Задницата удря и се люлее...

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Задницата удря и се люлее...

Мнение от dokie » 31 Мар 2010, 0:11

Смених единия тампон на гредата на задницата преди няколко месеца (по-прецакания, въпреки че според майтори и той си бил добре)... просто не остана време за другия и от тогава все не може да се стигне до него... стана малко по-стабилна...НО... преди седмица започна да ми прави впечатление, че като подавам газ колата тръгва надясно (примерно на 5-та) и като отпусна газта отива наляво... веднага напомпах гумите, че бяха малко омекнали... проблемът леко намаля, но остана... преди 3 дни сложих летните гуми (имах надежда, че може би зимните са по-меки и сега няма да има проблем - да, ама не - не мога да смогна да ги балансирам още... но мисля не ми е това проблема)... първо колата се лашка доста добре странично след ляв-десен... направо хоро играе на пътя... проблема при подаване/отпускане на газта пак е налице и най-същественото: примерно 5-та ~100км/ч отпусната газ... => подавам рязко газ и се чува един удар сякаш дифа се опитва да влезе при мен заедно с магарето... правеше ми впечатление от около 2-3 седмици (може и повече) че потропва при превключване на предавките дори и при леко отпускане на съединителя, но става все по-осезаемо... а пък придам ли повече въртящ момент на задния мост след отпускане на съединителя направо 1000 вата баси в колата... (удара обаче не е метал-метал ... по-скоро с гума между тях)...
при първа възможност лягам отдолу да проверявам наред... тези дни колата ми трябва плътно и се прибирам късно вечер... някаква насока поне какво да погледна по-сериозно ако няма нещо видимо...
благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 Turbo
Мечтае да кара: горе посоченото
Детайли за колата: E30 Turbo

Re: Задницата удря и се люлее...

Мнение от e30_ » 31 Мар 2010, 0:49

виж лагера(тампона) на кардана от него може да се чува това тропане

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kosa4a » 31 Мар 2010, 5:19

карай си ве.може да не е сериозно".Да ама е.за 2 часа пътуване .първоначално са леки вибрации,в последствие висящия лагер на кардана се откача и се измества и започва да пили кардана,след малко започва да тресе по якичко, по едно време разбираш че натискането на спирачките и газта заедно значително намалява ужасното тресене,но това помага докато не разбереш че си запалил спирачките,а от вибрацийте се развива някой и друг болт на диференциала,който се усуква и променя положението на гумите.(което забелязваш при поредното спиране за охлаждане на спирачките) в следствие на което гумите се износват неравномерно.при следващото спиране установяваш че едната ти гума е спаднала(всъщност се е спукала,но понеже е нископрофилна изглежда само спаднала.).нямаш резервна,но все тая понеже състоянието и на другата не е по добро,и продължаваш напред мислейки си че ще изкара още малко.обаче тресенето вече става адско и спирачките не помагат.накрая идва времето ,разбира се,естествено,на пътната помощ.качваш я и вече може да видиш как едната гума се е срязала неусетно по целия вътрешен ръб,дори и че джантата е спукана (и крива)

и в крайна сметка какво му е сериозното на нов висящ лагер и друг кардан (лагера е изпилил около 2 мм от диаметъра и вече му нямаш доверие),и нови накладки и дискове,и заварка и изправяне на джанта,и две гуми, и предсрочна смяна на лагерите на главините и тампони на задния мост, и още един куп "и" та като няколкото болта от дифа,от гуменото каре на скоростите ,и от полуоските и др.а също и шпера се е поизносил,ама важното е че е здрав.

и тъй,смятам че проблема е идентичен(все пак каква е колата,мотора?) и надявам се че след като ти разказах филма няма да ти е интересно да го гледаш докраи,още повече че свършва с ,разбира се,естествено, жълтия ангел :Д,а без да чакаш ще слезеш бръже в канала да видиш докаде е стигнала прожекцията:Д;засега до тампони на заден мост ... !
лека и успех

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i; Е36 318i

Мнение от ognyan 74 » 31 Мар 2010, 7:43

Различно заминали амортисиори, или тампони и луфтове по тях. Къде е ермалъка.
???!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 31 Мар 2010, 9:12

ето го:
Изображение
:mhihi:

По темата:
1. Тампоните е трябвало да смениш и двата. Сега трябва да ги смениш и двата и ще бъдеш 1 бр. на минус :|
2. Амортисьори. И двата задължително и със тампоните им. Дори и да не е бил проблемът в тях, то при това лашкане и като се има в предвид, че са на неизвестни километри вече са заминали.
3. При разглобяването ще се оцени състоянието на другите тампони, тампончета, черешки, мерешки, биалетки, висящ лагер и прочие.

Поздрави и дано да минеш по-тънко,
Д
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 31 Мар 2010, 12:48

Амортиьорите и тампоните на тях ясно... за смяна са си. Само не разбрах какво общо има висящия лагер и филма на колегата по-горе... колата не ми тресе/вибрира... а и не съм с нископрофилни гуми... с 225/60/15 съм и напомпани според препоръчванията на гредата гледам, че като я разлюлея колата на място странично се мърда от гумите (буферират между асфалта и джантата).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 31 Мар 2010, 15:48

Преди време ти казах нещо, ама ти си нави на ината. Оригинално да е, нека е. Колегите с горелката да ме допълнят моля, ...............

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 31 Мар 2010, 16:01

NikiNikolov написа:Преди време ти казах нещо, ама ти си нави на ината. Оригинално да е, нека е. Колегите с горелката да ме допълнят моля, ...............

:oops: аз бях против работата с горелка като цяло и смятам, че няма грешка при монтажа (освен може би това, че не сменихме двата едновременно - иначе ги имах и двата)... но ако излезе, че са менте Лемфьордерите от Ауто+... тук вече късмет :)... отивам да проверя за какво иде реч отдолу.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 31 Мар 2010, 16:04

Знаеш ли колко Фебита съм сложил за по 23 лв някъде броя и колко карат и ще изкарат. Но голямата ти грешка е, че си сменил 1 тампон само и си влошил дота нещата, някои неща колкото скъпи и неприятни да са се сменят по 2.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kosa4a » 31 Мар 2010, 16:59

амортисьорите ще ги усетиш дали са изпуснали,щом нямаш тресене, са само тампоните на задния мост, който се движи насам натам, затова завиваш като мотокар,те са проблема,като включваш задна и подаваш по рязко газ тропането от тях се усеща по силно, поне при мен. за тези на амортисьорите незнам,
идята ми е да си провериш всички неща, и висящ лагер и т.н. защото това местене на моста неможе да не е оказало влияние на останалите елементи по задвижващата част.нищо че неси с нископрофилни
иначе само обясних какво се случва за 2 часа,дефекта на всеки един елемент довежда до същото,а сам виждаш че смяната на един тампон не оправя нещата гл :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 25 Авг 2010, 13:01

dokie написа:Смених единия тампон на гредата на задницата преди няколко месеца (по-прецакания, въпреки че според майтори и той си бил добре)... просто не остана време за другия и от тогава все не може да се стигне до него... стана малко по-стабилна...НО... преди седмица започна да ми прави впечатление, че като подавам газ колата тръгва надясно (примерно на 5-та) и като отпусна газта отива наляво... веднага напомпах гумите, че бяха малко омекнали... проблемът леко намаля, но остана... преди 3 дни сложих летните гуми (имах надежда, че може би зимните са по-меки и сега няма да има проблем - да, ама не - не мога да смогна да ги балансирам още... но мисля не ми е това проблема)... първо колата се лашка доста добре странично след ляв-десен... направо хоро играе на пътя... проблема при подаване/отпускане на газта пак е налице и най-същественото: примерно 5-та ~100км/ч отпусната газ... => подавам рязко газ и се чува един удар сякаш дифа се опитва да влезе при мен заедно с магарето... правеше ми впечатление от около 2-3 седмици (може и повече) че потропва при превключване на предавките дори и при леко отпускане на съединителя, но става все по-осезаемо... а пък придам ли повече въртящ момент на задния мост след отпускане на съединителя направо 1000 вата баси в колата... (удара обаче не е метал-метал ... по-скоро с гума между тях)...при първа възможност лягам отдолу да проверявам наред... тези дни колата ми трябва плътно и се прибирам късно вечер... някаква насока поне какво да погледна по-сериозно ако няма нещо видимо...
благодаря!

Извинявам се, че вдигам темата... но тогава явно съм зациклил и съм забравил да напиша за резултата... още на 1-ви Април тампоните бяха сменени отново с Лемфьордер и въпросните проблеми изчезнаха... надявам се за дълъг период от време. По-интересното е как си ги смених... с прбоден трион и ножче за метал, 1-2 шлосерски отвертки и малко по-големи (да може да биете по тях с чука), бормашина с големи и хубави бургии + някакви инструменти за разглобяване и т.н...
"Майсторската работа" :mhihi: - със зегето (триона) прерязвам гумата на тампона докъдето стига ножчето, по-нататък си довършвам с бургията като не само пробивам, а и "режа" леко странично + малко помощ с тънък секач/широка отвертка... и така докато изпадне централната част... след това забивам отверката между гредата и тампона и яко бой, докато се подбие навътре и прореже ламарината на тампона... единия изпадна лесно, другия с малко симетрична помощ и бой отвсяка страна последователно, но излизат (нямах удобно нещо да подложа между купето и горната част на тампона - щеше да помогне доста, но е трудно за напасване след махането на средната част)... слагането вече знаете ;) за течния сапун :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 25 Авг 2010, 16:25

Нямам коментар как си ги вадил тия тампони. Имам схема на скобата, материал съм си намерил, остана да я направя. И пак ти казвам, че с горелката падат в ръката ти за 30 секунди. Мани ги тия дето ти разправят, че се увреждал метала - променяла се структурата му, това да не е пещ за да закаляваш моста, да не би да правиш стомана за танк от задния мост.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е34

Мнение от nikolayyyyyy » 25 Авг 2010, 18:34

NikiNikolov написа:Нямам коментар как си ги вадил тия тампони. Имам схема на скобата, материал съм си намерил, остана да я направя. И пак ти казвам, че с горелката падат в ръката ти за 30 секунди. Мани ги тия дето ти разправят, че се увреждал метала - променяла се структурата му, това да не е пещ за да закаляваш моста, да не би да правиш стомана за танк от задния мост.

:yes: горелката,горелката :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34

Мнение от skylord » 25 Авг 2010, 21:38

:bowdown: горелката е но.1, от както писах, че сме ги сменили с Ники, не са мръднали, за което още веднъж му благодаря ! :clap:

ентусиаст
Аватар

Мнение от dokie » 26 Авг 2010, 0:58

NikiNikolov написа:Нямам коментар как си ги вадил тия тампони. Имам схема на скобата, материал съм си намерил, остана да я направя. И пак ти казвам, че с горелката падат в ръката ти за 30 секунди. Мани ги тия дето ти разправят, че се увреждал метала - променяла се структурата му, това да не е пещ за да закаляваш моста, да не би да правиш стомана за танк от задния мост.

Не ме притеснява метала на самата греда, а всичко около нея... нищо... няма значение... важното е, че намерих решение - за мен задоволително... вярно, че отидоха 3-4 часа за 2-та тампона, ама аз си работя внимателно и бавно :bchug:

Следваща

Назад към E34