Вибрации при спиране с висока скорост

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e36 318i '97
Мечтае да кара: BMW

Вибрации при спиране с висока скорост

Мнение от olymp » 19 Юли 2010, 12:10

Здравейте,
от както съм купил колата се боря с един проблем с моето Е36 М43Б18 '97. Когато спирам с висока скорост се усещат вибрации от към предните колела и леко по волана. Сменил съм предните дискове и накладки, проблема остана. Реших, че може да съм се объркал и вибрациите да са от задните колела и смених барабани, челюсти и пружинките. Проблема си остана. Колата си стои на пътя добре и небяга вляво или дясно.
От скоро забелязвам, че когато натискам педала на спирачката се чува някакъв звук като от удър.
Някакви идеи да имате?
Карам леко, внимателно с повече газ

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Re: Вибрации при спиране с висока скорост

Мнение от pgv64 » 19 Юли 2010, 15:18

Колега , провери накрайниците на кормилната рейка и шарнирите към шенкела, вероятно е едно от двете , а може и двете неща! :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 19 Юли 2010, 15:30

Тампоните на носача...понякога на вид изглеждат здрави,но в действителност материалa е много "изморен".
Провери си всичко по предницата,както и за луфт в рейката.
Последна промяна Борис_Малинов на 19 Юли 2010, 18:56, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

Потребител
Аватар

Мнение от olymp » 19 Юли 2010, 15:59

малките шарнири са сменени, големите са екстра, тампоните на носачите и те са нови. Значи, остава проблема да е в рейката.
Май ще се ходи на майстор.
Благодаря за информацията.

Потребител
Аватар
Кара: e36

Мнение от konsula » 19 Юли 2010, 22:29

За да остава проблема ти при спиране според мен може да се две причини
1. Най - безболезнената е да имаш небалансирана джанта от ляво или дясно ако скоро си пукал гума и не си правил баланс. Провери ги
2. Което е по неприятно да са ти продали дискове ментаци.
Брата кара 525tds и си купи дискове и накладки за 120 лв спря един път от 140 авариино и до там. Същото като при теб тресене на волана и удряне в педала което също разбива и предницата.
Аз имам 318tds сменил съм какво ли не както и рейката.
Ако е рейката на паваж или макадан се усеща във волана все едно че ти е заминала биелетата прави едно ужасно тракане и усещаш всяко камъче или паве но при мен нямаше проблем със спирачките това го твъдя със сигурност
Ако някой ти прави рейката гледай да са добри стругари защото може да се отваря най- много два или три пъти и след това хвърляш рейката. За справка преди три години ми вземаха 120 лв. свяляне , ремонт и качване и от тогава нянам проблеми. Моя съвет е не пипай рейката ако е добре.
Купи си Брембо или Ате дискове. около 70лв бройката.
Сега при мен е също както при тебе като спирам от 100 - 120 тресе във волана но дисковете ми са на повече от 130 хиляди. и са за смяна и когато спирам от 40 -50 натистам леко педала колко да обере луфта и усещам кривините в педала.
Това мисля аз дано се справиш :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от krasman » 19 Юли 2010, 22:37

колега кажи после кво беше ;)
BMW-"Шофирай с удоволствие"
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: чужди коли и жени
Мечтае да кара: две коли едновременно

Мнение от krumovvv » 19 Юли 2010, 23:21

виж си дисковете най вероятно са криви
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от robbiewww » 19 Юли 2010, 23:30

хм...аз имам подобен проблем понякога (много рядко) - първия път през зимата натиснах рязко спирачки и педала се затресе, но реших че може да е abs (беше върху замръзнал път)

наскоро обаче пак, на прекрасно време, но от висока скорост...педала на спирачката тресе и не дава на го натисна до долу...

свети ми и лампичката за смяна на накладките - май те да са проблема?

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 19 Юли 2010, 23:33

Сподели с какви накладки си,защото аз какви ядове брах на седана който го имах до скоро с едни накладки-бяха му по далече ушетата от леглата и като удрях спирачки дори и леко така пукаше и от двете страни си помислих,че ще се строши нещо отпред...При теб може и да се получава така в последствие защото е паднала боята от ушетата на накладката и сега лувта си проличава и оттам ударите който споменаваш.Свали накладките и ги замери със старите да видиш каква разлика ще имат...
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

Потребител
Аватар

Мнение от mmaval » 19 Юли 2010, 23:38

да, то момчетата по-от горе са казали - имаш няколко неща които могат да ти правят тоя проблем...може да е шарнир..бушинг на носача, стари криви и износени дискове и/или накладки, небалансирана джанта..и чак тогава рейката, макар не мисля да е тя..тръгваш от наи- лесното и наи-евтиното и го проверяваш - вдигаш си колата, мушиш се отдолу и проверяваш носача, шарнирите..не трябва да мошех да ги мруднес с ръка - трябва да са корави. поглеждаш си диска, пипаш го, ако има неравности и в горния си край има издаден ръб навън значи е за смяна. накладките можеш да си ги видиш като свалиш гумата и разглобиш спирачката - час - два работа стига да имаш инструменти. действай и пиши кво става.

Потребител
Аватар

Мнение от olymp » 20 Юли 2010, 9:51

Колеги по-горе съм обяснил, че малките шарнири са нови, големите са здрави, тампоните на носачите са нови. Дисковете и накладтите са АТЕ от ауто плюс, и те чисто нови на няма и 1000 км. Проблема с тресенето е още от както я купих и от тогава съм карал със нови зимни гуми и стоманени джанти след което купих алуминиеви и сложих на тях нови летни гуми. Според мен кривите джанти, небалансирани гуми, шарнири, дискове и накладки отпадат като вариант, защото проблема преди и след смяната на всички тези части си остана един и същ. Единственото, което не съм преглеждал е хидравличната рейка.
Забелязах, както колегата погоре е споменал, че когато минавам на павета има едно почукване във волана.
Вчера пред блока се наведох под колата и забелязах, че по рейката има масло. Предполагам, че това е симптом на износване, но дали вибрациите идват от там незнам как да проверя.
Има ли начин сам да диагностицирам дали рейката е проблема или трябва майстор? Или пък направо да я сваля и да я рециклирам?

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318iS; Е46 320Cd; E92 335i
Мечтае да кара: На хубави и гладки пътища...

Мнение от vanka7a » 20 Юли 2010, 11:08

robbiewww написа:хм...аз имам подобен проблем понякога (много рядко) - първия път през зимата натиснах рязко спирачки и педала се затресе, но реших че може да е abs (беше върху замръзнал път)

наскоро обаче пак, на прекрасно време, но от висока скорост...педала на спирачката тресе и не дава на го натисна до долу...

свети ми и лампичката за смяна на накладките - май те да са проблема?

Колега, ако ще и 50° да е, пак ще ти се включва АБС-а, като натиснеш силно спирачката. Целта на АБС-а е като натиснеш спирачката гумите да не забиват на 1 място и да се влачат. А гумите винаги се влачат (малко или много) като натиснеш силно спирачката, независимо какво е времето, ако нямаш АБС. А не вярвам да си със сликови гуми, че да няма влачене :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от olymp » 21 Юли 2010, 15:01

Денс ходих на сервиз и се оказа, че майсторите, които са ми сменяли диска не са почистили добре леглото и е останал някакъв боклук. От там е надигнал новия диск от една страна и затова са били вибрациите. Нямах много време да го пробвам, но като чели наистина няма вибрации вече. Довечера ще има по-обстойни тестове :). Това е от мен за сега. Разминах се с правене на рейка :lol:

Назад към E36