Ръчна спирачка.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Ръчна спирачка.

Мнение от wladio » 14 Юли 2010, 17:42

колеги,да ви попитам-в движение като дръпнете ръчната влачат ли колелата?аз свалих мойте дискове,и вътре бе неква страшна смрад-корозия ,ръжда и т.н.,от какво ли,незнам,но нямах ръчна.престъргах барабана,стана като нов,феродото и то си е като ново-дебело около 3-5 мм.аз незнам колко е като чисто ново,но си има феродо,и така изшкурих го,но пак в двж. не може да завлачи гуми колата.може би не е огладило още или си не може.по принцип съм с 17 цола,.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Re: Ръчна спирачка.

Мнение от totopz » 14 Юли 2010, 17:46

И аз имам същия проблем. Самоче аз търках дисковете от вътре само с шкурка и почти нямам феродо на челюстите. Но имаше лек резултат - от никаква ръчна започна да спира малко.
Самоче много ме съмнява с тези малки челющи да може да блокира гумите. Едно време на трабанта, който имах задните челющи бяха доста по-големи :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от wladio » 14 Юли 2010, 17:51

аз съм на същото мнение-мн са малки за да спрат 2000 тона кола,може би само да не може да тръгне от място...или пък знам ли.тези малки накладки и тико няма да спрат.аз също първата ми кола бе трабант,но неговите бяха 7 пъти по голями :lol: :lol: :lol: :lol:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 14 Юли 2010, 17:57

Забравих да те питам - ти регулира ли челющите от зъбчето, което е в долният им край?
Аз преди да сглобя колата ги разтегнах толкова, колкото диска едвам да влиза върху тях.

Отделно един приятел ми дава съвет да покарам малко на ръчна (2-3 км.) за да се изстъргат добре дисковете и челющите, но това още не съм го правил.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от wladio » 14 Юли 2010, 18:00

о да врътнах го.малко покарах и на ръчна да огладят,и се показа малко,но неможе да завлачи гуметата.аз затова питам дали въобще влачат гумите?

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Мнение от Sesko » 14 Юли 2010, 19:39

Колега аз да питам след като направи тази манипулация поне на баир стои ли колата когато не е на скорост ? Щото моята остави да завлачи гумите ами не ще и да седи ня място ако е по стръмен баира. Едно време на вартбурга като дръпна ръчната ги влачеше гумите яко , даже дрифтове правеше на ръчна :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от wladio » 14 Юли 2010, 19:59

еми да ви кажа назад държи,но напред още не.ама пък никой не писа че му влачи колелата.....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 14 Юли 2010, 22:06

На моята не съм гледал състоянието на челюстите и дисковете, но технически преглед минавам спокойно. И въпреки това даже от 40-50км/ч ще и трябват сигурно 50 метра, за да спре само с ръчна. За блокиране на колелата в движение и дума не може да става.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 14 Юли 2010, 23:22

Мисля ръчната даже да е с по-меко феродо. При спирачката за паркинг не е необходимо да блокира колелото, тя не е изчислена за такова динамично усилие, както работната. Т.е там кинетичната енергия е в пъти по малко, и нямаме поставено условие за големина на спирачния път. Замислете се, че и сумарната сила на притискане на накладките към диска е в пъти по малка.
Тоест линейните скорости на масите, когато автомобила се движи, и когато е в покой са в пъти по-големи при движение. Затова немския инженер ги е направил малки :mhihi: с оглед компактност. А не неефективни.
Трабанта е със обща спирачна площ на накладките около 900 кв. см пише в книжката му. Ръчната му е със половината от нея :mhihi: На БМВ е39 е 125 кв см :P
Преди малко си пробвах на Х5 ръчната, даже е клеясала....Аз на автоматика само слагам на П :P

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Мнение от Jikata » 14 Юли 2010, 23:50

зна4и аз на мойта (тоест бившата) е34 535и,която по рамери на дискове и накладки саответно и на барабанния отсек направих процедурата с 4истенето на барабаните ,след което си взех нови накладки -30м на 2 заб4е на ра4ната,след което като я пробвах по едно надолнище с около 55 км/4ас опанах я и си ги блокира като 2 и 2 = 4 :),но с това можеби месец и малко след което това с блокирването става само на хлазгав терен или на мокро
та по принцип ,както се изрази колегата много интелигентно - не са из4ислени за блокирване в движение, а да могат да ударжат 2 тона кола на баир до 30 градуса максимум.
а ина4е от профилактиката на барабаните(по4истването) и смяна на накладки ако е нужно, има голям смисал

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 14 Юли 2010, 23:51

Явно на E39 ръчната не държи по default.
Само не знам как се дърпат ръчни в този служай :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 15 Юли 2010, 16:36

totopz написа:Явно на E39 ръчната не държи по default.
Само не знам как се дърпат ръчни в този служай :)

При мен ръчната спирачка,държи колата на наклон!
Колелата не може да блокират,автомобила е много тежък!
За ефекта "ръчна" ползвате десния педал,получава се много по-добре :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от wladio » 15 Юли 2010, 21:12

Значи колеги,няма шанс да блокират гумите в двж.да не се ядосвам.ок.благодаря за мненията ви.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW Golf MK6 1.4 tsi, W212 E350CDI
Мечтае да кара: Koenigsegg

Мнение от INTEGRALE » 16 Юли 2010, 9:16

И на Е60 ръчната е скапана спокойно, от нова трябва да я напомпаш за да държи...

Назад към E39