Катализатор
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен
Re: Катализатор
gocho_ написа:S7 написа:Един голям съвет от мене ако не спъват много колата не ги махайте тези катализатори,вярно става по пъргава ама пък мах.скорост е 180поне при мене е вече така
Много интересно.
Колега ,моля те да поясниш - защо/как и т.н.
Имам нещо впредвид
Ами така стана,махнах ги и двата,след турбото сложихме една тръба а на другия на мястото резон.гарне и резултата какъв беше....колата стана по пъргава но пък като я подкарах извън градско и се оказа че 180 ми е мах.скорост един пич на събора в Плевен каза че сега нямало какво да задържа изгорелите газове и те си заминавали по бързо...нещо такова каза а преди си правеше спокойно 220 без проблем сега 180 и помпата си изкл.Та съвета ми е ако не са запушени много си ги пазете или пък без тях си има нужда вече от чипа.Имало някакъв вариант сега в резон. гарне да се сложи нещо което да уплатни малко и да задържа повече саждите вътре и като ги изтреля да литне

- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
Според мен не е проблема в катализатора. И на брат ми са махнати катализаторите и няма такива проблеми. А пък и къде ще ходиш с 180км ?
- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен
Next написа:Според мен не е проблема в катализатора. И на брат ми са махнати катализаторите и няма такива проблеми. А пък и къде ще ходиш с 180км ?
Там където ходех напреди с 220

- kronos
- ентусиаст
-
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Днес си махнах катализаторите и няма за сега проблеми. Електрониката ми е Сименс мсв70(ако има значение) Светна ми чек-а, но утре ще го излекуваме че нямаше време. Получи се едно дрънчене в генерацията при високи обороти и не мога да си обясня от къде е? Колата не е в авариен режим и разхода си е същия. Вървенето във ниските обороти си е май същото, но във високите по лесно пълни оборотомера. Утре ще тествам както трябва и ще докладвам.
- el lobo
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E46 320D
- Мечтае да кара: 850
колеги как се разбира че катализаторите са за махане ?
Аз съм с 320 д 136 коня , и по задръстванията от време на време усещам мириз на нафта в купето въпреки че смених меката връзка .
Колата според мен си върви нормално , но нямам база за сравнение така че може и да е спъната според някой.
Също така забелязвам че доста пропушва , даже като работи на място и подадеш газ прави мокро петно на асфалта
Аз съм с 320 д 136 коня , и по задръстванията от време на време усещам мириз на нафта в купето въпреки че смених меката връзка .
Колата според мен си върви нормално , но нямам база за сравнение така че може и да е спъната според някой.
Също така забелязвам че доста пропушва , даже като работи на място и подадеш газ прави мокро петно на асфалта
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Ми колега те по дифолт са си за махане... тя и мойта си вървеше без проблем с катализаторите.
Като ги махнеш просто на мотора малко му олеква. Затова го правим.
Като ги махнеш просто на мотора малко му олеква. Затова го правим.
Si non confectus, non reficiat.
Колеги аз съм с е46 318i 1.9 118к.с. и се чудя дали да си махам катализатора понеже колата ми прави проблем с вървенето малко по мудна е понякога и ми казаха,че може да е от катализатора. Също така минавах и диагностика и се оказа,че първата ламбда сонда преди катализатора е издала багажа, смених я и занулихме новата ламбда и нямаше проблем. Днес отново ми светна жълтата лампа на двигателя и усещам как самата кола не е толкова пъргава.... дали да не го изкормя тоя катализатор най-накрая...????
- stormar
- Потребител
-
- Кара: BMW 320d
Аз не чаках да ми светне лампата на двигателя и ги махнах вчера
...бях скъсал меката връзка и катализаторите бяха яко почернели... имах леко пърпорене от 1к до 2к оборота... днес я карам ве4е втори ден без катализатори и определено е по добре, ама пак се усеща пърпоренето на ниските обороти... нормално ли е това ?

- kalmuchito
- Потребител
-
- Кара: BMW E46 330d
ivoo написа:Статията е от в-к: СЕГА: От догодина ще се спират от движение автомобилите със свалени катализатори и тези, които замърсяват околната среда с вредни газове над допустимите норми. Това обяви вчера изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров и напомни, че от 1 януари влизат в сила промените в Наредба 32 на транспортното министерство за изискванията за емисиите вредни газове.
Според промените за произведените преди 1986 г. автомобили нормата за вредните емисии е 4.8% въглероден окис, а за произведените след 1986 г. - 3.5%, ако нямат катализатор. Всички автомобили, произведени след 1992 г., имат фабрични катализатори за вредни газове. По думите на Киров обаче не са редки случаите собственици им да демонтират устройствата. Тези коли също ще се спират от движение, докато катализаторите не се сложат отново.
малко си в грешка тука - за автомобили пройзведени преди 01,01,1986 - 4,5%
за автомобили без система за контрол на емисиите след 01,01,1986 -3,5%
за автомобили със система за контрол на емисиите след 01,01,1986 - 0,5%
за автомобили със система за контрол на емисиите след 01,01,2002 - 0,3 %
знам го защото това работя...а що се отнася до катализаторите махаите ги няма опасно освен ако няма и сонда след катализатора..но и така да е има решение само че малко по сложно!

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
По повод горното мнение - старата ми Е46ца е без катализатори, с ремап, спортен филтър и още 1-2 джокера....и на газ анализатора си е в норма (дори и в движение на втора на обороти...при кик-даун - няма грам пушек отзад!)!
В този ред на мисли... в зависимост от състоянието на мотора - може да сте в норма и без катализатори...както и обратното - с 2 катализатори да правите димни завеси!
В този ред на мисли... в зависимост от състоянието на мотора - може да сте в норма и без катализатори...както и обратното - с 2 катализатори да правите димни завеси!
- kalmuchito
- Потребител
-
Разбира се че може и да си в норма даже и без катализатор...тръбите трябва да са празни и да бъде леко на мотора....който ще присъства на Сливен на 08 Май ще види че там няма такива истории по колите а даже колекторите на много от тях са искарани директно през капака за да се съкрати максимално пътя и газовете излизат много по бързо и леко!

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Е и?
Какво общо има това да му е леко на мотора и нормата за газове?

Si non confectus, non reficiat.
Зависи коя норма имате предвид - евро 2, 3, 4, 5... те в годините се въвеждат различни и все по-претенциозни. В наредбата на ЕС пише еди колко си на километър вредни емисии. Много ясно, че ако се замерят на свободен ход ще си в нормата, въпросът е средно за движещ се автомобил да не надвишава еди колко си. Сами разбирате, че оборотите на са константна величина
В този един километър имаш изпреварване и натискаш автомобила, имаш движение по инерция и т.н. няма нужда да обяснявам глупости. Ето защо се мисли не само за катализатора, а и за още куп неща. Той катализатора не е вълшебна пръчка, той просто е част от процеса. В някои случаи се намалява мощността именно с цел по-малко вредни емисии, затова е сложена и сондата - за по-ефективно постигане на изгаряне на горивото и по-малко вредни емисии и т.н. и т.н. да не се разпростирам! Въпросът е да се обърне внимание в БГ кой точно стандарт се съблюдава, дали се съблюдава в зависимост от конкретния автомобил според годиата на производство. Ето аз ще ви кажа, че първите е46 са по евро 2 стандарта, за който изобщо дори не е необходим катализатор, защото самата конфигурациа на мотора + електроника достатъчно добре е сметната, че да няма превишаване на вредните емисии на евро 2, но от там нататък за 3, 4, 5 е друго. Пак казвам трябв да се изясни какво се гледа и какви са мерните еденици!

- kalmuchito
- Потребител
-
По повод горното мнение зависи дали говорим за бензин или дизел...за дизеловите двегатели с евро 4 и 5 нормата е 1,5 а за останалите без значение какво евро имат - за всички с турбо - 3,0 за всички без турбо - 2,5 а за бензинките по горе съм написал какви са нормите според действащата до момента наредба №32 от закона за Периодични технически прегледи на Република България!

- sharky4455
- Потребител
-
- Кара: BMW 318i N42
- Мечтае да кара: Kawasaki Jet Ski 800 SX-R
- Детайли за колата: N42B20A
Привет и от мен, така и не намерих нищо писано как ще се отрази махането на катализатора на N42, някой правил ли го е, какъв е ефекта от махането и тн.
Вече разбрахме, че при дизелите няма проблем, ама как седи въпроса при бенца и специално при 143 к.с.?
Мерси предварително.
Вече разбрахме, че при дизелите няма проблем, ама как седи въпроса при бенца и специално при 143 к.с.?
Мерси предварително.