Въпрос за зацепване на ангренаж на М42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Въпрос за зацепване на ангренаж на М42

Мнение от vankatagsi » 03 Авг 2010, 9:23

Колата е Е36 купе '92 с гореспоменатия двигател. Според мен трябва да се прикара на белег на маховика и като гледам в аутодата стрелките на валовете трябва да сочат право нагоре. Правилна ли ми е логиката? Знам че тук има мноого хора които са разглабяли този двигател, та някое друго мнение ще ми е добре дошло. Търсих в търсачката но такава тема няма! Благодаря предварително на помогналите.

Аватар
Кара: със спомени

Re: Въпрос за зацепване на ангренаж на М42

Мнение от sonny » 03 Авг 2010, 10:11

Има писано за зацепването на валовете, отзад квадратите трябва да са в една линия, тази страна на квадратите на която има по две дупки, слагаш една линия или нещо право, може и шублер и ги гласиш да са в една равнина. А вала най-добре с индикатор на първи цилиндър, ако нямаш индикатор ползваш штифта на маховика или по белега на шайбата отпред.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Разумно
Детайли за колата: Измамна

Мнение от beco109 » 03 Авг 2010, 10:26

Не се сещам сайто точно където беше показано зацепването. Аз го правя по следния начин. Набивам една отверка в първи цилиндър качвам буталото горе и го застопорявам точно в началото на мъртвата точка. След това фиксирам валовете с шублер опъвам веригата с обтегача и затягам болтовете на валовете. Според мен това е моя начин на зацепване и знам че със сигурност работи.
Ено приятелче направи една неволна глупост с М42.
viewtopic.php?f=8&t=196261&hilit=%D0%9D%D0%95%D0%92%D0%9E%D0%9B%D0%9D%D0%90+%D0%93%D0%A0%D0%95%D0%A8%D0%9A%D0%90
От там мога да кажа, че темата му ще е с продължение поради факра че послушах приятел и сложихме Горнооряховста гарнитура, за 1000 КМ тя улегна и прусна радиатора. Сега сме отвотили мотора наново и всичко по стандартния начин.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankatagsi » 03 Авг 2010, 12:37

Като обобщиме:Коляновия вал се прикарва на белег или при горна мъртва точка на първи цилиндър или прикарване на белег на маховика - това мие ясно и без друго. Само това не ми е много ясно с докарването на една равнина на валовете,понеже валовете на са пред мен, но все пак благодаря за съветите, а ако ли не в краен случай ще викна някой който го е правил да сложи едно рамо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2010, 22:15

С шублер колега НЕ СТАВА. Ако ставаше нямаше да има планки за блокиране на валовете или поне нямаше да струват стотици левове. Мойта беше правена с шублера и преди 10 минути си я взех след като беше зацепена както трябва. От трика с шублера презацепването беше над ГРАДУС. Резултатите няма да ги обяснявам, но половината ми бели косми от 2 години насам са от това. Тъй, че за зацепването не пести пари, ами го направи както трябва.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от beco109 » 03 Авг 2010, 22:47

bum_bum написа:С шублер колега НЕ СТАВА. Ако ставаше нямаше да има планки за блокиране на валовете или поне нямаше да струват стотици левове. Мойта беше правена с шублера и преди 10 минути си я взех след като беше зацепена както трябва. От трика с шублера презацепването беше над ГРАДУС. Резултатите няма да ги обяснявам, но половината ми бели косми от 2 години насам са от това. Тъй, че за зацепването не пести пари, ами го направи както трябва.

:mhihi: Нестава. За мен начина е с шублер и отверка в 1-ви цилиндър. Послендо за мен това е начина. Око да види ръка да бутне. Белези не гледам и не ме интересуват, просто си следвам пътя на логиката. Незнам как са ти я зацепвали и т.н. но момчето има вече 2000 КМ след ремонта, разхода му е нормален и бих казаъл е като за ИС колата си върви доста. На старта с друг ИС уж пак стригачка :mhihi:, мочето му прави кола и половина. На последък ми казва, че само се гаври с другите Е36-тици из града.
Като се позадълбоча в замисъла на зацепването ми се струва, че може и да му давам съвсем малко предварение, но с годините от хлабините на мотора може би се уравновесяват нещата :mhihi: с по гъстичко масло 15W60 и даваш яко газ. :driving:
Последна промяна beco109 на 03 Авг 2010, 22:55, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2010, 22:54

:dunno: Всеки си знае. Като знам какъв кур ядох толкова време не искам и да чувам за зацепване без блокаж на валовете.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от beco109 » 03 Авг 2010, 23:00

bum_bum написа::dunno: Всеки си знае. Като знам какъв кур ядох толкова време не искам и да чувам за зацепване без блокаж на валовете.

Става и без блокаж на валовета, бих казъл че така ще е мн по лесно. Но по моя начин се иска доса прецизност и спокойствие. След това като му врътнах ключа, чесно казано направо се кафех като слушах мотора как мърка. Все едно слушам чисно нова М43-ка. :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2010, 23:05

Не споря, споделям само моя случай. 2 години колата гаснеше, нямаше мощност, имаше огромен разход, тресеше при около 2000 оборота, вървеше много зле..
Разколачихме всички жици да мерим датчици и кво ли не, къде ли не е гледано и накрая се оказа най-простото.. По тая причина не искам вече и да знам за зацепване с шублери, на око или разни други авангардни методи. Не искам да кажа, че няма хора, които го правят, но аз лично не искам повече да пробвам.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от beco109 » 03 Авг 2010, 23:15

Изглежда бая си си напатил. Все пак моя начин не си е за матиори, а със заключването става най най точно. Не изключвам и възможността да ми е било щастлив ден :shock: и да съм уцелил нещата на късмет. :mhihi:
Нека оставим темата да се развива, може някой да предложи нещо по различно и ефикасно. :yes:
Последна промяна beco109 на 03 Авг 2010, 23:23, променена общо 1 път
Изображение

Аватар
Кара: E36 318IS and E46 318I
Детайли за колата: BMW E36 318IS ; BMW E46 318I

Мнение от ProblemZ » 03 Авг 2010, 23:23

beco109 написа:Изглежда бая си си напатил. Все пак моя начин не си е за матиори, а със заключването става най най точно. Не изключвам и възможността да ми е било щастлив ден :shock: и да съм уцелил нещата на късмет. :mhihi:

Спокойно след 2-3 дена като почна да играя с шиблера отзад на валовете се моли да ти е щаслив ден :D
Най - ТочниЯ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от beco109 » 03 Авг 2010, 23:25

ProblemZ написа:
beco109 написа:Изглежда бая си си напатил. Все пак моя начин не си е за матиори, а със заключването става най най точно. Не изключвам и възможността да ми е било щастлив ден :shock: и да съм уцелил нещата на късмет. :mhihi:

Спокойно след 2-3 дена като почна да играя с шиблера отзад на валовете се моли да ти е щаслив ден :D

Ще отида на църква да запаля свещичка и да извикам ПОПА в сервиза, с голямото кандилото да констатира част на смъртта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 04 Авг 2010, 1:28

bum_bum написа:С шублер колега НЕ СТАВА. Ако ставаше нямаше да има планки за блокиране на валовете или поне нямаше да струват стотици левове. Мойта беше правена с шублера и преди 10 минути си я взех след като беше зацепена както трябва. От трика с шублера презацепването беше над ГРАДУС. Резултатите няма да ги обяснявам, но половината ми бели косми от 2 години насам са от това. Тъй, че за зацепването не пести пари, ами го направи както трябва.

:ok: .... :yes:
beco109 написа:... Все пак моя начин не си е за матиори, а със заключването става най най точно. Не изключвам и възможността да ми е било щастлив ден :shock: и да съм уцелил нещата на късмет. :mhihi:...

Аз като аматьор за ТДСа си направих планка,пък нека "майсторите" си правят центровка на техните коли както искат... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 323ti compact
Мечтае да кара: M3 E46 CSL; S42B20

Мнение от Thebimmerfan » 04 Авг 2010, 19:59

Колега, преди да свалиш веригата си направи сам белези на вси4ки колелета (може да драснеш по тях и по мотора с отверката, няма нищо да им стане). това е сигурен на4ин да не изпревариш (изоставиш назад) някой зъб после. При дизелите трябва да се отбележи позицията и на колелото на горивната помпа (ако е с механи4на помпа разбира се).
"...Родната милиция ни пази..."
Веско Маринов

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vankatagsi » 04 Авг 2010, 21:38

Thebimmerfan написа:Колега, преди да свалиш веригата си направи сам белези на вси4ки колелета (може да драснеш по тях и по мотора с отверката, няма нищо да им стане). това е сигурен на4ин да не изпревариш (изоставиш назад) някой зъб после. При дизелите трябва да се отбележи позицията и на колелото на горивната помпа (ако е с механи4на помпа разбира се).

Аз главата съм я свалил отдавна, така че е късно за това, пък и при ис-а това с бележенето трудно става. Изясни ми се въпроса със зацепването, благодаря на отзовалите се , темата може да се закрива.

Назад към E36