Камера за обратно виждане

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Re: Камера за обратно виждане

Мнение от mad_presley » 15 Окт 2010, 22:17

Vladocbr написа:Навито е МК1 и е само с две букси синя, бяла и антените.

Aми не съм 100% сигурен, дали този тунер има поддръжка за камера. Просто никога не съм пробвал да сложа камера на кола, която е с МК1 навигация и тв тунер от него време.

Ако имаш възможност, пробвай с някой друг тв тунер. От кола оригинално с МК2 и ТВ става със сигурност.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 TDS

Мнение от Vladocbr » 15 Окт 2010, 23:59

mad_presley написа:
Vladocbr написа:Навито е МК1 и е само с две букси синя, бяла и антените.

Aми не съм 100% сигурен, дали този тунер има поддръжка за камера. Просто никога не съм пробвал да сложа камера на кола, която е с МК1 навигация и тв тунер от него време.

Ако имаш възможност, пробвай с някой друг тв тунер. От кола оригинално с МК2 и ТВ става със сигурност.

Струва ми се че би трябвало да може при положение че буксите са еднакви и наличието на пинове както и това че съм си изкарал AV сигнал през бялата букса от DVD-то. По добре да се пробва със същата МК1 за да се установи наистина дали се подържа тази опция но за съжаление не се сещам за никой. Може би проблема си при мен. Да не би да трябва да се отключи тази опция или може би има отделен бушон де да знам?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 16 Окт 2010, 10:48

Да не отварям нова тема в Е60 раздела, кажете за Е60 какви са изискванията да се монтира камера за задно виждане. Трябва ли да е с Professional Navi или може и с малкия дисплей и разни такива изисквания ако има.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 16 Окт 2010, 16:45

Явно ще се окаже че МК1 не подържа тази опция. Тунер от МК2 дали ще работи с МК1 нави?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 16 Окт 2010, 19:18

Vladocbr написа:Явно ще се окаже че МК1 не подържа тази опция. Тунер от МК2 дали ще работи с МК1 нави?

- не, мк1 си работи само с нейния тв тунер (черен на цвят), защото мк1 няма видео карта, и обратното...
- тв тунер от мк1 не работи с друг компютър освен мк1. А сега добрата новина...
- тв тунера от мк1 е много по-качествен от следващите мк2/мк3 поколения тв тунери, като чувствителност, цветове, бързина ,графика и т.н.
- много коли до 97г имат само тв, и те са с черния тунер, и имат в купето av in/out , а в багажника букса за oem reverse camera.
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 17 Окт 2010, 7:31

tngeorgiev написа:
Vladocbr написа:Явно ще се окаже че МК1 не подържа тази опция. Тунер от МК2 дали ще работи с МК1 нави?

- не, мк1 си работи само с нейния тв тунер (черен на цвят), защото мк1 няма видео карта, и обратното...
- тв тунер от мк1 не работи с друг компютър освен мк1. А сега добрата новина...
- тв тунера от мк1 е много по-качествен от следващите мк2/мк3 поколения тв тунери, като чувствителност, цветове, бързина ,графика и т.н.
- много коли до 97г имат само тв, и те са с черния тунер, и имат в купето av in/out , а в багажника букса за oem reverse camera.

Ами моя тунер не е черен а се сребрист през бялата букса съм си пуснал ДВД-то обаче камерата не тръгва. Да разбирам ли че тунери които не подържат reverse camera имат някъде отделна букса или това е само за черните тунери?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 17 Окт 2010, 8:44

Vladocbr написа:
Ами моя тунер не е черен а се сребрист през бялата букса съм си пуснал ДВД-то обаче камерата не тръгва. Да разбирам ли че тунери които не подържат reverse camera имат някъде отделна букса или това е само за черните тунери?

Оригинално черен ТВ тунер няма.

При теб колега ми се струва, че имаш проблем с кабелите. Пробва ли да закачиш директно камерата за тунера, не през пуснатите през капака до купето кабели?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 17 Окт 2010, 14:16

Не съм пробвал камерата през никакви други кабели а директно извадих буксата наредих пиновете с един метър кабел и пробвах.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 725 tds;Pajero 2 ;E66 730d

Мнение от stefan_bmw7 » 02 Мар 2011, 19:27

И последно колеги можели да се сложи такава камерка на кола с МК1
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er-Reihe

Мнение от Ivo Georgiev » 11 Мар 2011, 17:58

Колеги, някой може ли да помогне със схема за свързване на релето към модула? Дали ще стане някое от тези релета за целата?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: back to diesel(Ld)

Мнение от motor » 11 Мар 2011, 18:29

извади едно с 5 крачета и го снимай от страната на крачетата
пс:
на 30 и 85 им даваш външна маса
86 плюс от светлините за задна
87 след затваряне на веригата трябва да има маса, която отива в тунера за активиране на камерата
това е за обикновенно реле, ако има някой диод вътре трябва да се спази посоката му
тествай преди да го вържеш към тунера какво излиза от релето
БЯЛ ЛЯП И КОЛАТА ПО ИНЕРЦИЯ(НА ГАС)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er-Reihe

Мнение от Ivo Georgiev » 11 Мар 2011, 18:50

motor написа:извади едно с 5 крачета и го снимай от страната на крачетата
пс:
на 30 и 85 им даваш външна маса
86 плюс от светлините за задна
87 след затваряне на веригата трябва да има маса, която отива в тунера за активиране на камерата
това е за обикновенно реле, ако има някой диод вътре трябва да се спази посоката му
тествай преди да го вържеш към тунера какво излиза от релето

Ето снимка на крачетата:
Изображение

ПП, колега motor, свързах ги по описания начин и се получи :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 05 Авг 2011, 21:07

stefan_bmw7 написа:И последно колеги можели да се сложи такава камерка на кола с МК1

Тествано и не става :(
На платката на ТВ модула въобще мяма писта към пин 17. Инче video in си има, но да включиш на задна и да тръгне камерата вариант няма.

Колегата @Vladocbr ми спести много време :yes:

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 23 Окт 2011, 9:08

mad_presley написа:
SteveSR написа:Здравейте колеги.
Вчера монтирах и аз камерка за обратно виждане, обаче имам един проблем.
Когато дам на задна, на монитора излиза само черна картина, не излиза образа от камерата. Ако обаче включа първо телевизията, образа излиза нормално, със всяко превключване на задна.
Ако някой се е сблъскал със този проблем, ще бъда благодарен ако сподели как да го реша.

Сигурен ли си, че си вкарал видео вход от камерата на правилното място в ТВ тунера?

13 и 14 пин на синята букса и 17 пин на бялата.

И при мен се получи същия проблем.А в коментарите така и видях решението.
Някой може ли да помогне с обяснение?

Потребител
Аватар
Кара: E60 , 530i
Мечтае да кара: F10

Мнение от veris » 23 Окт 2011, 14:10

Колега, доколкото знам все още няма решение на този проблем с минаването първо през тв и после да излиза образа от камерата.Тази схема действа до следващото гасене и палене.Доста е досадно, но засега май никой не е намерил решение на проблема.Това май се случва само на МК2 навигационните компютри.Аз слагах камера на приятел с е38, компа беше МК2 и всичко тръгна безпроблемно, обръщаще си тунера, картина всичко перфектно.Но колата беше на италиански и немски и той реши, че иска на английски да му е менюто, ъпдейтна му се софта смени се езика и тук дойде проблема, когато включихме на задна и греда, само черен екран без образ.Заради ъпдейт на софта.След това вече всеки път през тв-то първо и после чак образ от камерата.Побъркахме се, ако знаехме, че така ще стане нямаше да се занимаваме нито с езици нито със софта му,,,ама това е за сега положението.Винаги съм се чудил дали е възможен даунгрейд на софта, и дали има начин това да стане изобщо, или по някакъв начин да се изтрие, загуби инфото на компа и да му се вкара версия, която ще работи както трябва.Ако някой е намерил начин и се е справил с този доста гаден и досаден проблем нека сподели.
Be yourself, no matter what they say....

ПредишнаСледваща

Назад към E39