Няколко въпроса относно бъдеща покупка

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Няколко въпроса относно бъдеща покупка

Мнение от manos » 10 Юли 2010, 11:49

Здравейте!

За съжаление все още не мога да Ви нарека "колеги", тъй като не притежавам собствен автомобил, но смятам да поправя тази грешка в най-кратки срокове. Надявам се темата ми да не е крайно неподходяща за раздела и да не съдържа прекалено много отговорени въпроси, но просто наистина нямам голям опит и всяко почерпено мнение от потребителите на този уважаван форум ще е повече от добре дошло ;)

И така, харесал съм си една Е34 520i 150 к.с. 1991 г., с доста екстри като климатроник, пълен ел. пакет, ABS и т.н., от една автокъща в Дупница. Автомобилът е с обикновена газова уредбва, която се явява задължителна за моя бюджет :( Изглежда доста запазена, но все пак това е мнение, което изказвам на база снимките, които съм видял. Знам, че много от Вас ще ми препоръчат да потърся кола от човек и по-специално от такъв от форума, но просто в момента не разполагам с нужните финанси за една подобна, наистина обоснована, по-висока инвестиция... както се казва - криза е. Затова се обръщам към Вас, тъй като осъзнавам, че подобна покупка е свързана с много рискове, от които се пораждат и следните въпроси/проблеми:

1. Като начало ме интересува дали някой от Вас може да ми препоръча "обективен" и "качествен" сервиз в този район, или в близост, където да могат да я прегледат и да си кажат авторитетното мнение относно това заслужава ли си или не? Проблема е там, че съм от Пловдив и мога единствено да взема с мен приятел, който е по-навътре в нещата и който да си каже мнението, но все пак остава липсата на сервизното оборудване, за да могат да се преценят най-важните аспекти :)

2. В случай, че не успея да попадна на подобен "обективен сервиз", ще трябва сам да установявам дали автомобила си заслужава, т.е. да проверя местата и нещата, които следва да се проверяват при покупка. За целта намерих една статия в един английски сайт, http://www.usedcarexpert.co.uk/cars.aspx?numModel=73&id=539, където са описани основните слабости на този модел. Знам, че и тук - във форума, съществуват доста теми, в които са обсъждани подобни неща, доста търсих, но не успях да намеря тема, в която да са систематизирани - ще Ви бъда безкрайно благодарен, тъй като сте и редовни посетители на форума и сте "навътре в нещата", ако ми посочите поне една тема, където са описани най-важните и основни неща, понеже във въпросния английски сайт не всичко ми е разбираемо :oops: А и съм наясно, че ако изникнат подобни проблеми (което е неминуемо), ще мога да се пазаря за цената.

3. Понеже колата е "нов внос", от това, което съм прочел из форумите заключавам, че или има транзитни номера, или тези номера вече са изтекли. И понеже няма как да я докарам до тук, освен на собствен ход (тъй като предполагам, че един влекач ще струва доста), разбрах, че съществува възможност да се изкарат временни транзитни номера от КАТ в града, в който се намира автомобила, сиреч Дупница - това така ли е в действителност и каква е точно процедурата?

4. Относно регистрацията - в Интернет има доста теми за това каква е процедурата, но всяка една от тях се различава по размера на таксите, които следва да се платят. И понеже съм сигурен, че доста от Вас са регистрирали наскоро подобен автомобил, ще се радвам ако ме запознаете с това какво точно се плаща и какви са конкретните размери на таксите, за да мога да си направя някаква груба сметка колко ще ми излезе цялата процедура по регистрация в КАТ и в данъчното?

Ами за друго в момента не мога да се сетя, а и публикацията и без това стана доста дълга - надявам се повече хора да имат нерви да я прочетат :roll: Предполагам, че ще изникнат още въпроси, но за тях - по-късно :yes:

Благодаря предварително на всичко отзовали се!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Re: Няколко въпроса относно бъдеща покупка

Мнение от Zubcho » 10 Юли 2010, 22:05

Колега самата регистрация е към 70лв за номерата + еко таксата. Нея можеш да намериш из нета колко е.

Аз лично не бих закупил кола от Италия с монтирана вече газова уредба. Сега ще кажа и защо. Човека, който е сложил такава е търсел икономия и нищо чудно да е спестявал и от смени на масло и др. консумативи. Карал я е някакво време. Навъртял е някакви км. (обикновено над 100 000) и я е продал. Така няколко собственика и са я метнали да се изнася. Сега ти ще си човека, който ще го "хапне" образно казано. Ще дадеш 2000лв и после ще си само по сервизите и по форума - това е почти гарантирано. Да знаеш автомобил на снимка може да изглежда супер, ама на живо да е страшен кенеф. И моята тоалетна на снимки е перфектна ама като я видиш на живо е др. бира :). По-добре събери още малко пари и си вземи нещо, което да не си само под капака му. Просто иска време намирането на читава е34.

Виж тази кола и пробвайте да се разберете с човека. Той е от Пловдив и лично ще можеш да видиш колата. Хем е по-нова хем има достатъчно екстри за модела.

http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=46&t=186345

Автомобила е един от последните произведени. 06.1996 ги спират от конвейра. И по думите на доста хора е супер запазен.

Поздрави и разрови още из форума има теми за покупка на е34 бензин и доста съвети там.

Успех!
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Аватар

Мнение от Хаос » 10 Юли 2010, 23:23

гледай за
1. ръжда
по долните ръбове на вратите (външно подпухнало и вътрешно под долните пластмасовите уплътнения)
около капачката за бензина
2. двигател
да няма странични шумове, притраквания, цъкане като от ръчен часовник, стържене итн при палене и работа на двигателя
да се изфорсира равномерно (на място)
да няма резки промени в тягата при ускорение
3. окачване
да няма притропвания при неравности
4. спирачки
да спира равномерно (от 70-80 до 30-35 да речем), без допълнителни вибрации във волана, без да ходи настрани
АБС-а да се включва при рязко спиране
5. климатик
да работи, парно да работи (не просто на думи, а при тест)

като погледнеш в коша на двигателя, провери за теч на масло от гарнитурата на капака на клапаните (със салфетка да речем)
и сигурно още 1001 неща, които вече някой по-запознат с модела може да каже

задължително намери някой от форума с опит с този модел от твоя регион да ти помогне при огледа
задължително
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Юли 2010, 8:53

но просто в момента не разполагам с нужните финанси за една подобна, наистина обоснована, по-висока инвестиция... както се казва - криза е.

Колега, това което искаш да вземеш е една максимално изцедена кола/само като и погледна годината и като знам как си подържат колите италианците сигурно е нещо купено за около 300- 500 евро и сега му искат около 2000 и отгоре лв./ и много скоро ще дадеш за възстановяването и доста повече отколкото за една свестна Е34 или ако нямаш пари просто няма да я караш-пълно е с подобни теми.При една запазена Е34-ка ще смениш някои основни възли и то в повечето случаи като и навъртиш доста км,при една тотално амортизирана почва да ти гърми почти ВСИЧКО,така ,че по-добре изчакай и събери още малко пари за нещо по-свестно.Да почнем с регистрацията-миналата година бях харесал една и ми обясниха ,че поне за София за да я регистрирам трябват 400лв за такси и застраховки.За да я закарам до КАТ-ставало само с пътна помощ и там пак пари.Питаш за сервиз-а как точно ще отидеш до него като колата е без номера.С пробата е същата история-ще ти дадат да я покараш 20сек. пред автокъщата ако изобщо ти дадат-поне в София е така,само ти припалват двигателя и казват колко е хубава колата.Аз лично никога не бих си взел кола ,която не е в движение.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 11 Юли 2010, 10:00

Благодаря на всички Ви за мненията! Радвам се, че темата предизвиква някакъв интерес :)

А сега конкретно - не знам дали колата е внос от Италия, никъде не пише подобно нещо. Знам, че е вкарана в България поне преди година и тогава се е продавала на по-висока цена :roll:

Пределно наясно съм, че за тази цена едва ли ще получа нещо, което да си заслужава - по-скоро се надявам да не е в прекалено лошо състояние. А и не съм казал, че веднага отивам и я взимам - просто имам нужда от информация за да мога, ако отида, да преценя дали ниската цена няма да ми излезе много "солена" в бъдеще. Донякъде съм се примирил, че с подобен тип автомобил неминуемо ще следват редица ремонти и доста често ще съм "под капака", но смятам, че е така със всяка една кола на подобна възраст ;)

Затова се обръщам към Вас - за съвет относно как да преценя в достатъчно голяма степен дали въпросният автомобил е наполовина толкова добър технически, колкото изглежда на външен вид ;)

А относно номерата - все още не съм сигурен дали могат да бъдат издадени транзитни номера от КАТ в Дупница, за да се прибера до Пловдив :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 11 Юли 2010, 12:58

оххх... като видя подобна тема и се сещам за себеси.. преди 3 години когато бях болен да си купя Е34-ка...
Най-важното - вземи с теб момче, което разбира и познава Е34-ките, а не просто човек който разбира от автомобили!
Не робувай на предрасъдаци, като това за италианките... моята също е италианка.. и какво? Да я хвърлям ли?

С приказки не става - иска гледане и каране.
Аз също не бих си взел кола от автосалон, но... това е друг въпрос.
Преди месец един приятел отиде да взима на приятелката си корса от една автокъща в Труд... харесал я, качил се да я покара.. след 10 минутки колата глъхне и гасне в движение... "боса" веднага обяснява, че няма бензин и затова така... започнал да му обяснява как това не е кола а космически кораб... чудо на техниката, как гори 3... и така нататък... отишли за бензин връщат се, сипват и върти и пали. Колата на платформа , в КАТ Пловдив... регистрира си я моя човек, и тъкмо излиза от Пловдив и колата пак глъхне и гасне.. и до Труд не е опрял... както и да е... издърпа колата до първия сервиз.. чоплиха я половин ден... закараха я във втори сервиз... пренущува там.. зеха му една торба пари и му казали че бил датчик на главата... къде е била цялата работа-като загрее и гасне... оня буклук си знае кенефа който продава и затова им е приказвал простотии, додето иде за бензин, едно друго и колата истинала, после върти и пали... и оп-уж е щото налял бензин...

Отидеш ли в салон, му казваш на онзи да не ти виси на главата и че знаеш какво купуваш, така че не е нужно да те уверява как това е твоята кола...
Вземи някое момче и отиди я виж, щом си я харесал.

И все пак гаранция никаква няма... може най-лачената и най-гледаната да купиш и да хвърли мотор след седмица... а може и най-големия кенеф да вземеш и само масло да наливаш с години... то си е до късмет! Но поне което можеш, го предотврати.
Успех!

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 11 Юли 2010, 13:38

За сервиз мога да те насоча-само,че е на 40км от Дупница.
Друго,което е много важно за регистрацията-направи справка по Вин номера на колата.
Има доста сайтове,които го прадлагат за различните държави,за целта трябва да разбереш от къде е внос.
Има доста случай,когато при проверка на митницата и колата се комфискува,а й в КАТ за регистрацията трябва подпис от офицер за бмв и др. коли го изискват задължително.
За техническото състояние,колегите по-горе са писали.
Успех и скоро да се похвалиш :yes:
Изображение
by ''kompleksa''

младши ентусиаст
Аватар
Кара: carefully

Мнение от White 1913 Power » 11 Юли 2010, 13:44

Сива ли е петицата?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 11 Юли 2010, 16:07

ivan. написа:За сервиз мога да те насоча-само,че е на 40км от Дупница.
Друго,което е много важно за регистрацията-направи справка по Вин номера на колата.
Има доста сайтове,които го прадлагат за различните държави,за целта трябва да разбереш от къде е внос.
Има доста случай,когато при проверка на митницата и колата се комфискува,а й в КАТ за регистрацията трябва подпис от офицер за бмв и др. коли го изискват задължително.
За техническото състояние,колегите по-горе са писали.
Успех и скоро да се похвалиш :yes:

Къде точно се намира този ВИН номер, понеже на няколко петици съм гледал и така и не мога да го открия :roll: За сервиза ще се разберем по ЛС.

@dj_ennsy_1 - точно заради това, че искам да предодвратя колкото се може повече грешки, Ви пиша на Вас... по-склонен съм да вярвам на всеки един от Вас, от колкото на продавачите по автосалоните ;) Благодаря ти за хувавото мнение!

Разбирам, че наистина всичко опира до късмет - надявам се да ми провърви :)

Ако някой има какво да добави по темата ще се радвам да го направи ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xristo » 11 Юли 2010, 16:20

Здравей колега,не съм виждал колата но според мен потърси си нещо друго.Поогледай се и си премисли,защото едно е да я купиш,друго е да я подържаш в прилично състояние,техническо най-вече.Успех.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Юли 2010, 18:51

Само с регистрацията и транспорта си на -700лв.А Е34 от Дупница и с газова няма начин да не е италианка.
Колега по-добре се откажи ,в противен случай ще пускаш много теми тук-недей да си мислиш както много други ,че точно ти ще вземеш хем евтина хем направена кола,за да я дава евтино джамбазина знае защо .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: carefully

Мнение от White 1913 Power » 11 Юли 2010, 21:04

zvetiko написа:Само с регистрацията и транспорта си на -700лв.А Е34 от Дупница и с газова няма начин да не е италианка.
Колега по-добре се откажи ,в противен случай ще пускаш много теми тук-недей да си мислиш както много други ,че точно ти ще вземеш хем евтина хем направена кола,за да я дава евтино джамбазина знае защо .

И при положение,че седи от 2 години там.

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Мнение от kirililiev » 11 Юли 2010, 22:05

кола се купува според състояние,цена и късмет.има кошери и по 2000лв има кошери и от по 5000лв.цената не винаги е определяща за състоянието.хора разни,мнения всякакви,а техниката си е една и съща,или е здрава или е счупена ;) ако ще и от италия да е,или от урогвай,не местополужението е важно,а как е подържана самата кола.моята кола е от италия,50 човека ми казаха че е набутвация,че мотора е свършил,че има нещо наредено.взех я на цена 3000 когато струваха 5000,и минута не съм съжалявал,4 години почти ми служи вярно и проблеми не съм видя въпреки че се кара на макс винаги.така че тук и да гадаем за кола която дори и не сме виждали смисъл няма никъкъв.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 12 Юли 2010, 0:52

kirililiev написа:кола се купува според състояние,цена и късмет.има кошери и по 2000лв има кошери и от по 5000лв.цената не винаги е определяща за състоянието.хора разни,мнения всякакви,а техниката си е една и съща,или е здрава или е счупена ;) ако ще и от италия да е,или от урогвай,не местополужението е важно,а как е подържана самата кола.моята кола е от италия,50 човека ми казаха че е набутвация,че мотора е свършил,че има нещо наредено.взех я на цена 3000 когато струваха 5000,и минута не съм съжалявал,4 години почти ми служи вярно и проблеми не съм видя въпреки че се кара на макс винаги.така че тук и да гадаем за кола която дори и не сме виждали смисъл няма никъкъв.

Напълно съм съгласен с теб ;) Затова и целта ми не е да получа съвет дали е по-добре да се насоча към "по-сигурен" екземпляр срещу съответната по-висока сума... на ясно съм, че рисковете в този случай ще са повече, но те са неминуеми...

Молбата ми е по-скоро към получаване на полезни съвети, които да ми помогнат да преценя, до колкото е възможно, дали конкретната оферта си заслужава ;)

zvetiko написа:Само с регистрацията и транспорта си на -700лв.А Е34 от Дупница и с газова няма начин да не е италианка.

Благодаря ти за отговора :) Далеч съм от мнението, че ще попадна на евтина и направена кола, просто бюджета ми е ограничен, а и както вече споменах, напълно наясно съм с рисковете, които ме очакват. Пак ще се повторя, като кажа, че пиша тук с цел да почерпя от Вашия опит, за да мога да допусна възможно най-малко грешки, да сведа рисковете до допустимия минимум. Осъзнавам и че най-ценният съвет в случая е да се насоча към нещо с по-доказан произход, но просто ситуацията е такава... :(

Надявам се да не съм изчерпал интереса Ви, тъй като съм сигурен, че има още куп неща, за които Вашият съвет би ми бил от огромна полза :roll:
Последна промяна manos на 12 Юли 2010, 1:04, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 12 Юли 2010, 0:58

Филма е голям. Мръсни пе**ли са от там и от Горубляне. Ако са ти мили паричките, забрави за идеите си. Личен опит и потрошени пари. Мисли с главата си. Вече няколко мои познати са били прекарани както мен от тия търгаши. Купи си кола от някой, който я кара! Не е задължително да е от този форум, въпреки че е препоръчително. Ако искаш ме послушай, ти ще си береш ядовете после.
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

Следваща

Назад към E34