Демонтаж на моторче от механизъм за ел. стъкла на купе

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '93 318 IS COUPE
Детайли за колата: '93 318 IS COUPE
M42B18

Демонтаж на моторче от механизъм за ел. стъкла на купе

Мнение от Gerch » 28 Авг 2010, 17:47

Здравейте колеги,
моля някой, ако знае как се сваля моторчето от механизма на ел. стъклата да сподели, защото моето умря.
Мъчих се да го издърпам по оста му назад, обаче корпуса опира в ламарината на врата и не иска да излезе. Съмнявам се, че за да смениш моторчето трябва да свалиш целия механизъм, който от горе на всичко е занитен.
Ако успея да го измъкна, дали е възможен ремонтът му?Как смятате?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение
Един път закрастиш ли се, няма оттърване !!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м40 - ката да плаче
Мечтае да кара: е92

Re: Демонтаж на моторче от механизъм за ел. стъкла на купе

Мнение от surbina87 » 28 Авг 2010, 18:02

Колега най вероятно са му изгорели намотките и не си заслужава да го правиш намери от някой колега и си вземи друго. А за свалянето мисля че трябва да свалиш механизама иначе няма да стане или по лесно ще е да свалиш цялото моторче но за целта трябва пак да свалиш механизама разпробивай го и после с болчета ще го хванеш
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 98' e36 318i
Мечтае да кара: e36 ///M3
Детайли за колата: M43B18

Мнение от BMWMHartge » 28 Авг 2010, 18:06

Моето моторче го свалях със сила без механизма, иска си напъване и излиза ;)
93' e36 320i coupe
98' e36 318i sedan

кандидат ентусиаст
Аватар
M42B18

Мнение от Gerch » 28 Авг 2010, 18:39

BMWMHartge написа:Моето моторче го свалях със сила без механизма, иска си напъване и излиза ;)

Колега а вала от къде се дели? Напъвах да го разделя, ама той се движи целия по оста заедно с мотора и червяка, даже пружинираше ):
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 318is, тъмносин металик

Мнение от nike69 » 28 Авг 2010, 21:23

Здравейте колеги! Не съм много навътре в нещата, но и аз имах проблеми с моторчето, отказа да работи.Ходих при майстор и се оказаха износени докрай четки.Те ги смениха като моторчето си остана на място, само извадиха част от корпусчето където те се намират.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 28 Авг 2010, 21:53

Моторчето е хванато с три винта за механизма, не можеш да го свалиш, без да махнеш механиза, защото от задната страна има ламарина и няма достъп до болтовете които го държът ;)
Процедурата е следната, раззпробиваш нитовете, откачаш механизма, сваляш старото моторче, слагаш новото и монтираш обратно или с болтове на мястото на нитовете или ако си намериш такава нитачка за нитове 6+мм., аз не намерих :censored: и сложих болтове.
Ако го правиш с болтове, навсякъде задължително широки шайби и яки зегерки, защото усилието което се предава е голямо и с времето цялата лостова система се усукува и в един момент се троши, естествено без да очакваш например, когато навън е -5 и вали сняг, както се случи при мен :bang:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 29 Авг 2010, 13:00

vld написа:Моторчето е хванато с три винта за механизма, не можеш да го свалиш, без да махнеш механиза, защото от задната страна има ламарина и няма достъп до болтовете които го държът ;)
Процедурата е следната, раззпробиваш нитовете, откачаш механизма, сваляш старото моторче, слагаш новото и монтираш обратно или с болтове на мястото на нитовете или ако си намериш такава нитачка за нитове 6+мм., аз не намерих :censored: и сложих болтове.
Ако го правиш с болтове, навсякъде задължително широки шайби и яки зегерки, защото усилието което се предава е голямо и с времето цялата лостова система се усукува и в един момент се троши, естествено без да очакваш например, когато навън е -5 и вали сняг, както се случи при мен :bang:

:yes: и да допълня провери с мултицет дали отива напрежение до него и ако отива разглоби го и виж си четките това за изгоряло моторче е много трудна работа :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
M42B18

Мнение от Gerch » 29 Авг 2010, 13:11

mgate написа:
vld написа:Моторчето е хванато с три винта за механизма, не можеш да го свалиш, без да махнеш механиза, защото от задната страна има ламарина и няма достъп до болтовете които го държът ;)

:yes: и да допълня провери с мултицет дали отива напрежение до него и ако отива разглоби го и виж си четките това за изгоряло моторче е много трудна работа :yes:

ОК благодаря, днес ще проверя четките, иначе напрежение отива до изводите му. Мерих му съпротивлението - 3.5 Ома. Като му пуснах 12V директно обаче не искаше да врътне и даже хвърляше искри на изводите :bang: . Моторчето на другата врата се въртеше при тези опити, съпротивлението и то му е толкова някъде.
Значи ако се наложи сваляне трябва да разнитвам, лошо.
Благодаря за помоща :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м40 - ката да плаче
Мечтае да кара: е92

Мнение от surbina87 » 29 Авг 2010, 14:47

Няма начин колега но не е толкова сложно колкото ижглежда ;) успех :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e46 330cd '04

Мнение от jiksyn » 29 Авг 2010, 22:29

днес и аз разглобих моята машинка,защото стъклото блокира.На снимките се вижда как някой се е опитвал да е побългарява,като е зацепил зъбното колелце с болтчета част от пластмасата е няма и от напъна който получава между болтовете се е получило луфт,та искам да попитам продава ли се отделно самата пластмаса с колецето или трябва ново моторче!
DSC03917.JPG
jhsjkkl.jpg

кандидат ентусиаст
Аватар
M42B18

Мнение от Gerch » 30 Авг 2010, 9:59

Здравейте колеги,
вчера с пресни сили и знания подкарах моя мотор на шофьорското стъкло. Както казваха колегите по-горе оказаха се четките на моторчето. По-точно бяха зацапали изключително много. Аз само го почистих и го сглобих, тръгна си само :lol:
Корпуса на мотора го махнах с напъване назад, ама като че ли не беше необходимо.
Ще кача малко от снимките, които направих. Дано свършат работа на някой.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
M42B18

Мнение от Gerch » 30 Авг 2010, 10:10

Още малко снимки, че само по три на мнение мога да качвам ):

Това е от мен, благодаря за помощта на колегите, които се отзоваха. :bchug:
Изображение

Назад към E36