Проблем с (!) лампа на таблото

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 320i Convertible '87

Проблем с (!) лампа на таблото

Мнение от el_nino » 27 Юли 2010, 14:56

Онзи ден видях че датчика на предните ми накладки не е на място а виси от апарата .
Въпросната лампа от заглавието не светеше ! Когато давах на контакт лампата свети без да гасне . Когато запаля колата гаснеше веднага .
Днес реших да сваля гумата и видях че датчика е счупен и отоврих кутията в която седят буксите и откачих датчика . В следващия момент видях нещо което не ми хареса , жиците които идват от купето и влизат в буксата където се включва датчика за накладките(жълта и черна) бяха оголени и завързани една за друга - и не изглевдаше да е нарпавено факбрично . Развързах жълтата от черната вица и ги изолирах . В момента съм махнал датчика и лампата (!) свети посточнно и на контакт и след като запаля . А това го забелязах още преди да изолирам жиците и реших да пробвам ако си вържа заедно пак дали ще изгасне лампата обаче тч продължаваше да свети .

Имате ли обяснение защо е правено всичко това по колата и дали лампата ще изгасне след като сложа нов датчик , и защо не е светела при положение , че датчика е бил счупен (а жиците преди буксата са били дадени на късо ) .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с (!) лампа на таблото

Мнение от tsb_bg » 27 Юли 2010, 15:28

Щом все пак има някакъв датчик, сигурно някой майстор е прибрал парите за датчика и не го е сменил (провери и другия, може да е същото положението). Ако си раделил кабелите и сложиш нов датчик би трябвало нещата да се оправят

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 27 Юли 2010, 15:31

аз тия датчици съм ги откачил от накладките.... не съм кьорав за да преценя дали ми са за смяна накладките- под 3-4мм феродо сменяш.... откачи ги от буксата им ( в подкалника ) и изчакай колата да заспи, би трябвало да не светва никога повече тая лампа ;)
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 27 Юли 2010, 16:50

LUCIFER'S написа:аз тия датчици съм ги откачил от накладките.... не съм кьорав за да преценя дали ми са за смяна накладките- под 3-4мм феродо сменяш.... откачи ги от буксата им ( в подкалника ) и изчакай колата да заспи, би трябвало да не светва никога повече тая лампа ;)

:yes: И аз съм направил същата схема. Преди 39ката съм карал все коли без тази така страхотна екстра- индикация за накладки, пък още не съм се утрепал :mhihi: , винаги съм ги сменял на време. За мен това е абс ненужна глезотия.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 27 Юли 2010, 17:32

В момента съм махнал датчика , оставил съм само буксата в кутииката за да не се пълни с кал и съм изолирал всички кабели да не се допират и лампата светеше . В момента колата трябвад а е заспала по-късно като сляза се надявам да изгасне ! И въпреки всичко ми е необяснимо защо са дадени на късо кабелите още преди да влязат в буксата и всичко по колата беше ок при положение че датчика беше заминал , единственото странно беше че лампата неискаше да изгасне на контакт със всички други чекове, а само като запали колата .
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 27 Юли 2010, 18:30

http://www.zeckhausen.com/E39_BMW_Rear_Install.htm

Тук обаче виждам нещо друго , в което казват че двете жици които излизат от буксата трябва да се запоят или съединят за да бъде избегнато светенето на лампата , ня какви идей ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: пак BMW
Детайли за колата: E39 525TDS

Мнение от Vader » 27 Юли 2010, 21:29

Така нареченият датчик за накладките, е просто една пластина която свързва двата проводника накъсо.Като се износят накладките,тази пластина опира в диска и се протърква.По този начин прекъсва връзката между двата проводника и лампата за накладките светва.Ако сте решили да махнете датчика,трябва двата кабела да се окъсят,за да не свети лампата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 28 Юли 2010, 11:47

Днес ги дадох на късо кабелите , дори я заключих и оставих 30мин т.е. да заспи и след това лампата отново свети . След обяд ще пробвам с махане на акумулатора !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: пак BMW
Детайли за колата: E39 525TDS

Мнение от Vader » 28 Юли 2010, 17:07

Дай на контакт и задръж педала на спирачката около 1 минута и трябва да спре да свети.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el_nino » 28 Юли 2010, 18:48

Днес откачих акумулатора за около 1 час и след това лампата започна да гасне след като се запали колата , а не на контакт както другите чекове.

Това от по-горния ред с натискането на педала не съм го пробвал , видях го по-късно .
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 28 Юли 2010, 19:47

Ако датчика ти е наред - направи това, което ще ти пиша в точно тази последователност!

1. Седни на шофьорското място, без да затваряш шофьорската врата!
2. Дай ключа на позиция 2 - контакт.
3. Изчакай 20-30 секунди и натисни 2 пъти педала на спирачките.
4. Изчакай още 10-15 секунди - лампата трябва да загасне.

След смяна на накладки и датчик - това е процедурата да загасне лампата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 28 Юли 2010, 22:07

Dimitroff написа:Ако датчика ти е наред - направи това, което ще ти пиша в точно тази последователност!

1. Седни на шофьорското място, без да затваряш шофьорската врата!
2. Дай ключа на позиция 2 - контакт.
3. Изчакай 20-30 секунди и натисни 2 пъти педала на спирачките.
4. Изчакай още 10-15 секунди - лампата трябва да загасне.

След смяна на накладки и датчик - това е процедурата да загасне лампата.

Аз като сменях датчика нищо не правих, просто го смених, заедно със накладките разбира се и вече не светеше лампата.
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 28 Юли 2010, 22:31

Да, колега - на половината им гасне веднага след смяната - на другата половина не им гасне...
Аз обяснявам за 2рата половина!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 29 Юли 2010, 11:22

тази лампа не свети само за накладки служи и за индикация и за някакъв друг проблем при проблем в лцм също може да светне при мен лично преди време бях окъсил два кабела на присъствения датчик на седалката за еърбега в следствие на което беше изгорял един бушон и тази лампа остана да свети докато не смених бушона а съм сигурен че има и куп други причини по които да свети
Барай шишарката Минкеее ....

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 29 Юли 2010, 12:04

Колеги да ви питам вие на вашите 39ки колко датчика имате? Аз имам на предна ляво и задно дясно колело( и на ТДСа и на 20ката е така).. При вас как е? Че вчера ми светна лампата и на другата 5ца и сега ги дадох на късо жиците на 2та датчика но не гасне.
П.П сега видях това за задържането на спирачката... ще пробвам дали ще изгасне.
..............
При мен изгасна лампата след като запалих колата, но на контакт свети, гасне само след като запаля. :dunno:

Следваща

Назад към E39