? показание на разходомер

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Re: ? показание на разходомер

Мнение от ddddk » 01 Сеп 2010, 14:43

bmw325tds написа:Разхода се смята от количеството гориво което се пуска към двигателя и скоростта на автомобила.

Колега,

Кой или какво го мери това количество гориво?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 01 Сеп 2010, 14:44

предавателното число на 5 скорост не е 1 а е по-малко от 1, директна е 4 скорост....и оборотите на 1 скорост не са 4 пъти повече от на 4 скорост....кви са тия глупости въобще
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 01 Сеп 2010, 14:52

ААААА kraininski, първо да отговори на моя въпрос колегата bmw325tds, после на твоя!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 01 Сеп 2010, 15:07

ddddk написа:
bmw325tds написа:Разхода се смята от количеството гориво което се пуска към двигателя и скоростта на автомобила.
Колега,Кой или какво го мери това количество гориво?

Доколкото знам горивото се подава от компютъра на порции за всеки цилиндър за всяко запалване.
Както при дизелите така и при бензините тези порции са ясни. Така, че логично е DME-то да се усеща колко гориво ще изхвърли със съответното темпо за съответното време за изминаване на 100км.
Имайте в предвид че като спускате по наклон и си махнете крака от педала на газта разхода пада на 0. Но дибитомира продължава да отчита дебит, защото двигателя върти и съответно засмуква въздух, просто няма гориво което да изгори в цилиндъра. Но ако данните са само от дебитомера, то при отнемане на газта разходомера няма да падне на 0.

kraininski написа:предавателното число на 5 скорост не е 1 а е по-малко от 1, директна е 4 скорост....и оборотите на 1 скорост не са 4 пъти повече от на 4 скорост....кви са тия глупости въобще

Данните са примерни. Всички знаете че има различни скоростни кутии. Но аз скоростна кутия, на която 5-та да е мултипликатор не съм видял. То и за моя tds дават, че 5-та е 0.81, но като е отварях се оказа чe 5-та е директна.
И има логига, защото мултипликаторите имат ниско КПД. :ok:
А за първа предавка дават стойности като 4.23, 4.35 т.е. още по голяма разлика.
Последна промяна bmw325tds на 01 Сеп 2010, 15:16, променена общо 2 пъти

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 01 Сеп 2010, 15:14

kraininski написа:предавателното число на 5 скорост не е 1 а е по-малко от 1, директна е 4 скорост....и оборотите на 1 скорост не са 4 пъти повече от на 4 скорост....кви са тия глупости въобще

На по-старите кутии 4-та е директна (1,00), а на по-новите е 5-та (4-та е 1,22 или 1,23 в зависимост от двигателя). Например на 525 (М50) от '90 4-та е 1,00, както и на М5 с 5 предавки. На 540 с 6 предавки директна е 5-та, 6-та е 0,83, същото е при М5 с 6 предавки.
Предавателните числа на 1-ва предавка се движат между 4,20 (при повечето бензинови) и 5,09 за дизеловите... та може и над 5 пъти повече да се окажат, стига да уточним за кои обороти точно говорим.

P.P. Ето кратки технически данни за седаните от '95:
Изображение Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 01 Сеп 2010, 15:44

bmw325tds написа:Доколкото знам горивото се подава от компютъра на порции за всеки цилиндър за всяко запалване.
Както при дизелите така и при бензините тези порции са ясни. Така, че логично е DME-то да се усеща колко гориво ще изхвърли със съответното темпо за съответното време за изминаване на 100км.

Колега имаш ли теоретична подготовка за това, което си написал или просто споделяш мнение как стават нещата според теб лично?

bmw325tds написа:Имайте в предвид че като спускате по наклон и си махнете крака от педала на газта разхода пада на 0. Но дибитомира продължава да отчита дебит, защото двигателя върти и съответно засмуква въздух, просто няма гориво което да изгори в цилиндъра. Но ако данните са само от дебитомера, то при отнемане на газта разходомера няма да падне на 0.

А, пък това е толкова грешно, че се страхувам да го коментирам :nono:

... Карно и Джаул направо да си ходят ... :banghead:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 02 Сеп 2010, 22:20

тая тема няма ли кой да я заключи....по-безмислена дискусия здраве му кажи.....вярно ли показвал разходомера....аз ще реша темата - да вярно показва....защо ли?! защото така....за подробности питайте германците !!! :ranting:
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 01 Дек 2010, 19:23

Моя отива на над 30л при тръгване и после се връща на нула, пусна ли по инерция в зависимост от скоростта показва там нещо си. Това много ме дразни и днеска разглобих таблото, всичко си е здраво, но километража е сменян и като гледам колко други джаджи има по него, по това съдя, че е от друга модификация на Е34. Възможно ли е да е несъвместим с компа или просто дефекта си е в разходомера???
Някой, ако е компетентен по въпроса, нека д асподели мнение :help:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 01 Дек 2010, 23:15

alchohol написа:Моя отива на над 30л при тръгване и после се връща на нула, пусна ли по инерция в зависимост от скоростта показва там нещо си. Това много ме дразни и днеска разглобих таблото, всичко си е здраво, но километража е сменян и като гледам колко други джаджи има по него, по това съдя, че е от друга модификация на Е34. Възможно ли е да е несъвместим с компа или просто дефекта си е в разходомера???
Някой, ако е компетентен по въпроса, нека д асподели мнение :help:

Toй просто така си работи, и това милион пъти е обсъждано във форума защо е така :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34
Мечтае да кара: М5 Е34 Touring

Мнение от Bavariqtamniska » 02 Дек 2010, 13:03

kraininski написа:тая тема няма ли кой да я заключи....по-безмислена дискусия здраве му кажи.....вярно ли показвал разходомера....аз ще реша темата - да вярно показва....защо ли?! защото така....за подробности питайте германците !!! :ranting:

Подкрепям с две ръце.Разходомера показва вярно,точно така и трябва да е като дадеш газ на ламята на 1-ва да изръгаш някоя голфета моментният ти разход може да стигне и до 70 литра защото съм го виждал на борд компютър и на мазда и на мерцедес.Когато върнеш газта с 100 километра в час или пуснеш по инерция показва не 0 литра ами под един литър защото доколкото знам нашите коли на час харчат по 900 грама някаде на обороти.Също так и съм я засичал колата на дълаг път и показва абсолютно точно разхода.
Вземи туй кръгово на вратиииииииии! Изображение
http://farm3.static.flickr.com/2722/442 ... 853709.jpg

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 02 Дек 2010, 13:38

да де, ама не е нормално като си на четвърна с 60 примерно и да показва 0, а ако карам по инерция с толкова да показва 8 на 100. Значи нещо не му е наред
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 02 Дек 2010, 14:36

Абе колеги,

Какво сте се запенили с тоз разходомер :kuku:

И да показва вярно и да показва грешно, то колата нито ще гори по-малко, нито ще тръгне повече :mhihi:

Щом мърда стрелката значи бачка :idea:

На мен ми се случи стрелката да залепне на едно място и да карам и да спирам все там стои. Е, тогава се наложи ремонт на таблото.

Въобще тези разходомери си мисля, че е редно да са за пучите въшки -Корса, Уно, дуе и прочие... там да си гледаш и да се радваш :idea:
Та тез талиги за къв са им сложили тая стрелка не ми е ясно :mhihi: поне да я бяха разграфили до 100-200 и да се кефим поне :mhihi:

Примерно на М5 на това място е температурата на маслото :idea: Това вече е важно :idea: Ама пък на м5 Кво ше му стане на маслото? Кво да му гледаш? А, пък виж на нашите умрели 20-ски малко да я понастъпеш на някое баирче в някое проходче и айде родила :mhihi:

Затова един наш многооважаван колега си замени таблото с такова от М5 и сега хем не се дразни на безмислената информация от разходомера, хем си поглежда маслото като завари тротъла :mhihi:

Поздрави,

Д
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavariqtamniska » 02 Дек 2010, 15:14

ddddk написа:Абе колеги,

Какво сте се запенили с тоз разходомер :kuku:

И да показва вярно и да показва грешно, то колата нито ще гори по-малко, нито ще тръгне повече :mhihi:

Щом мърда стрелката значи бачка :idea:

На мен ми се случи стрелката да залепне на едно място и да карам и да спирам все там стои. Е, тогава се наложи ремонт на таблото.

Въобще тези разходомери си мисля, че е редно да са за пучите въшки -Корса, Уно, дуе и прочие... там да си гледаш и да се радваш :idea:
Та тез талиги за къв са им сложили тая стрелка не ми е ясно :mhihi: поне да я бяха разграфили до 100-200 и да се кефим поне :mhihi:
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
Примерно на М5 на това място е температурата на маслото :idea: Това вече е важно :idea: Ама пък на м5 Кво ше му стане на маслото? Кво да му гледаш? А, пък виж на нашите умрели 20-ски малко да я понастъпеш на някое баирче в някое проходче и айде родила :mhihi:

Затова един наш многооважаван колега си замени таблото с такова от М5 и сега хем не се дразни на безмислената информация от разходомера, хем си поглежда маслото като завари тротъла :mhihi:

Поздрави,

Д

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavariqtamniska » 02 Дек 2010, 15:16

:yes: :yes: :yes: Прав си!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Мнение от Shishmanov » 02 Дек 2010, 15:30

Искам да направя едно малко уточнение - някой колега по-напред в темата беше казал че "разходомера" трябвало да се казва "икономайзер". МНОГО грешно твърдение! Точното име си е баш разходомер, или датчик за моментния разход.
Икономайзера, както погрешно е наричан от много хора(незнам защо) е съвсем друго нещо - това е устройство което обогатява сместа при определени режими на работа и се монтира при някои карбуратори, като идеята е в другите режими карбуратора да работи на по-бедна смес т.е. да е по икономичен - оттам идва и наименованието - "Economiser" т.е. устройство благодарение на което се осъществява по-нисък разход.
Съществува и названието "иконометър" което беше наложено от въпросния уред вграден в някои съветски автомобили, но въпросния уред се водеше основно по вакуума във всмукателния колектор и общо взето не върши никаква работа. Може би оттам тръгва грешното название "икономайзер" за уред, който се води че отчита разход на гориво(моментен, или на 100км).

Иначе по темата - при мен разходомера се държи по същия начин - на 1ва и 2ра дори с галене на педала и леко ускорение пак си отива до и над 30. На 4-та и 5-та разбира се показанието е много по-точно.

ПредишнаСледваща

Назад към E34