Допълване на климатик е34

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: BMW e38 730D

Допълване на климатик е34

Мнение от gmmaster » 13 Юли 2010, 19:30

Здравейте колеги :) можете ли да ми кажете къде мога да си допълня климатика понеже сега не духа мн студено и какви пари е приблизително тази операция :)

--------------------------------------------------------

Колега за напред свиквай да ползвш търсачката. Има доста теми по въпроса :idea:

viewtopic.php?f=7&t=65873&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5

viewtopic.php?f=8&t=17561&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5

tsb_bg

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Re: Допълване на климатик е34

Мнение от MaxMeyer » 14 Юли 2010, 10:17

Скоро допълних 300гр и беше някъде около 25лв май.Зависи при теб колко липсва.Моята без тези 300гр духаше доста хладно а след допълването измерихме минусови температури.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: неква джипка

Мнение от fast or stupid » 14 Юли 2010, 11:26

:mhihi: колега как ги измерихте тия - температури :kuku: тва да нее фризер :D ПО темата допълва се само по налягане не нее препорачително по добре да се испусне фреона и да се зареди наново с везна за да е точно за цена мисля че имаше колега от форума дето ги зареждаше за 40 кинта имаше си и платена обява

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 14 Юли 2010, 11:45

[quote="fast or stupid"]:mhihi: колега как ги измерихте тия - температури :kuku: тва да нее фризер :D
Колега явно не си наясно :wave: Измерва се с лазерен термометър който е на стойност 500лв.Мери в дълбочина...Както и да е,като не си компетентен по въпроса не ми прави " :kuku: "
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Юли 2010, 13:51

MaxMeyer написа:... Измерва се с лазерен термометър който е на стойност 500лв....Мери в дълбочина...

Колега лазерни термометри НЯМА :idea:
Има IR инфрачервени термометри (Thermopoint), които от своя страна могат да имат Laser Pointer (лазерен показалец) който помага за по-точно насочване но няма нищо общо с измерването на температурата.

Дори и инфрачервените термометри и камери НЕ могат да мерят температурата в дълбочина.
Те измерват повърхностната температута (с точност от 0.1 до 0.06 DegC) по която може да се съди за температурата в дълбочина, като се има предвид степента на чернота на материала (коефицента по който се различава от идеално черното тяло), повърхността му (полирана/грапава), околна температура, влажност и разстояние ....
Както се вижда това не е директно измерване в дълбочина, а косвено математическо изчисление.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lincoln Navigator 5.4 w210 E320
Мечтае да кара: пак Е38

Мнение от bobeca111 » 14 Юли 2010, 14:13

аз допълвах 600 грама...преди това се усещаша хлад но слаба работа.Зареждането ми излезе 40 кинта

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328i Мойта, e53 Семейната
Мечтае да кара: 635i e24, 850i e31
Детайли за колата: Истинската 328ца

Мнение от kokali praa vsiakvi » 14 Юли 2010, 14:16

gmmaster написа:Здравейте колеги :) можете ли да ми кажете къде мога да си допълня климатика понеже сега не духа мн студено и какви пари е приблизително тази операция :)

viewtopic.php?f=7&t=65873&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5

viewtopic.php?f=8&t=17561&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5

tsb_bg

От каде си?
Жените биват два вида : 1. Слабички 2. Убавки... И с броя на цилиндрите е подобно ...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 14 Юли 2010, 16:00

tsb_bg написа:
MaxMeyer написа:... Измерва се с лазерен термометър който е на стойност 500лв....Мери в дълбочина...

Има IR инфрачервени термометри (Thermopoint), които от своя страна могат да имат Laser Pointer (лазерен показалец) който помага за по-точно насочване но няма нищо общо с измерването на температурата.

Дори и инфрачервените термометри и камери НЕ могат да мерят температурата в дълбочина.
Те измерват повърхностната температута (с точност от 0.1 до 0.06 DegC) по която може да се съди за температурата в дълбочина, като се има предвид степента на чернота на материала (коефицента по който се различава от идеално черното тяло), повърхността му (полирана/грапава), околна температура, влажност и разстояние ....
Както се вижда това не е директно измерване в дълбочина, а косвено математическо изчисление.

И все пак човека измери -3 градуса от духалката която се насочва към лицето.Каза ми че е замервал и -7 на други коли а нормалното било +5 не повече.Има ли значение как е измерено или си чешем езиците?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Юли 2010, 16:22

MaxMeyer написа:.... Има ли значение как е измерено или си чешем езиците? ...

Има голямо значение как е измерено, до толкова до колкото от това зависи колко точно е измерено!

Силно се съмнявам температурата на въздуха от духалките при включен климатик да е под нулата ...
Не че съм я мерил, но ако поставиш пред потока въздух малко шишенце с вода (достатъчно малък обем) би трябвало да замръзне, а ако пръснеш капки вода пред струята въздух трябва да се заледи (заскрежи)

Та за това писах как работят IR-термометрите, а не да си чеша езика ....

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 14 Юли 2010, 16:38

Ами не знам :dunno: майстора измери -3 и каза че уреда му струвал 500лв и бил точен(беше много ентусиазиран).Не знам колко е вярно.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 14 Юли 2010, 16:47

А изпарителя къде го забравихте :idea:

Той би се обледенил.

Най-ниската температура на автоклиматиците е +7,0 degC.

Относно т.н. "лазерни" термометри искам да добавя, че имам професионален опит с такива.
Въпреки завидната степен на точност по каталог се оказа, че това е един изключително неточен уред. Дори като влизаше шефа в лабораторията и питаше колко "колко достигна температурата" ние отговаряхме "на колко искаш да ти измерим?" :mhihi:
Оказа се, че има значение на какво разстояние е уреда от обекта на измерването, но няма инструкция на какво разстояние да се мери.
При десет последователни измервания от еднакво разстояние върху една точка даде стойности, на които много се смяхме.
Също така се оказа, че такива уреди не могат да се тарират.
И също, че ДАМТС не ги признава за техническо средство за наблюдение, контрол и измерване.

Или накратко като ти мерят с "лазерчето" значи "мижи да те лажем" :mhihi:

Поздрави,

Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Юли 2010, 17:36

ddddk написа:... Въпреки завидната степен на точност по каталог се оказа, че това е един изключително неточен уред....
... Също така се оказа, че такива уреди не могат да се тарират....

Независимо, че е в страни от темата аз бих желал да обясня малко по-подробно как стоят нещата с тези IR-термометри и камери поради единствената причина, че те намират широко приложение при производството, диагностиката и ремонта на различни детайли и агрегати по автомобила, като например:
- следене на равномерното охлаждане на блока и главата на двигателя
- откриване на запушени (изтънели) части от радиатора
- откриване на механични повреди при лагери
- откриване на прегряване по ел инсталацията
- откриване на прекъснати нагреватели на седалките, задното стъкло, външните огледала
- откриване на проблеми в спирачните апарати (прегряване)
- неравномерно нагряване на гумите при достигане на работна температура
- и т.н.

IR-темометрите са с единичен детектор и мерят температурата в една точка. В зависимост от оптиката (обектива) и разстоянието те мерят усреднена температура в едно "петно" с определени размери фокусирано върху детектора.
Точността им е до 0.1 DegC.

IR-камерите са с матричен детектор и в зависимост от оптиката (обектива) и разстоянието дават цялостна температурна картина на "видимото"поле. При тях може да се измери температурата на всеки пиксел (реална точка) от измервания обект. при детектор 320х240 това са над 76000 точки, които се обработват едновременно!!!
Точността им е до 0.06 DegC.

И IR-темометрите, и IR-камерите се калибрират (тарират) на стенд с "идеално черно тяло" като за целия температурен обхват на прибора се записват, така наречените "калибрационни криви" които представляват нелинейни корекционни коефиценти за изчисляване на отчетените температури.

Това си е чист OFF и или ще го изтрия по-късно, или в най-добрия случай ако някой прецени да го премести в "Сервизно обслужване на БМВ" като метод за диагностика, макар и не-разпространен при нас.
Пиша го тук само да не се подавате на сладкодумието на такива "майстори" с екзотични прибори, които дори и да са добри те не могат да ги ползват ...

И за да не съм голословен ето едно нагледно доказателство за чувствителността на IR-камерата

http://www.vbox7.com/play:421f0389

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 14 Юли 2010, 18:02

:yes:

Остави го колега.
Информацията е полезна. Често по темите за прегряване срещам съвети "отиди да ти измерят температурата с лазерен термометър" и винаги съм го смятал за ала-бала... но явно греша. :oops:

Това, което съм написал аз е работа преди 7 години... :oops: сякаш вчера беше... :oops:

Явно нещата са напреднали от тогава... просто в Метрологията направо ни изгониха с тази джаджа. Обърнахме страната да търсим кой да го тарира или поне да намерим някаква технология на меренето за да сведем до минимум субективния фактор при меренето, но уви.
И само се стреляхме с него в лабораторията :mhihi:

Поздрави,
Д

Ааа добавил си клипа докато съм чукал по клавиатурата... и като го видях се сетих :idea:
Значи, написал си, че мери с точност 0,06 degС, но какво е отклонението (грешката) при измерването?
Например Метрологията не признава средства за измерване с грешка (отклонение) по-голяма от 2,5 %.

Не че сервизите и тунинг фирмите ги интересува мнението на Метрологията :smoke: , ама за производства с СЕ на продукта нещата стават документално по-тежки...
Изображение

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: BMW e38 730D

Мнение от gmmaster » 14 Юли 2010, 19:07

kokali praa vsiakvi написа:
gmmaster написа:Здравейте колеги :) можете ли да ми кажете къде мога да си допълня климатика понеже сега не духа мн студено и какви пари е приблизително тази операция :)

tsb_bg

От каде си?

София колега чакам някой да кажа къде да отида вече разбрах че около 40-50 лв ще струва :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 14 Юли 2010, 19:38

MaxMeyer написа:
tsb_bg написа:

И все пак човека измери -3 градуса от духалката която се насочва към лицето.Каза ми че е замервал и -7 на други коли а нормалното било +5 не повече.Има ли значение как е измерено или си чешем езиците?

Колега просто си се объркал или майстора е дрънкал глупости за да те впечатли-нормално климатиците се настройват да духат +7 градуса,да кажем това е темепературата на студената чешмяна вода.Помисли си само какво са -7 градуса на духалката-ако сложиш чаша вода трябва за няколко минути да я замразиш,а ако си сложиш ръката за няколко минути да получиш измръзване 3-та степен. ;)

Следваща

Назад към E34