Цифрово табло за е34

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Цифрово табло за е34

Мнение от баварка » 25 Авг 2010, 12:47

Колеги нуждая се от помощ,днес си монтирах дабло от м50 б20 бош, на моита колица която е с м20 б25 мотор при поставянето на топъл мотор температурата показваше средата,после като истина колата вечерта я искарах и температурата не минава първата бяла чарта.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Re: Цифрово табло за е34

Мнение от ddddk » 25 Авг 2010, 14:28

Сега разбираш ли защо аз се инатя и искам да сложа сименсово табло и никакво друго!

Тая температура така ме играе, че направо ме побърква :banghead:
Просто колата си иска вярното табло, това е.

Две поредни недели пропускам сбирка да разправям моите перипетии по Балканите... температурата показваше каквото си иска :kuku: скъсах и гъза по баирите и викам или ще роди или нищо и няма.

Е, нищо и няма :mhihi:
Останах си с кефа само :mhihi:

И масло трябва да доливам :mhihi:

Трябва ти мойто табло, ама твойто не става при мен :banghead:

Абе, тая неделя ще направя всичко възможно да дойда на сбирка и да пробваме мойто, ако искаш де... :oops:

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 25 Авг 2010, 15:31

в една друга тема ви казах - сложете такъв датчик какъвто отговаря на таблото и няма да имате проблеми.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 25 Авг 2010, 16:27

цък.
датчика е един и същ:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=17&fg=05

Разликата идва от интерполацията и филтрацията.
Датчикът си дава аналогов сигнал. Сигналът се преобразува в цифров, минава през процесора, интерполира се, филтрира се, преобразува се отново в аналогов за да се задвижи стрелката.
Същата е картинката и при бензиномера. И там открих разлики, но те не са толкова важни :mhihi:

Просто различните контролери управляват сигналите различно и е нормално да има малки разлики, ама нали ние тука сме болни на тема 11:59999 и затова изпадаме в такива нано-крайности :banghead:

EDIT: :oops: май съм объркал сензорите:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15 - поз. 8 или поз.6 ? :oops:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15 - по.15 или поз.13 ? :oops:

но въпреки различните сензори аз съм убеден, че разликата е в сметките, не в сигнала.
Сигналът е 0-5V или 4-20мА. Вече контролерът знае при каква стойност колко напрежение/ток да подаде на стрелката, която е своево рода волтмер или ампермер така, че тя да се отмести колкото трябва.
И освен това сигналът се филтрира и му се слага време-закъснение, иначе при всяко отваряне на термостата и зацепване на виското стрелката на таблото ще подскача.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 25 Авг 2010, 16:50

аз съм сигурен че бъркаш :smoke:
Изображение
Просто ти казвам, датчика е вързан директно към таблото и всичко зависи от таблото, ако датчика не отговаря на типа табло - получаваш всякакви флуктуации... :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от баварка » 25 Авг 2010, 17:36

Преди малко отново си върнах старото табло и там всичко си е наред,температурата спи а и в бензиномера наистина има разлики.Маи ще си търся читаво аналогово табло.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Мнение от georgipass » 25 Авг 2010, 20:14

E хубаво де, аз като съм Сименс и съм с Бошовско табло - със Сименски кодинг - проблем нямам... преди това карах с изцяло Бошовско табло и нямаше никакви разлики в показанията !
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 25 Авг 2010, 21:13

На 520 м20 умря таблото и с табло от 518ка си показва всичко освен оборотомера...ама оборотите не ме бъркат.Километрите са 1:1 с преди.Това дето ми трябваше най-много и е най-важното за м20-!водата! си я показва точно.Имам въпрос само за бензиномера.Колко литра са 520 и на 518 резервоарите.Тя без бензин не остава ама за всеки случай искам да знам.Менти ли уреда или си показва коректно???
Изображение
8.32

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tisho_ » 25 Авг 2010, 21:58

Като отвориш двете табла, не може ли да размениш уредчета със стрелките само.

П.П. Никога не съм отварял табло от М20 и не съм сигурен дали е на модули като това на М50-то

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 25 Авг 2010, 23:59

tisho_ написа:Като отвориш двете табла, не може ли да размениш уредчета със стрелките само.

П.П. Никога не съм отварял табло от М20 и не съм сигурен дали е на модули като това на М50-то

По принцип съм разменял уредите на Табла с чек контрол, и си бачкат коректно.
Просто колата беше със 105л резервоар.
Изображение

Назад към E34