отново за AIR BAG

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: отново за AIR BAG

Мнение от ja » 27 Дек 2009, 11:11

При мен се появи този проблем след като ходих на автомивка. След това на диагностика в Дару кар и са оправили проблема по време на диагностиката без дори да ми кажат. Забелязах, че не свети лампата чак като си тръгнах, явно е била някоя дреболия...

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 28 Дек 2009, 12:48

jikata0202 написа:Колеги във краина сметка,като свети лампичката аербега сработва или не?Че и моята свети. :dunno:

jikata0202 написа:Кажете работи ли като свети лампичката?В смисъл недаи боже да стане нещо,ще се отвори ли? :roll: :dunno:

Щом има проблем в системата, лампата свети и системата не работи, т.е. при удар няма да се отворят. Направено е с цел да не се получи инцидентно отваряне на беговете без причина, ако се появи грешка в системата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 96г 520i M52 Б20

Мнение от sigman » 28 Дек 2009, 13:24

JL написа:http://www.autopower.se/galleri/frilansare/hasso/airbag/7.jpg
Ето това ви спасява мъките,както и 300-400лв.
диод 1N4002, съпротивление 56кOhm и кондерзатор 100pF връзваш ги паралелно и си готов,само трябва да спазиш синият и белият кабел към колата и да си нулираш грешката.
Ако не можеш да се справиш, пиши на ЛС, трябва да са ми е останали 1-2, че направих повече и за приятели.

..Благодаря колега системата работи идеално...
Жив и здрав...
ПП..частите струват 15 ст...... :lalala:
Bayerische Motoren Werke

Потребител
Аватар

Мнение от na$ko » 05 Авг 2010, 23:09

Здравейте колеги.И моята лампа светна преди месец,изчистиха ми грешката(на пасажерската седялка)и след седмица пак светна.Бихте ли ми препоръчали някой във Варна,еладжия или колега,който знае как да отстрани проблема.Благодаря.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i E39

Мнение от ivaylo_shack » 15 Авг 2010, 11:22

Колега като гледам не е сложно изпълнение заместителя на датчика осезател, така че трябва да решиш за себе си дали искаш да излъжеш системата че винаги има седнал човек на тази седалка, или колата да си е както трябва! В единия случаи ще ти струва 1лв и малко гъзене под седалката, а в другия 200лв за датчик и още поне 100 за смяната му! Успех!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i - e39 - 97 г.

Мнение от mandorg » 19 Авг 2010, 12:22

При мен какво ли не се гледа датчици се сменяха, лентов кабел се тества всичко и пак светеше. Накрая с налучкване се стигна до малка кутиика под пасажерските крака под килима която задейства системата при удар отстрани във вратата. Въпросната кутиика беше клеясала от влагата и даваше странна грешка и уж работи ама не. Нормално да мухляса тъй като често през вратите влиза вода в купето което е друг проблем. Сменихме кутииката за 100тина лв и всичко точно вече половин година. Та да имате предвид и това да проверите освен датчиците ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Bavar40 » 25 Авг 2010, 9:21

Здравейте и от мен!

Исках само да благодаря на колегите споделили точните "чаркове", както и начинът им на свързване с цел залъгване на компа, че постоянно има седящ човек (пасажер) на седалката с проблемния датчик. Моята лампа до скоро играеше ролята на "цветна музика" без обаче да се съобразява с реално слушаната такава :lol: :lol: :lol: Проблемът, естествено беше в датчика на пасажерската седалка, а от там и мой (постянно карах жена ми да си върти дупето докато зацепи системата, че има човек). Благодарение на Вас (знаещите) се информирах за това как да процедирам за отстраняване на проблема, чрез заблуда на компа. Мисля, това е един добър подход при все, че се спестяват едни близо 400лв. от подмяна на датчика и отделно доста загубено време за фактическото отремонтиране. Да, вярно е, че недай боже, при удар биха се отворили възглавниците и на пасажерската седалка, но вярвайте ми, ударя ли се така, че да се налага да изкачат "беците", то това, че са се отворили и на седалката до мен ще ми е най-малкия проблем. Човешкия живот е по-важен от всичко!!! Дано не се налага въобще да се отварят де, това го желая на всички Вас, както и на шофьорите по принцип.

Поздрави и благодарности за ценните съвети, които предоставяте на такива като мен (четящи съфорумци).

:yes: :yes: :yes:
Скромността не е добродетел

Потребител
Аватар

Мнение от Bavar40 » 21 Сеп 2010, 11:30

Здравейте колеги!

Не знам какво и става на тази моята кола, но Air Bag-а пак и светна днес сутринта! Уж го бях "шунтирал", т.е. залъгал компа, но днес, след като без да искам влязох в две неголеми дупки, Бега взе че светна отново. Направо се изумих!!! Моля, дайте съвет какво може да е този път? Възможно ли е някоя от частите, които се спояват, за да се излъже компа да се е прецакала (изгоряла) и от това да не се подава нужното напрежение, с което се лъже компютъра, че има седнал човек на пасажерската седалка. Уточнявам, че по-късно днес ще си изтрия грешката (по технологията със съединяване на + и -), за да видя дали ще се оправи. А ако не, ще ходя на диагностика, за да разбера кой датчик е проблемен този път. Все пак ще съм Ви благодарен ако някой може да ми каже дали и на него му се е случвало лампата за Air Bag да му светне след като е залъгал компа, че пасажерския датчик работи (постоянно седящ човек).

Благодаря на отзовалите се :help: :help: :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 21 Сеп 2010, 21:28

Bavar40 написа:Здравейте колеги!

Не знам какво и става на тази моята кола, но Air Bag-а пак и светна днес сутринта! Уж го бях "шунтирал", т.е. залъгал компа, но днес, след като без да искам влязох в две неголеми дупки, Бега взе че светна отново. Направо се изумих!!! Моля, дайте съвет какво може да е този път? Възможно ли е някоя от частите, които се спояват, за да се излъже компа да се е прецакала (изгоряла) и от това да не се подава нужното напрежение, с което се лъже компютъра, че има седнал човек на пасажерската седалка. Уточнявам, че по-късно днес ще си изтрия грешката (по технологията със съединяване на + и -), за да видя дали ще се оправи. А ако не, ще ходя на диагностика, за да разбера кой датчик е проблемен този път. Все пак ще съм Ви благодарен ако някой може да ми каже дали и на него му се е случвало лампата за Air Bag да му светне след като е залъгал компа, че пасажерския датчик работи (постоянно седящ човек).

Може да не е от датчика на пасажерската седалка. Направи си една диагностика и ще излезе какво е!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 22 Сеп 2010, 7:39

Bavar40 написа:Все пак ще съм Ви благодарен ако някой може да ми каже дали и на него му се е случвало лампата за Air Bag да му светне след като е залъгал компа, че пасажерския датчик работи (постоянно седящ човек).

Това, че си залъгал осезателя в пасажерската седалка, не означава, че си решил всички проблеми с AirBag системата кардинално. Има още няколко "слаби" места заради, които светва лампата, но както каза колегата в поста преди мен, без диагностика няма да минеш.
Иначе като причина залагам на буксата за пиропатрона, която е под шофьорската седалка. :)

Потребител
Аватар

Мнение от Bavar40 » 04 Окт 2010, 9:08

Мерси колеги!
Ходих на диагностика, като същата показа "слаб ток" и проблем в пасажерската седалка. Препоръката на диагностика беше единствено да си "вържа" кабела за шунтиране на пасажерския датчик директно към кабела, а не да минава през буксата (която да влиза в кутийката по седалката). Наистина буксата е прекалено игрива (мести се) и може би при нея нещо се прецаква, поради което не дава достатъчно ток.

Моля споделете и другите слаби места на системата, за да съм подготвен ако нещо пак светне. Към момента нямам проблем, но ... де да знам, мисля че е хубаво да знам какви други проблеми създава Air bag системата и кои свръзки са известни като "слаби".

Благодаря Ви за отзивчивостта :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Потребител
Аватар
Кара: E39 M51D25

Мнение от maloumnik » 05 Окт 2010, 13:40

След поставянето на трите чарка под седалката, лампата на ербега гасне ли сама, или трябва да се трие с тестер грешката ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 05 Окт 2010, 23:52

maloumnik написа:След поставянето на трите чарка под седалката, лампата на ербега гасне ли сама, или трябва да се трие с тестер грешката ?

Не гасне сама колега, трябва да се трие с диагностичен уред :)

Потребител
Аватар
Кара: 116i e87LCI
Мечтае да кара: Alpina b10

Мнение от julian77 » 28 Окт 2010, 20:36

Днес ходих на диагностика заради лампата на еърбега, обаче ми направи впечатление нещо неочаквано и не много приятно за мен. Освен грешката за сензора на пасажерската седалка, даде грешки и за двата пиропатрона на седалките, като грешките бяха от един и същи тип- нещо от рода на " много силен сигнал". Има ли някакъв начин да се излъже системата, подобно на схемата с диода, кондензатора и резистора, така че лампата да не свети, а и еърбеците да се отворят при нужда? Или нови пиропатрони :dunno: ? Днес така или иначе "излъгах" датчика на седалката след диагностиката, но лампата си свети, :oops: ,което с оглед на прочетеното по– горе не ме притеснява. Бихте ли ми препоръчали място в София, където могат да ми изтрият грешката за по– малко от 42 лв :kuku: , които ми взеха в един добре изглеждащ сервиз в Овча Купел 2?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 01 Ное 2010, 10:05

Здравейте колеги,
Аз имам класическия проблем с аирбега - лентовия датчик под пасажерската седалка дава твърде висока стойност. Чистене на грешката , някой седне и пак. Разбрах, че трябва да се търси някаква кутийка с букса под седалката и онзи ден гледах под нея но немаше никаква кутийка , нито букса. кабела излиза директно от кората и влиза в седалката. никаква кутийка или букса не се виждаше. Кабела беше обвит в текстилна оплетка и имаше поне 4-5 жици , няколко бели и една синя. Не е както го гледах на снимката с 2 жици и букса. Колата е 525 тдс 97'. Някой да е срещал този вариант или да знае как точно се процедира в този случай?
Благодаря предварително на отзовалите се.

ПредишнаСледваща

Назад към E39