E36 седан М43В18 парно

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: E36 седан М43В18 парно

Мнение от metodi80 » 20 Сеп 2010, 2:59

неделчо янев написа:Не слагай стоманени болтчета там защото като ръждясат и ще ти разцепят пластмасата на радиатора там където отвора с резбата.Направи ги или си намери поне от месинг или хромникел.

Па те хората продават неръждавейка ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 11 Окт 2010, 22:48

Купона продължава. Спрях да мисля за обезвъздушаването, защото мисля да сменя охладителната течност. Понеже не съм я наливал аз и незнам какво има вътре, а пък идват и студове. След смяната ще се наложи отново обезвъздушаване и затова я оставих така. Сега този уикенд си купих антифриз, но не ми остана време за смяна, че имах други работи за вършене. Реших да пробвам пак да обезвъздуша. Колата беше загряла хубаво - стрелката беше права и 2-та маркуча бяха топли (което ме подсеща че забравих да пипна маркучите при клапаните). Отвих пробката, подадох около 2000 оборота (на слух), започнаха да излизат мехурчета и като почна само течност затворих пробката. Влизам в колата и топло няма. Отвих капачката за наливане, излезна стабилно количество течност. Влизам пак в колата и пак няма топло. Отвих пак пробката на половина, влезнах в колата и задъжах мотора известно време на 2000 оборота. От пробката излизаше течност придружена с мехурчета. Така доста време и не спираха мехурчетата. Захгасих мотора, отидох отпред и разхлабих още малко пробката. Доста време излизаше въздух от там и по едно време като намаля съскането отворих и капачата, изсъска изведнъж и това беше. Долях вода до ниво и затворих. Влезнах в колата и отново няма топлина. Трябваше да ходя до Бриколаж и затворих и капак и всичко. След като си свърших работата излизам от магазина и гледам под колата локвичка. Като се загледах теча е някъде около пробката за оттичане на радиатора или от О-пръстена на разширителния съд, или в най-лошия случай пласмасата на разширителния съд. Въртях врътката на централната духалка топло-студено и се чува промяна на звука, което ме навежда на мисълта че клапаните си работят. Водната помпа е нова, термостата отваря, остава радиатора на парното.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36
Мечтае да кара: служебна кола...
Детайли за колата: 1994 E36 M43

Мнение от Larry » 17 Окт 2010, 17:26

колега joreto_88, успя ли да си оправиш проблема? Следя ти темата от няколко дни защото и аз като теб нямам никакво парно, а металните тръби които влизат в радиаторчето на парното са супер горещи (не можеш да си задържиш пръста и 2 сек.). Явно остава да ми е запушен радиатора на парното, но пък след 1 час активно градско каране ми се появава леко топло.... странна работа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от joreto_88 » 17 Окт 2010, 18:27

Еми в момента се чудя дали да отида да си сменя антифриза и да обезвъздуша отначало. Още не съм оправил проблема. Ходих в Дару кар и питах за друга пробка и ми казаха че предлагат само 1 пробка и при всички BMW-та е една и съща. В крайна сметка стигнахме до решението да си сменя плочката дето се навива пробката в нея. Утре ще пристигне и ще ходя да си я взема. Ако резбата е на плочката ще я закупя, ако не си остава за тях. Междувременно си закупих и О-пръстена (този големия) за разширителния съд, защото ми се струва че покапва от там. Като сменя антифриза ще пиша, надявам се да се оправи.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от joreto_88 » 17 Окт 2010, 23:17

Еми утре ще видим в Дару какво ще стане. Ако пък ли не чичко стругар ще ми направи едни месингово болче и готово.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от joreto_88 » 24 Окт 2010, 16:09

Днес смених антифриза. Отвих и пробката на блока и на радиатора. Интересното беше че първо отвих пробката на блока и не бликна антифриз изведнъж както очаквах (капачката на радиатора беше отворена), а изтече някакво много малко количество. А от радиатора изтече всичко. Завих пробките, качих предницата на по-високо и запалих колата без антифриз и отворени пробка за обезвъздушаване и капачка на радиатора. Започнах да наливам. Събра всичките 5 литра антифриз (по каталог дават 6.5 литра). Стрелката се изправи, термостата отвори и 2-та маркуча си изравниха температурите. Погледнах през отвора за капачката на радиатора и видях тънката струйка. Завих пробката и капачката, влизам в колата и парното духа студено, а и 3-те врътки бяха завъртяни на топло още преди да почна да наливам антифриза. Викам си чакай да се повозя малко. Минах 4-5км, спрях, вдигнах капака, отвих пробката и излезна само антифриз, без мехурчета. Качих се в колата и пак няма парно. Отидох пак при мотора, пипам 2-та големи маркуча на радиатора - еднакво топли. Малкия маркуч до пробката за изтичане и той топъл. Пипам 3-те маркуча дето влизат в купето - студени. Електромагнитните клапани ли са прецакани или радиаторчето на парното е запушено. Опитах се да тествам клапаните. Извадих буксата и с една пробна лапма пипам всички пинове, но и 3-те не светят. Врътнах врътката на лявата зона на студено и единия пин светна (жълт кабел). Врътнах дръгата зона - не светна друг пин. Има 2 жълто-кафяви кабела и един жълт. Някой може ли да ми обясни как точно навлиза охладителната течнист в купето? Преди да отвори термсотата ли, след това ли? Кога отварят и затварят електромагнитните клапани? С две думи - посоката на водата. Кой от 3-те маркуча трябва да се нагрее пръв, след това кой и така.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36
Мечтае да кара: служебна кола...
Детайли за колата: 1994 E36 M43

Мнение от Larry » 24 Окт 2010, 23:02

Здрасти колега,

при мен беше същия проблем, смених електромагнитния клапан и нещата заспаха и 2та маркуча които влизат в купето от клапана са горещи, тръбите вътре в купето които влизат в радиатора също. Имам парно на 6. Едно нещо разбрах за клапана - когато си пуснал врътките на топло, напрежение на буксата няма, сиреч клапана е отворен и трябва да имаш парно. Ако си на студено се подават 12 волта и така клапана затваря. Но според мен имаш същия проблем като мен, клапана е запекъл в затворено положение ...

Успех

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 24 Окт 2010, 23:23

Точно клапаните са си според мен.Когато врътката започне да минава по към червено управлението подава сигнал на клапана колко да отвори.Ако е максимално на червено клапана е напълно отворен и антифриза минава през радиаторчето.Водата циркулира през радиаторчето постоянно когато врътката е в червената зона иначе спира притука на антифриз/вода/ през това радиаторче.Не се влияе от това дали термостата е отворил или още колата е току що запалена.Най вероятно са ти електромагнитните клапи на парното.Успех и да не забравиш да обезвъздушиш добре, че да се радваш на топло в зимни условия.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от joreto_88 » 24 Окт 2010, 23:49

Сега преди малко се поразходих наляво на дясно с колата и на моменти се усещаше лека топлинка от централния въздуговод, но на моменти... За въздух мисля че не може да се говори. Днес като отвих пробката след като беше хубаво загряла колата излезна само антифриз, без мехурчета. Най-вероятно са тези клапани, защото и 3-те маркуча дето влизат в купето са студени.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 M-Sport
Детайли за колата: 320D sapphire black

Мнение от grudev » 28 Окт 2010, 17:53

А къде се намират тези клапани и колко струва подмяната им ? моя двигател е М40 и имам проблем с топлото. Но при мен странното е, че когато колата се движи и духа топло а като спре и почва студеното.
Drift machine ....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Съветски зърнокомбайн
Мечтае да кара: ///М3 E36
Детайли за колата: От уния с детските болести по разпределителния вал и повдигачите....

Мнение от BMWPetio » 18 Ное 2010, 13:24

grudev написа:А къде се намират тези клапани и колко струва подмяната им ? моя двигател е М40 и имам проблем с топлото. Но при мен странното е, че когато колата се движи и духа топло а като спре и почва студеното.

И аз като теб го имам същия проблем.Когато колата падне под 2500оборота почва да духа студено. Над 2500 оборота започва да духа топло.И предполагам , че са клапаните , но незнам дали немогат да се отремонтират или трябва да си купувам нови.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 18 Ное 2010, 15:44

имате въздух в системата :yes:

по темата и при мен от дясно духаше топло отляво студено , беше запекал единия клапан, смених го направо целия и нещата заспаха :yes:
6>4

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от joreto_88 » 18 Ное 2010, 17:13

Не е въздух, а е от клапаните. Махнах им буксата и неможе да се диша вътре. Но нещо немога да схвана логиката. Те са постоянно отворени, и когато врътката се врътне на студено им се подава ток и затварят. При мене са зацепили на затворено, а като махнах буксата се появи топло. Един вид им спирам тока и отварят, ама защо не отварят когато от копчето им спра тока? Нали са зацепили на затворено? :dunno: Попринцип могат и да се отремонтират - имаше някъде и подробна тема. Това е най-евтиния и сигурен вариант, защото знаете че вие сте си ги оправили. Ако си вземете втора употреба, може да са по-зле и от вашите. За цената на новите няма да говорим :help:
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

Предишна

Назад към E36