Филтър ?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d 05
Мечтае да кара: F10 M550D

Филтър ?

Мнение от dmxl » 14 Юли 2010, 20:59

:wave: колеги дойде време за смяна на филтъра на картерните газове 525д. Днес случайно се разрових в обявите и видях че един колега продава само филтърчето.Въпроса ми е дали да си взема само него и да не би да има някаква уловка :?:
DIESEL POWER
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Re: Филтър ?

Мнение от Jikata » 14 Юли 2010, 23:56

колега спокоино няма никаква уловка,по принцип се продава и като елемент ,понеже не е рентабилно за тебе на 50-тина хиляди да даваш по 100-тина лева ,като можеш да си вземеш само елемента за около 40 лв (мисля),Но ако не си го сменял много скоро или е на доста км по хубаво е да го вземеш компект-от гледна то4ка на умора на материала-пласмасата,ина4е вземаи само филтар4ето,
да кажа само 4е това е единствено и само от мои наблиудения и разговора с моя майстор

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 15 Юли 2010, 0:38

Смени си само филтъра и следващия път ще сменяш турбина ГАРАНЦИЯ. Няма безплатен обяд колега, минеш ли евтино сега, ще си го платиш 10-торно после ;)

Ако те интересува защо, защото в скъпата част има клапан и това смешното кече е най-малкия ти проблем във филтъра за картерните газове.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Мнение от karnak » 15 Юли 2010, 0:42

и аз последно време слагам само елеменчето,идва на 40 и няколко лева с гарнитурките,
няма смисъл да се сменя цялата пластмаса :bchug:
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 15 Юли 2010, 0:48

karnak написа:и аз последно време слагам само елеменчето,идва на 40 и няколко лева с гарнитурките,

Ами то заради такива "майстори" постоянно ми звънят, че турбото им умира и като ги питам: "Смени ли филтър картерни газове", отговора :" Да бе как, дадох 40лв. за него".

Както вече казах, в "ненужната" пластмасова част има МНОГО нужен клапан, който като се запуши и троши турбината. Ама то в БГ, майстори и разбирачи много, та за това колите в БГ са все "перфектни".

Та в този ред на мисли, колега @karnak не давай такива подвеждащи отговори, ако не разбираш материята, защото много хора приемат форума за чиста монета ;)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Мнение от karnak » 15 Юли 2010, 1:14

mad_presley написа:
karnak написа:и аз последно време слагам само елеменчето,идва на 40 и няколко лева с гарнитурките,

Ами то заради такива "майстори" постоянно ми звънят, че турбото им умира и като ги питам: "Смени ли филтър картерни газове", отговора :" Да бе как, дадох 40лв. за него".

Както вече казах, в "ненужната" пластмасова част има МНОГО нужен клапан, който като се запуши и троши турбината. Ама то в БГ, майстори и разбирачи много, та за това колите в БГ са все "перфектни".

Та в този ред на мисли, колега @karnak не давай такива подвеждащи отговори, ако не разбираш материята, защото много хора приемат форума за чиста монета ;)

досега не съм имал счупена турбина от това че съм сменил само кечето
много нужния за теб клапан не се запушва така както ти си мислиш
пласмасата са измива старателно с обезмаслител!!!
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 15 Юли 2010, 11:34

Пресли не е точно така... Този клапан регулира налягането на картерните газове, а като се вдигне то и мотора почва и масло да харчи и да бълва много към турбината- студения охлюв и това масло като се развърти турбото на 50 хил оборота разбива оста. Това се получава и от затлачено филтърче/сепараторче- вдигане на Р на картерните газове. Смяната е ясна, че на 30 хил е най добре, поне аз това съм установил. Сега за самия клапан там- той е направен от силиконова гума, и доста издържлива, и още 30 хил ще издържи. Аз моята кола като я взех и установих, че не е сменяно никога филтърчето- и клапана работеше, обаче фитърчето беше от парцалените и беше все едно асфалтова смола :mhihi: Тези които искат да пестят от филтър картерни газове могат с едно корпусче, да изкарат с 2 филтърчета, аз съм го пробвал и нямах проблем.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 15 Юли 2010, 12:07

Купуваш си нов филтър за 98 лева. На всяка смяна на маслото си сменяш само тампона вътре и няма да имаш грижи. Пресли е прав че вътре има клапан, но ако си сменяш филтъра на 10 12к няма да имаш проблем с клапана :)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 15 Юли 2010, 13:41

Giorceto написа:Купуваш си нов филтър за 98 лева. На всяка смяна на маслото си сменяш само тампона вътре и няма да имаш грижи. Пресли е прав че вътре има клапан, но ако си сменяш филтъра на 10 12к няма да имаш проблем с клапана :)

напротив.... с времето този клапан- мембраната му се изпича и става по твърда, за това е хубаво да се сменя, но който иска да пести пак ще кажа може да плзва корпуса с клапана за 2 филтърчета т.е. за 60 хил км

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 15 Юли 2010, 13:46

А всъшност ти пиша глупсти, защото ако сега си купиш нов, той е необслужваем и както го наричат по магазините: ВЕЧЕН :)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 15 Юли 2010, 13:55

Giorceto написа:А всъчшност ти пиша глупсти, защото ако сега си купиш нов, то е необслужваем и както го наричат по магазините: ВЕЧЕН :)

Пробвал съм и такъв- сепаратор, но не ми хареса маслотделянето нещо ми се стори, че не пасва както трябва, т.е. не отделя маслото толкова добре, както старото филтърче и предпочетох това със филтриращ елемент- стария вариант. може и да греша, но оглеждайки отворите на главата и кое от къде минава, стигнах до това заключение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dmxl » 15 Юли 2010, 18:06

колеги благодаря ви за полезната информация,аз вече си смених филтъра взех си го комплект с пластмасовата кутийка защото за 40-50 лв разлика не ми се рискува цяла турбина,благодаря ви още веднъж и :bchug:
DIESEL POWER
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 16 Юли 2010, 18:30

На 2,5 ТДС-а има ли такъв клапан? Извинявам се предварително,че измествам темата,ама тя май е ясна.От спестявки няма файда !!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dmxl » 16 Юли 2010, 18:36

колега доколкото знам тдс-а няма,ако греша някой да ме поправи
DIESEL POWER
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 16 Юли 2010, 21:01

dmxl написа:колега доколкото знам тдс-а няма,ако греша някой да ме поправи

И аз така знам,но ако не тук в Е39 форума не виждам къде другаде може някой да ми помогне.надявам се не се сърди автора на темата че му я отклонихме малко.

Следваща

Назад към E39