах се минах през офиса и лично от директора на сервиза си взех парите.Оттам на друг сервиз собственост на най-големия майстор от СБА.Качиха я,мериха,правиха струваха и като я свалих същата история.Направиха ме на глупак да ходя да се разправям за гумите,че видиш ли можело те да са нещо криви и т.н.Обърнахме им местата в сервиза откъдето ги взех,че бяха с посока-пак същото.Върнах се всички в сервиза се събраха и взеха да цъкат как колата сигурно има проблем свързан с несъосие м/у мостовете-замериха ги всичко ОК.И пак едно цъкане,едно чудене...това им било по силите.Вече взе сериозно да ми кипва.Прибрах се изрових данните за страничен наклон,наклон на шенкела и сходимост.На другия ден цъфнах в сервиза отново,накарах я да я закачат и ги разпитах кое къде седи на монитора.Като ми стана ясно и като видях данните на екрана и тези в книгата се хванах за главата.ТОТАЛНО обърканата работа.Наново ги накарах да я направят,час и половина след края на работното време,но стана накрая.
В случая не става дума за Бмв,но като цяло всичките ми приятели и познати с всякакви коли имат забележки към предниците си.Някои си ги карат посбъркани,яде им гумите по краищата,но аз не мога така :evil:
Майката му е да знаете данните,да зяпате в монитора и да им се качите на главата ако трябва,защото това е много отговорна работа...Да не ви казвам как колата обикаляше кръговото без да завивам с волана и как в завой стъпваше на 50мм от всички 195 на гумата и за каква шейна на мокро става дума... :help: :dummy:
Истината е,че няма майстори вече...а мераклии да прибират по 20,30,че дори и 40лв за реглаж има :bang: :censored:
Изображение
8.32

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 29 Ное 2010, 9:24

Точно за това говорих, колега. Имам опит (не конкретно с тази Е34-ка) от калпави майстори, а знам колко важно е точният реглаж на предницата - не само от към техническа част, но и от към удоволствие от шофирането.

В този ред на мисли - можете ли да ми кажете за тези стойности на страничен наклон, наклон на шенкела и сходимост - само те ли ми трябват и къде да ги видя, за да мога когато отида в сервиза малко или много да съм подготвен!

Благодаря предварително!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 01 Дек 2010, 14:30

Колеги, някой :roll:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 01 Дек 2010, 19:53

Няма ли някой дето си е дръпнал AutоData да погледне и каже на колегите ако ги има данните? Страничен и надлъжен наклон + сходимост :?:
Изображение
8.32

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 01 Дек 2010, 21:46

Колега, файдата от това да знаеш стойностите е точно нула.

Всеки стенд си върви с база данни и там ги има. Единственото нещо, което може да се регулира е сходимоста. Всичко друго е конструктивно зададено.

Но честно казано, не ти схващам идеята. След като са сменяли носач (макар, че се смянят комплект) и след като е сменяна щанга (макар,че и те се сменят всичките заедно) така или иначе трябва да се мине през стенд. Ти хем не си минал, хем питаш дали е от това?

Свали книгата за е34, няма нячин да ги няма там.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 01 Дек 2010, 22:09

Идеята е следната - карах колата няколко дни след смяната, без да съм минал стенд, понеже ми се наложи, а нямах време да отида до сервиза - обаче в един момент усетих, че кривината не е точно кривина (да върви колата на една страна), ами както си държа волана тръгва надясно и след секунда щъка вляво без да съм правил корекции.

Затова си помислих, че може нещо да се е случило, а и искам да ми направят качествен стенд, за да може после да се установи по-лесно от къде е проблема :)

Иначе имам всички книги за Е34, които са във форума, но в нито една ги няма тези данни (или поне аз не мога да ги открия, а ги прерових щателно няколко пъти).

Поздрави!

Следваща

Назад към E34