Нормално ли е да вдига температура? (E39 2.5 tds 97')
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- totopz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Ford Fiesta 1.25i
- Мечтае да кара: A6 2.5 TDI
Re: Нормално ли е да вдига температура? (E39 2.5 tds 97')
vladobate, между първото каране от мен и второто каране от моя човек не съм гасил клата. Самата кола е била в покой на празен ход за около 30 сек. докато аз слезнах, а моят човек седна на шофьорското място.
Единственото гасене на двигателя беше след като видях, че е вдигнала температура за около 5 секунди. След това запалих и съм карал още поне 2-3 км. (спокойно каране...е спокойно спрямо полигона иначе си беше динамично градско) докато пак я загася.
По принцип колата я карам само през уикенда и стои в гараж, който не е при мен. Та като дойде уикенда ще ида да я погледна, ще видя в казанчето за антифриза дали има масло и ще проверя маслото по щеката как е.
Единственото гасене на двигателя беше след като видях, че е вдигнала температура за около 5 секунди. След това запалих и съм карал още поне 2-3 км. (спокойно каране...е спокойно спрямо полигона иначе си беше динамично градско) докато пак я загася.
По принцип колата я карам само през уикенда и стои в гараж, който не е при мен. Та като дойде уикенда ще ида да я погледна, ще видя в казанчето за антифриза дали има масло и ще проверя маслото по щеката как е.
Колега, ТДС-а е цяла вселена и всеки писал по тая тема има право , аз бях против лепването на етикета " не е нормално " , да така е ама ако преди 15 мин. е излязла от завода в Германия. Истината е че караме стари коли и не всичко което се случва по тях има логично обяснение. Три пъти съм прегрявал и правил глава ( две спукани ) и трите пъти бече различно. Последния не ми вдигаше темп. грам, посъветваха ме ако имам съмнения във охл. система ( понеже понякога ми хвърляше вода през капачката на разширителния съд ) да я пришпоря на стръмно изкачване и ще покаже. И аз това направих половин час стръмно изкачване( над 1200м денивелация, края на лятото беше ) ами въобще не загря после се върнах обратно нищо, докато работи двигателя нямаше проблем акто го загасих и след 15-на мин ми изхвърли вода през капачката - след отваряне на двигателя спукана глава. Оттогава карам със заварена и бая зор видя това лято никакъв проблем само ми изкара акъла няколко пъти като видях стрелката в червеното ама отварям капака всичко е ок и мощност има и двиг. не е чак толкова топъл и водата не ври.Оказа се че има някакъв проблем с показанията ( датчика го смених веднага и пак няма ефект ) , някакъв ел. проблем лъже и стрелката рязко заемаше крайно дясно положение. От всичко изписано стана ли ти ясно какво точно означава номално и какво не . Като гледаш само стрелката не си вади прибързани заключения и да се шашкаш , подходи методично и разбери реално в какво състояние ти е охл. система , няма как да разбереш каква е темп. на охл. течност ако нямаш термометър да замериш. ТДС-а иска добра поддръжка и ако искаш всичко да ти е наред ( поне колкото зависи от теб ) прави си профилактика всяка година пролетта - сваляне и измиване на радиатори( проврка за проходимост , има и препарати за изчистване ), кулер, проверка на мъркучите, проверка виско , ел. перка и прилежащата му ел система ( предпазител, релета за различните скорости и съпротивленията отпред ) . Водна помпа и термостат са консуматив за тоя двигател и не са чак толкова скъпи. Щом ползваш колата рядко елементарна проверка си прави като отвиеш леко капачката да чуеш има ли изсъскване т.е. държи ли ти налягане системата също много важно за доброто охлаждане, ако не държи търсиш видими механични повреди по мъркучите , лочи връзки или клапана на капачката не държи ( често срещан дефект и с нови такива ) . Ами това е почети по напред из форума има много теми по въпроса и после действай ако има нужда.
Дано няма .
Успех.

- totopz
- младши ентусиаст
-
vladobate, благодаря ти за изчерпателния коментар.
Истината е, че аз тази кола почти не я карам. От както я купих юли месец до сега съм направил само 2500 км. Мисля си, че няма да имам кой знае какви ядове от към поддръжка просто защото минавам много малко километри. Разбира се ако не правя изпълнения с нея като последното.
Каквото мога ще проверя по колата, но не всичко ми се отдава. Преди време имах мерак да изчистя кулера, но като погледнах колата така и не разбрах как се сваля и оставих нещата така.
И както казах - карам изключително малко и се надявам да нямам проблеми, поне с частите, които се износват от изминати километри.
Истината е, че аз тази кола почти не я карам. От както я купих юли месец до сега съм направил само 2500 км. Мисля си, че няма да имам кой знае какви ядове от към поддръжка просто защото минавам много малко километри. Разбира се ако не правя изпълнения с нея като последното.
Каквото мога ще проверя по колата, но не всичко ми се отдава. Преди време имах мерак да изчистя кулера, но като погледнах колата така и не разбрах как се сваля и оставих нещата така.
И както казах - карам изключително малко и се надявам да нямам проблеми, поне с частите, които се износват от изминати километри.
- totopz
- младши ентусиаст
-
Малко развитие по въпроса - днес отидох специално до гаража да видя какво прави количката 
Погледнах в казанчето на антифриза - беше учудващо чисто.
Погледнах маслото - изглежда се си добре, не беше станало на боза.
Та поне за сега мога да се успокоя, че нищо не е умешила.
Остава само да си я карам с кеф, пък ако има нещо то ще си покаже

Погледнах в казанчето на антифриза - беше учудващо чисто.
Погледнах маслото - изглежда се си добре, не беше станало на боза.
Та поне за сега мога да се успокоя, че нищо не е умешила.
Остава само да си я карам с кеф, пък ако има нещо то ще си покаже

19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2