Проблем с ламбда??

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30

Проблем с ламбда??

Мнение от zzuzi » 20 Юли 2010, 0:58

Пак ми дойде времето да питам :oops: ...Двигателя е м42б18 от компот и от около 3 дена(от големите дъждове)почнах проблемите-разхода се качи с около 1 литър,вървежа се прецака осезаемо.Днес си направих 2 тестчета-1во на 60км/ч в лек баир пускам 5та и газ до долу.Преди си дърпаше задоволително,а сега пада голямото чудене и сякаш попрекъсва.2ро-откачих ламбдата и покарах малко така,осезаема разлика не усетих.Дали правилно съм се ориентирал към ламбдата или да търся на друго място проблема :dunno:
П.С.Ако тръгна да я сменям(сондата де)ще сменям и генерацията,та се чудя...60мм как ще му дойдат без друго да е правено?
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Re: Проблем с ламбда??

Мнение от Stoqnov_ » 20 Юли 2010, 10:50

Колега, ламбда сондата ако се прецака има заложени параметри-някви гранични стойности, едва ли ще мога да ти обясня точно, па то не ми е и тва специалността. Но трябва да знаеш, че джаджата така е измислена, че докато работи ти намаля разхода, а кат се прецака си най- образно казано кат с карбуратор- няма кой да подава инфо за оптимизация на горивната смес и ... разхода се качва с около 1-2 литра. На моята 520-ка бе така. Но да окаже влияние върху вървежа на колата.. Много трудно. Потърси и другаде проблема, вероятно друго е. Успех! :yes: От тук нататък въпроса за нова генерация, поради смяна на ламбда е излишен. Те инжинерите са го изчислили, че с този диаметър на тръбата излизат нормално отработилите газове- по-голям просто не е нужен, щом си поема дебита. Друго би било само за твое удоволствие, с някое по-"спортно" ;) гърне, да ти прави кефа. Иначе е излишно хвърляне на пари /лично мнение/.Пък и щом няма да правиш друго по двигателя, ефект ако търсиш върху вървежа- няма да има.
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
Мечтае да кара: BMW E30 M3

Мнение от georde123000 » 20 Юли 2010, 16:13

ламбдата наи лесно може да я провериш откачи и буксите и ако почне от зад да пуши черно значи пълни цилиндрите с бензин и ако ти е заминала ламбдата то щети качи разхода много щети отиде към 20 та и от горе по добре си закараи колата на една диагностика да ти проверят колицата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zzuzi » 23 Юли 2010, 2:36

Горе писах...ламдата я откачах и нямаше разлика.Разхода вече стана с поне 3 кила отгоре :dunno:
pepitoooooooooo написа:...въпроса за нова генерация, поради смяна на ламбда е излишен. Те инжинерите са го изчислили, че с този диаметър на тръбата излизат нормално отработилите газове
Аз заради един дебитомер целия двигател смених,пък някаква генерация няма да сменя.А инжинерите ако ни видят на повечето "колите" ще спрат продажбите на БМВ у нас :mhihi:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zzuzi » 27 Юли 2010, 1:06

А carsoft дали ще покаже ламбдата или дебитомера,ако е от тях?
И пак по въпроса за генерацията-ако от там където става 2-1 се продължи на 2 тръби с генерация от 2,5?....Или е прекалено нахално :confused:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F02 740Li & E34 525IX
Мечтае да кара: F90 M5

Мнение от venek » 27 Юли 2010, 16:06

Колеги аз карам М50 двайска в Е30 и като слагах генерацията я направих точно така-отпред където излизат две и после стават на една аз ги направих с генерация от 2.5 и си вървят 2 до отзад.Промяна има малка във вървенето,а колкото до ламбдата мойта също не работи от много време и така си карам,но разхода ми е 20 в града и понякога колата се дави и се държи странно,особенно когато е студена.Мен ако питаш отиди някъде да ти закачат колата и да ти кажат какво и е.
Ламбдата си е голям проблем,понеже както каза колегата по горе тя следи количеството газове и оттам казва на компа колко бензин да пуска,но това става само при тихи обороти....аз направих проба да карам колата на малко по високи обороти и наистина гори по-малко,защото тогава ламбдата не играе толкова голяма роля.Успех!!! :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zzuzi » 27 Юли 2010, 21:34

При мене май се получава обратното-с лееекичко каране разхода си е нормален,тръгна ли да настъпвам става водовъртеж....аааа и отпред позамирисва на бензин :dunno:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от venek » 28 Юли 2010, 8:49

Провери си налягането на бензина и клапана на дюзите... :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: съмтаймс сайдуейс по пистити :D
Мечтае да кара: е30 м3
Детайли за колата: e30 sedan m44b19

Мнение от Rumburak » 28 Юли 2010, 14:31

Колега аз съм с м42б18 но от е30 и съм с 63мм генерация със средно малко резонаторно гърне и крайно проходно. :twisted:
Надува ми главата най-вече между 2 и 3к оборота, нагоре е по-плътен звука.
Че е адски шумна така е, но пък си върви перфектно с тази генерация, от мен имаш :yes: :yes: :yes: за идеята с 63мм :!: ;)
Изображение
Дилян Пенчев написа:
Se7ven написа:А Шпера вдига ли разхода?

Не вдига разхода и няма логично обяснение да го вдига освен че като имаш шпер повече се юркаш на най-десния педал :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zzuzi » 28 Юли 2010, 22:48

Rumburak написа:Колега аз съм с м42б18 но от е30 и съм с 63мм генерация със средно малко резонаторно гърне и крайно проходно. :twisted:
Надува ми главата най-вече между 2 и 3к оборота, нагоре е по-плътен звука.
Че е адски шумна така е, но пък си върви перфектно с тази генерация, от мен имаш :yes: :yes: :yes: за идеята с 63мм :!: ;)

10x,колега.Ще премеря налягането на бензина,регулатора мисля че е ок,ще сменя и бензиновия филтър(време си му е),после ще я вържа на компа да видиме какво ще каже.Интересното е че за момента се пооправи,без да съм променял нищо(само свалях дебиЛомера по козметични причини).
Изображение Изображение

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 29 Юли 2010, 1:50

Ф63 е голяма за атмосферна М42-ка, ф60 е максимума който можеш да си позволиш, не питай от къде знам ;) с другото ще се оправиш ;)
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petar_Tonev » 01 Авг 2010, 11:16

ако не се оправи провери по дебитомера да няма корозия ако има изчисти го!Аз имах подобен проблем но ми беше изгорял дебитомера и си миришеше на неизгорял бензин!Има и друго датчика за водата ти работи ли в смисал показва ли ти че ти е загряла колата защото може да показва че колата е студена и при това положение колата пуска по обогатена смес и за това да ти гори повече!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zzuzi » 18 Авг 2010, 23:57

Проблема е разкрит и се отстранява-регулатора на налягането на рейаката с дюзите :driving:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от venek » 19 Авг 2010, 8:37

:yes: :mhihi:

Назад към E30