Таблото премигва ?!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i e46 03'
Мечтае да кара: 740d f01

Таблото премигва ?!

Мнение от bronic » 04 Окт 2010, 9:32

Колеги, днеска колата си запали студена нормално.
Минах 1 километър и почнаха да светят датчиците на ABS & ASC. Минаха още 200 метра, те изгаснаха, но пък светна еърбега, още 200 метра - всичко се освести. Още 200 метра - изгаснаха всички показания от Б.К. (километража, обортомера - работеха). Още 200 метра - Всичко се оправи и до края на движението имаше само още светене на ABS за около 100-200 метра. Нямах възможност да пробвам АБС при светещ датчик, но работеше когато не светеше със сигурност.
Като спрях на място с изключена кола на полуконтакт - натиснах бутона REST от панела на климатроника ( до колкото знам - работи при изключен мотор и може да топли колата известно време ) - при което дисплея на Б.К. почна да жужи ( а радиото си работеше през цялото време перфектно без забележки ) . Това някаква влага ли е, бъг ли е, акумулатор ли е, кабели ли ?
Благодарско за всякакви напътсвия!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Таблото премигва ?!

Мнение от meha » 04 Окт 2010, 10:26

удари един рестарт на всичко и карай,ако се прояви пак,значи имаме проблем :roll:
Като идея,възможно е влагата да ти прави номера,ако искаш може да я закачиш,все нещо трябва да излезе от ABS-а или таблото ако е хванало грешка :confused:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 04 Окт 2010, 20:35

случаино да имаш допълнително поставян ксинон? и беше ли на фарове когато се случи дискотеката?
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 04 Окт 2010, 23:07

NAPSTERS написа:случаино да имаш допълнително поставян ксинон? и беше ли на фарове когато се случи дискотеката?

не, нямам, но мисля, че разбрах откъде ми е проблема.
на място колата, на празен ход при около 800 оборота, с пуснати фарове е ок, пуска се обаче и парното и всичко отива на кино, таблото гасне, датчиците стават на дЪскотека. Гасиш парното и нещата се оправят. Обаче на празен ход, с всичко пуснато, като изгасне таблото и форсираш съвсем леко до 1000 оборота и нещата се оправят. Сведох си проблема до акумулатор или четки на алтернатор. Мисля, че е от акумулатора, защото когато когата колата запали дава 13-14 волта при 1000 оборота. При изгасен мотор на полу-контакт за няколко секунди напрежението пада на 9 волта. Какво мислите - акумулатор ли е?
и друго питане - с ампер клещи при изключена кола с 2 работещи крушки в багажника излезна разход 2.5 aH, някой ми обясни за таралежа на климатроника, който е работил 15 мин преди отключване и след заключване на колата. Възможно ли е той заедно с 2 крушки да даде такава консумация ?

Ако е акумулатор - какво мислите за марката Искра (Български), аз имам добри наблюдения. В момента колата е с 80 aH, 75 добре ли е като е бензинов мотор или трябва 80/84?

още един проблем, който ме сполетя днес и при който ще имам големи разходи. Като взех колата веднага смених буренцата (шарнирни втулки). Минах 100-200 километра и колата нещо се разтропа и се тресе и скърца отзад. Отидох днес на друг майстор и едното буренце директно беше излезнало от мястото си, а другото също няма зегерка и е въпрос на километри и то да падне. Майстора днес, ми каза, че при излизането си буренцето е разбило шенкела и е почнало да ... мамата и на носача. Вкара ме в ебати филма с много тъжен край, 4 цифрен край. Възможно ли е наистина буренцето да е разбило шенкела? Ако е монтирано неправилно без "зегерка" или там к'вото е, което го държи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 05 Окт 2010, 8:57

товарна вилна за акумулатора,разкачаш клемите мериш за консумация,след 16-тата мин трябва да падне на 0...позволява се до 0.03
Искра е добра марка,на 2 такива имам наблюдения....първия 7 години при постоянна експлоатация,втория 4,като последната 1.5 стоеше само в гаража
Аз карам със 74А
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 05 Окт 2010, 9:39

meha написа:товарна вилна за акумулатора,разкачаш клемите мериш за консумация,след 16-тата мин трябва да падне на 0...позволява се до 0.03
Искра е добра марка,на 2 такива имам наблюдения....първия 7 години при постоянна експлоатация,втория 4,като последната 1.5 стоеше само в гаража
Аз карам със 74А

добре, а дали е акумулатора при тези симптоми?
а някаква друга марка, която с малка разлика в цената ще е по-добра - monbat, varta, bosh
или да си праскам Искра, поне като са Българи при фал по-лесно ще ме обслужат гаранционно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 05 Окт 2010, 12:47

много неприятно; за пореден път си доказах, че майстор вече може да е всеки.
отидох на едно място - майстора само както го видя акумулатора - ау за смяна, ау това, ау онова; нищо не му гледа; 250 лв за някаква варта без да се замисля;
отидох на 2ри майстор, той мери, гледа, зареждане, разреждане, в крайна сметка се оказа, че алтернатора, когато има консумация на ток не зарежда; даже пари за упражнението не искаше и не взе.
идеята на поста е ако на някой му трябва човек, който си разбира от акумулатори може да драсне едно ЛС за да не правя реклама.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 05 Окт 2010, 13:39

е ти не си ли мерил зареждане то бе човек :shock:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 05 Окт 2010, 14:01

нем, беше късно вечерта и не беше удобно. Сега чета по форума, мисля да пробвам на Сливница и Раковска. При 3000 оборота алтернатора зарежда нормално, при 2000 - не и при консумация напрежението пада на 9V и таблото става на дЪскотека. Искренно се надявам проблеми ми да е в четките, до колкото разбирам ще мина с под 50 лв., ако е това.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 05 Окт 2010, 14:09

bronic написа:Искренно се надявам проблеми ми да е в четките, до колкото разбирам ще мина с под 50 лв., ако е това.

така и така ще сваляш алтернатора,смени му лагерите,направи си му една пълна ревизия,за да не го мислиш ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Мнение от yellowsubmarine » 05 Окт 2010, 14:40

meha написа:
bronic написа:Искренно се надявам проблеми ми да е в четките, до колкото разбирам ще мина с под 50 лв., ако е това.

така и така ще сваляш алтернатора,смени му лагерите,направи си му една пълна ревизия,за да не го мислиш ;)

Колеги, проверката на алтернатора на Сливница и Раковска ли го правят, там на ъгъла точно? :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 05 Окт 2010, 15:02

да, от страната на козлудуй в посока люлин, поне така разбрах.
утре сутринта ще ходя и ако имаш интерес мога да кажа колко $$ ми излезна и дали всичко е ... ток :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 05 Окт 2010, 15:04

bronic написа:да, от страната на козлудуй в посока люлин, поне така разбрах.
утре сутринта ще ходя и ако имаш интерес мога да кажа колко $$ ми излезна и дали всичко е ... ток :D

:bowdown: добре, сподели цена и какво са ти правили :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 08 Окт 2010, 15:32

bronic написа:да, от страната на козлудуй в посока люлин, поне така разбрах.

колега, има ли развитие :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bronic » 08 Окт 2010, 15:49

здрасти, абе трябваше вчера да пиша, ама правих и други неща и обикалях за майстори за ходова част и стана 10 часа като се прибрах.

в крайна сметка на Раковска не останах доволен, само от това което ми казаха. Разчетох се из форума и видях някакъв пич как за 1 лев си е сменил четките и как на Раковска ти взимат 100 лв в крайна сметка сменят четки за левче.
все пак като ориентир - единият от 6'те сервиза си каза цената - 40 лв за сваляне, качване + работа по самият алтернатор.

В крайна сметка след още консултации с приятели намерих 1 сервиз за климатици в Хаджи Димитър, като едно от момчетата прави алтернатори от 13 години и разгляба и сглабя алтернатор като автомат в казармата за 1 минута :D
Разчетката беше, че обикаляхме с неговата кола поне 10 км в магазинчета около раковска за диодна плочка бош. Не намерихме и купих 2ри алтернатор. От 2та алтернатора взе най-добрите части и направи един читав, монтира го и всичко заспа. Сложи ми един нов лагер за 5 лв. В крайна сметка ми взе 5 лв за лагер и 20 за работа, при условие, че сигурно из центъра сме изхарчили поне за 2-3 лв гориво и му изгубих 2 часа повече от необходимито.
ще ти пусна на ЛС телефона му.

Следваща

Назад към E39