Питане за термостат/температура

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Питане за термостат/температура

Мнение от doomy525 » 18 Ное 2010, 2:30

Здравейте,
имам леко съмнение за температурата на двигателя. Наскоро беше сменяна главата, нова водна помпа, нови ремъци, нови ролки (обтягаща + паразитната), амортисиорчето, термостат нов, капачката на разширителния съд, радиаторите са промити и т.н.Общо взето по охладителната система всичко беше ново и изправно. Главата с която е сменена също е читава. Та да преминем към моето питане - при градско каране, възможно най нормалното, без да я юркаш, без да настъпваш рязко и т.н. по данни от скритото меню температурата се движи между 88-91 градуса (измерено по време на софийски трафик, както и на магистралата). По високи градуси - не вдига и на климатик и на място и всичко. Но тук идва цялото ми съмнение. Без значение колко време е карана спокойно, колко човека са и т.н. изцедиш ли я веднъж примерно 2ра до 3.5-4 оборота и така 3та също, после като караш пак нормално вдига градуси и се движи от 99-115 градуса. Включва се виското и пада до 94-5 градуса. Изключва виското и пак вдига до 115. И така докато колата не се остави и двигателя не изстине до синята зона. При нормално каране - никви проблеми, настъпиш ли 1 път и филмите започват. В баир нагоре ако си я настъпал (примерно изпреварваш) стрелката се мърда до първата чертичка, стои така 10-15 секунди и по-горе обясних какво се случва.
Та въпроса ми е - не ми изглежда нормално това, защото все не може винаги да се кара спокойно :) Тук ми идва съмнението за термостата - на каква темп трябва да отваря? Доколкото знам има различни термостати с различни темп, когато да отварят ?
Извинявам се, че описах така проблема, но така ще добиете най ясна представа за това за което питам :)
Илко - щях да идвам събота обаче ми се наложи пътуване към София и нямаше как да мина през Добрич. Тея дни ще имам път към Варна и ще се отбия задължително. Но все пак и тука да попитам да може и аз да добия представа за проблема :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Re: Питане за термостат/температура

Мнение от Николай Диянов » 18 Ное 2010, 3:53

Колега, ако не се лъжа термостата трябва на 80 градуса да отваря. Мисля, че като алтернатива може да си сложиш и такъв на 88. Какъв термостат си сложил?
Изображение

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 18 Ное 2010, 8:50

Термостата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на 80 градуса ! Няма алтернативи на 88 градуса :!:
По проблема : Според мен ядовете ти идват от радиятора,но това е само предположение .

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 18 Ное 2010, 8:55

Гледахме пробката, за която ми каза. Като се вдигне колата на подемника и застанеш под нея, вдясно болтчето на пробката е му е счупена главичката и стои само леко влажно и е едвам забележимо. А защо мислиш, че е радиатора?

Изображение

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 18 Ное 2010, 8:57

Мисля си ,че е запушен и антифриза не може да циркулира нормално .

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 18 Ное 2010, 9:15

Още когато се установяваше проблема преди, радиаторите бяха почистени цялостно. Ще видя да взема читав радиатор да се смени да се види дали е от него.

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: Е30 М3

Мнение от longboy » 18 Ное 2010, 9:43

Моята загряваше по същия начин - 528i. Смених термостата, обезвъздушавах, чистих радиатори и все така. Накрая видях, че сълзи през пластмасовия накрайник на горния маркуч, до капачката. Залепих го, стегнах скобата и се оправи. Вече 3 месеца без проблем. Мисля, че като има някъде минимален отвор, оттам излиза въздух, системата губи налягане и водата, вместо да заври на 120-130 градуса, започва да си ври нормално на 100 градуса. Като заври веднъж и се получават пари, които изтласкват част от водата в радиатора и виското не може да реагира навреме. Поне така си го обяснявам аз.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 21 Ное 2010, 22:51

колега погледна ли си маслото?да не е омешано с вода?преди да смениш глава имало ли е този проблем?може термостат,може и водна помпа,може и радиатор.започни с термостата,.но и майстор лош може да е.но ако вс е наред температурата не трябва да се помръдва.

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 22 Ное 2010, 18:10

Проблема се оправи :) Иначе са сменени и главата, и водната помпа, и термостата както и радиатора е прочистен :)

Изображение

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 22 Ное 2010, 18:26

doomy525 написа:Проблема се оправи...

Ще споделиш ли какво се оказа в крайна сметка? 8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 22 Ное 2010, 19:18

Счупено болтче на пробката на радиатора (течеше). След смяната проблема се оправи - предполагам, че е от него. Ако не, то ще си обади :mhihi:

Изображение

Назад към E39