къде слагат шипове
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Turboman
- ентусиаст
-
- Кара: Citroen Xsara 05' и X9 500cc
- Мечтае да кара: нещо с турбо
- Детайли за колата: телефон
- dizelboy
- старши ентусиаст
-
- karaibrahim
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: f31
Ако си купиш гуми като Gislaved, те имат едни малки кригли дупчици в протекторите. Там се ръгат шиповете.
ПП: Виждал съм такива дупчици на гуми като Gislaved и Nokian, демек такива от скандинавските страни.
ПП: Виждал съм такива дупчици на гуми като Gislaved и Nokian, демек такива от скандинавските страни.
шиповете помагат само на лед,и това зависи от размера на шипа, тези малко изтърчащи шипове почти не помагат бих казал,
на сняг, като и на кал файда няма (важна самата гума), на асфалт ефектът е обратен дори, и шум при търкалене, ако даваш газ яко, можеш и да недоброиш ги по пролет.
това е което знам по личен опит
на сняг, като и на кал файда няма (важна самата гума), на асфалт ефектът е обратен дори, и шум при търкалене, ако даваш газ яко, можеш и да недоброиш ги по пролет.
това е което знам по личен опит
- CheGevara
- Weißwurst-Fresser
-
- Кара: F40
eraziel написа:Мда. И мисля, че са леко забранени, ако това има значение за теб де:) Иначе в скандинавските страни само с такива си карат изрудите. Включително и моторите. Само недай си боже да ти мине някой през крака, че тогава не знам кфо правим...
правилно - забранени са. А пък в скандинавските страни се кара зимата в някой райони задължително с такива, но и скоростта е ограничена на 60 км/ч

Има гуми с фабрични шипове. Попитай състезателите примерно в Дунев ...
иначе както колегата каза - не се занимавай с глупости!

karaibrahim написа:Ако си купиш гуми като Gislaved, те имат едни малки кригли дупчици в протекторите. Там се ръгат шиповете.
Да, имат дупки за шипове, но не се внасят с тях.
У нас е забранено със закон да не се кара с гуми със шипове. Затова се продават масово вериги за сняг. Чувала съм, че има места и у нас, където монтират шипове във всяка дупчица, но не трябва да се кара по асфалта с тях. Самия демонтаж също става дупка по дупка.
А сравнението за България и Скандинавия е малко смешно. Тук почти нямаме асфалт, който да стои 6 месеца покрит със сняг. Освен, ако не е в планината.
Ето така изглежда гума с основи за шипове http://www.nokiantyres.com/files/nkr/ha ... te_iso.jpg
моите са такива, но металът в дупчиците липсва. Нова е Nokian Hakkapellita 1 и 2
и Hakkapellita LT http://www.nokiantyres.com/files/nkr/su ... te_iso.jpg
Да караш Peugeot е страст!
- SummonedToDIe
- старши ентусиаст
-
Айде и аз да ти кажа, че са забранени(нали чета сега ЗДП-то)
Мисля, че не е нужно само да си създаваш ядове с полицайте!
В противен случай успех с намирането им

Мисля, че не е нужно само да си създаваш ядове с полицайте!
В противен случай успех с намирането им

- RAFF
- младши ентусиаст
-
миналата седмица купихме такива-ГУДИЪР- и накарах продавача да извади всичките шипове заради забраната да се кара с такива в бг. гумите са 2-ра употреба 14-ки за една шкода ги взимахме.така че ако много държиш на шиповете -търси ги при вносителите на употребявани гуми.
- gego_n
- младши ентусиаст
-
- Кара: бавно
- Детайли за колата: нищо особено
Re: къде слагат шипове
venciii написа:искам да си сложа шипове на гумите

Погледни в ЗДвП , чл.9 , ал.1 : " По пътищата,отворени за обществено ползване е забранено движението на верижни машини и използването на гуми с шипове . Движение на пътните превозни средства с вериги за сняг е разрешено само когато пътните условия изискват това " .
Re: шипове
venciii написа:живея в Бояна а тук пътищата зимата стават хокейна площадка
няма да ти помогнат, повярвай, как си мислиш че някви микроскопически пишки които едва изторчат ще ти държат колата на баира особено на сняг, хубави зимни гуми и 4х4 - това е рецепта
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2