Датчик за смяна на маслото

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м3 на газ
Мечтае да кара: много махагон с задно

Датчик за смяна на маслото

Мнение от tubisa » 07 Сеп 2010, 20:34

Здравейте.
Проблема ми е следния:преди седмица си смених маслото в сервиз,и тоя с компа взе да ми занулява това дето ми показва за смяна на маслото на таблото(ония четички) и нищо не можа да занули каза ми че нямало пръзка с таблото :dunno: апак ми занули лампата на аербега ??? Става въпрос за компот 1995г. На какво ли може да се дължи това ???
Благодаря колеги
Продавам си компакта http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Датчик за смяна на маслото

Мнение от bum_bum » 07 Сеп 2010, 21:28

Вероятно на некадърността на "майстора". Виж в търсачката как се занулява с мост от кабел и пробвай сам.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tisho_ » 07 Сеп 2010, 22:29

Къде ги намирате тези "майстори"
ето reset_service

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tubisa » 08 Сеп 2010, 0:18

Къде да ги намеря като живея в малък град и има 4-5 сервиза с компове ко да правя СЪДБА :bang: Благодаря колега за линка ще пробвам и ще споделя :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 08 Сеп 2010, 9:49

tisho_ написа:Къде ги намирате тези "майстори"
ето reset_service

Майсторът е пробвал да занули ойл сървиса и инспекшъна с лаптопа, както е включен към буксата с кабелите и не знам дали може да стане по този начин, явно наистина не може да намери връзка с таблото. Прави се мост между пиновете 7 и 19 както е на снимката от линка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 08 Сеп 2010, 19:26

ивчо3 написа:
tisho_ написа:Къде ги намирате тези "майстори"
ето reset_service

Майсторът е пробвал да занули ойл сървиса и инспекшъна с лаптопа, както е включен към буксата с кабелите и не знам дали може да стане по този начин, явно наистина не може да намери връзка с таблото. Прави се мост между пиновете 7 и 19 както е на снимката от линка.

На няколко коли вече ми се случва да неможе да се върже софтуера с разни модули,пък диагностика не е като да не разбира и да няма техника... Не винаги е от майстора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tubisa » 08 Сеп 2010, 20:16

Занулих го с кабел (от първия път) както каза колегата всичко е 6,Благодаря много колеги :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: E91 335d, e46 330cd

Мнение от kr1sh0 » 09 Сеп 2010, 12:16

Аз на моето не успях да го зануля от 1вия път (Преди около 2 месеца сменях масло). Пробвах ама сигурно 15-20 пъти как ли не, накрая успях, пак с мост от жичка на 7 и 19. Просто ми беше мерак да си ползвам функцията и да ми светят чертичките :) . Затва не ти трябват и сервизи пробвай сам без да наливаш пари наляво и надясно. Само :driving:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: compact m51d25

Мнение от hakerizanov » 09 Сеп 2010, 17:08

колеги не знам за вас ама на мен ни един майстор с комп не е успявал да ми занули ойл чека. само със 7-19 е ставало. не знам от майсторите ли е или от софтуера.
I think things -- and they happen...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 09 Сеп 2010, 17:27

hakerizanov написа:колеги не знам за вас ама на мен ни един майстор с комп не е успявал да ми занули ойл чека. само със 7-19 е ставало. не знам от майсторите ли е или от софтуера.

Всяко табло отчита ойл сървиса, изминати километри индивидуално и няма връзка с компютъра. Когато прехвърлите вашето табло на друга кола, ще показва това, което е било на колата донор. Или имате 200000 изминати километри, слагате това табло на друга кола и ще показва същото. Зануляването става с рисетване между пиновете 7 и 19 и само времето е определящо дали искаш да се занули ойл сървиса, или инспекшъна. По тази причина когато се върже лаптоп с някакъв софтуер за диагностика, той не може да влезе в тези данни на таблото, които са само за конкретното табло. В сервизите за смяна на масло имат накрайник, който са слага в буксата и има 2 копчета, в зависимост какви показания ще се нулират, което е същото както и да се направи мост.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 09 Сеп 2010, 18:03

ивчо3 написа:
hakerizanov написа:колеги не знам за вас ама на мен ни един майстор с комп не е успявал да ми занули ойл чека. само със 7-19 е ставало. не знам от майсторите ли е или от софтуера.

Всяко табло отчита ойл сървиса, изминати километри индивидуално и няма връзка с компютъра.

Абе тва не знам дали е баш така, по тая логика ако караш постоянно в червеното ще светне инспекцията когато и като караш нормално, на 15к примерно, а това не е така. Инспекцията следи набор от фактори, по памет това са:

1. Изминати километри
2. Време през което мотора е седял след 4500об.
3. Брой стартове
4. ........

Поне аз така съм чел, а и наистина има разлика когато даваш много газ и когато караш леко.....

Тези неща вече ако се следят само и единствено от таблото, тогава съм съгласен за това че ако смениш от една кола на друга, то ще си показва на донора, но инспекцията не следи само километрите.

П.С. За да се занули инспекцията от първия път, трябва жичката да е добре оголена и с едно ножче да се махне обгара и или както там се наричаше това покритие, за да даде добър контакт
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 10 Сеп 2010, 10:51

BiTurbo написа:Тези неща вече ако се следят само и единствено от таблото, тогава съм съгласен за това че ако смениш от една кола на друга, то ще си показва на донора, но инспекцията не следи само километрите.

П.С. За да се занули инспекцията от първия път, трябва жичката да е добре оголена и с едно ножче да се махне обгара и или както там се наричаше това покритие, за да даде добър контакт

Не е неоходимо тези неща да се следят само от таблото, достатъчно е да се запаметяват от някой чип в него. Тогава как да се направи връзката между таблото и компютъра? Ти като сменяш табло от друга кола и запаметените данни са в компа, защо не излизат предишните? Разбира се не става въпрос за всички неща, примерно лампата за еърбега. Самият факт, че пробега в километри може да се намали или занули само от таблото, поне на по-старите модели, говори че в компютъра няма съхранени данни. Гасненето на светлинните индикатори на ойл сървиса може да не се определя от таблото, но се съхранява в него.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 10 Сеп 2010, 16:58

Защо спорите за някви странни неща, които дори не са важни? Как така таблото да не е свързано с компютъра на колата?
Да, в самото табло се запаметяват определени данни, и като сложиш таблото на друга кола ще се показват запаметените в таблото данни, но е глупаво да кажеш че таблото няма връзка с компютъра.

В конкретния случай на автора на темата сигурно майстора се е опитал да му занули oilservice-а чрез Карсофт, а Карсофт в повечето случай не се справя с това зануляване при е36 (не знам по каква причина).
Така че занулявайте си го юнашката чрез 7 и 19 пин и не се занимавайте с глупости...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 13 Сеп 2010, 10:47

PeReZ написа:...

Темата стана банална, един от въпросите в заглавието е как има достъп до някои модули- лампата на еърбега, а в други не. Естествено че има връзка между таблото и компютъра, в противен случай то няма да работи. Не става въпрос за това, а за достъпа до база данни. Съгласен съм да отида при който ми посочиш диагностик с подходящ софтуер да ми изкара реалните километри на колата, да видим дали ще стане.

Назад към E36