печка и охладителна система

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Re: печка и охладителна система

Мнение от gentata » 21 Окт 2010, 18:13

По темата за да не работи печката или е топло навън (над 6 градуса по целзии) или има проблем, я някой предпазител я здухана електоника или кой знае какво :dunno:. За температурата термостат.
Ivo_Borisov написа:Според мен е така, защото печките ги слагат серийно а ако не си платил за екстрата, не можеш да я ползваш. Просто не ти е активирана. И тогава си трябва отключване.
Логично е ако нещо не е платено да не се монтира изобщо а не да се монтира и да не може да се ползва (икономически съображения от гледна точка на производителя). Отключването е за да може както е казал DAEL да си я ползваш печката когато си поикаш а не когато електрониката реши - най-общо казано. А дистанционното управление си е баш екстрата :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 21 Окт 2010, 19:27

gentata написа:По темата за да не работи печката или е топло навън (над 6 градуса по целзии) или има проблем, я някой предпазител я здухана електоника или кой знае какво :dunno:. За температурата термостат.
Ivo_Borisov написа:Според мен е така, защото печките ги слагат серийно а ако не си платил за екстрата, не можеш да я ползваш. Просто не ти е активирана. И тогава си трябва отключване.
Логично е ако нещо не е платено да не се монтира изобщо а не да се монтира и да не може да се ползва (икономически съображения от гледна точка на производителя). Отключването е за да може както е казал DAEL да си я ползваш печката когато си поикаш а не когато електрониката реши - най-общо казано. А дистанционното управление си е баш екстрата :yes:

Ами добре, щом всички Д-та я имат тя печка защо тогава не е отключена на всички? Аз нямам откъде да я командвам, но поне да имам дистанционно да я управлявам. А и защо в листа с екстрите за моята кола нямам изписана печка щом я имам като екстра? Не е добавяна допълнително защото си имам етикет webasto.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 21 Окт 2010, 19:36

Ivo_Borisov написа:Аз имам печка, която докато не я отключих не се пускаше сама.

:roll: Иво нали ти беше този дето като говорихме в една тема за печките бях казал на един колега за бушона, а при теб се оказа, че липсва и после след като сложи... си тръгна.... не е от отключването... ;)

тука има всякакво инфо за печката за dтата

viewtopic.php?f=35&t=13124&start=15
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 21 Окт 2010, 19:50

Така е, ама защото аз един път си играх с бушоните и ги разместих. Ама и първата зима с колата не ми е работила печката. И защо да я няма като екстра печката, да е записана в листа с екстрите щом я имам? :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bg_11 » 21 Окт 2010, 20:24

totopz написа:Стана ми интересно за тези печки. Само по-новите BMW-та ли я имат?
Аз съм с 2.5 tds 1997. Може ли и аз да имам печка?

И аз това питам ... Колата е без датчик за външна температура /-40/ и за 3-4 мин стрелката отива на 12 часа и "заспива" там
Изображение

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 21 Окт 2010, 20:27

Ivo_Borisov написа:
gentata написа:По темата за да не работи печката или е топло навън (над 6 градуса по целзии) или има проблем, я някой предпазител я здухана електоника или кой знае какво :dunno:. За температурата термостат.

Ами добре, щом всички Д-та я имат тя печка защо тогава не е отключена на всички? Аз нямам откъде да я командвам, но поне да имам дистанционно да я управлявам. А и защо в листа с екстрите за моята кола нямам изписана печка щом я имам като екстра? Не е добавяна допълнително защото си имам етикет webasto.

Колега Иво, при комън рейл моторите на Е39 печката в този си вид на работа(да се включва само при температури по ниски от 6 градуса по целзий) се вгражда серийно и няма как да ти излезе в листата с екстри!
Това не е екстра, приятелю, не се заблуждавай!

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 21 Окт 2010, 20:32

bg_11 написа:
totopz написа:Стана ми интересно за тези печки. Само по-новите BMW-та ли я имат?
Аз съм с 2.5 tds 1997. Може ли и аз да имам печка?

И аз това питам ... Колата е без датчик за външна температура /-40/ и за 3-4 мин стрелката отива на 12 часа и "заспива" там

При ТДС-а не се вгражда серийно такава печка, ако имате то тя е поръчана допълнително, демек екстра към колата. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 21 Окт 2010, 20:32

трябва му един МИД и ще има и таймери.... аз пък си мисля, че си е екстричка като цяло, защото много бързо загрява мотора в кучи студ... а от там и вътре нали... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

и не си мислете, че е ташак тая печка... много бързо нагорещява и то брутално... :mhihi: да и се чудиш на кюмбета откъде вади тая мощност
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 21 Окт 2010, 20:35

LUCIFER'S написа:трябва му един МИД и ще има и таймери.... аз пък си мисля, че си е екстричка като цяло, защото много бързо загрява мотора в кучи студ... а от там и вътре нали... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Еее спор няма, кеф си е, а и като чуеш само тупкането на печицата ...... некак ти става топло на душицата!? :D :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bg_11 » 21 Окт 2010, 20:51

DAEL написа:При ТДС-а не се вгражда серийно такава печка, ако имате то тя е поръчана допълнително, демек екстра към колата. ;)

:bchug: Благодаря Ви колега ! А диагностика дали ще я разпознае .. ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 21 Окт 2010, 20:53

DAEL написа:а и като чуеш само тупкането на печицата ......

Какво тупкане? Тя да не гори дърва :)

А сега сериозно за моя случай - значи ако в списака с екстри, който от BMW ми изпратиха, ако няма печка, значи нямам такова чудо в колата така ли?

Дакела
Аватар

Мнение от DAEL » 21 Окт 2010, 21:05

totopz написа:
DAEL написа:а и като чуеш само тупкането на печицата ......

Какво тупкане? Тя да не гори дърва :)

А сега сериозно за моя случай - значи ако в списака с екстри, който от BMW ми изпратиха, ако няма печка, значи нямам такова чудо в колата така ли?

:mhihi: :mhihi: :mhihi: това ми хареса! :yes:
Колега, печката като работи се чува тупкане, което много хора ги притеснява като го чуят за първи път, но този звук е от нормалната работа на печката?
Най-обикновенният начин да разбереш дали имаш печка е като огледаш левия ботуш на предния амортесьор за лепенка с надпис Webasto, или да погледнеш под купето от страната на шофьора (под шофьорската седалка) дали има малък ауспух (тръбичка) за печката.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 21 Окт 2010, 21:31

Добре де колеги нищо не написахте за температурата на антифриза..Споделете,какви са възможните причини за разлика м/у темп.на антифриза и мотора :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 22 Окт 2010, 0:05

DAEL, ще погледна другия път като си видя колата.

Nikolay86, нали ти казаха хората - термостат, че сигурно старият не затваря. Лятото проблемът не се проявява, защото е топло, но като застудее малко и колата не може да достигне работна температура. Може и да се изтества като се напъне колата за 1-2 минути (ако е на баир най-добре) - тогава би трябвало дори и да е студено стреклата да се изправи на 12 ч.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 22 Окт 2010, 2:07

totopz написа:Nikolay86, нали ти казаха хората - термостат, че сигурно старият не затваря. Лятото проблемът не се проявява, защото е топло, но като застудее малко и колата не може да достигне работна температура. Може и да се изтества като се напъне колата за 1-2 минути (ако е на баир най-добре) - тогава би трябвало дори и да е студено стреклата да се изправи на 12 ч.

И 2та броя термостати съм ги сменил,както написах..,преди има няма 4-5месеца,Тя стрелката си отива до 12 часа и там си седи,няма проблем с това..Аз питам,че на компютъра(диагностика)темп.на антифриза е нещо от рода на 44градоса(примерно)на мотора 91-93..От какво може да е това,някакъв датчик :dunno:
Те това ми е въпроса :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E39