Видове шпер за е34?
Модератор: Технически модератори
- MaxMeyer
- ентусиаст
-
- Кара: Bayerische Motoren Werke
- Мечтае да кара: безплатно!
Видове шпер за е34?
Не съм наясно какви са разликите м/у "голямо прасе","малко прасе" и всички темподобни ферми.
Ако може някой разбиращ да обясни с кой вид (число) шпер какво получавам.В смисъл повече динамика на тръгване за сметка на максималната скорост?И обратното с различните шперове?И има ли значение скоростната кутия?И ако се губи от максималната скорост то колко се губи?Има ли голяма разлика в динамиката за да се лишиш от максимална скорост?
И другото което ме интересува е в зимно време или дъжд при повече подаване на газ по магистрала(или извънградско) в завой има ли опасност колата да поднесе ако има шпер(както и на сух път)?

E34 520vanos седан с ръчна кутия VIN:GH04104

Ако може някой разбиращ да обясни с кой вид (число) шпер какво получавам.В смисъл повече динамика на тръгване за сметка на максималната скорост?И обратното с различните шперове?И има ли значение скоростната кутия?И ако се губи от максималната скорост то колко се губи?Има ли голяма разлика в динамиката за да се лишиш от максимална скорост?
И другото което ме интересува е в зимно време или дъжд при повече подаване на газ по магистрала(или извънградско) в завой има ли опасност колата да поднесе ако има шпер(както и на сух път)?

E34 520vanos седан с ръчна кутия VIN:GH04104

- MaxMeyer
- ентусиаст
-
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
Re: Видове шпер за е34?
Зависи за какво ще позлваш автомобила...
Числото на дифа показва колко пъти намаля оборотите... инъче казано като сложиш диф с по-малко число, ще върви при по-ниски обороти с по-голяма скорост, за сметка на това по-трудно ще ги набира... и обратно.
Ако колата се ползва за "нормално" каране се търси оптимален вариант, ако ще се кара на писта... нещата стават по-различни. Но определено не е вариант да караш по магистралата със 100км/ч при 4000 оборота в минута (примерно)
Числото на дифа показва колко пъти намаля оборотите... инъче казано като сложиш диф с по-малко число, ще върви при по-ниски обороти с по-голяма скорост, за сметка на това по-трудно ще ги набира... и обратно.
Ако колата се ползва за "нормално" каране се търси оптимален вариант, ако ще се кара на писта... нещата стават по-различни. Но определено не е вариант да караш по магистралата със 100км/ч при 4000 оборота в минута (примерно)

- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
колата става по стабилна със шпера,има повече сцепление на задния мост,по малко камшици прави,тръгва по добре и мощността винаги е почти еднаква на двете колела,без шпер гато превърти едното цялата мощност отива там,палиш гумите и седи на едно място
жена ми дето няма много стаж зад волана като кара за първи път петицата със шпер каза,какво си я направил тази кола,по бързо тръгва от крастовищата и е по стабилна завоите,щом на нея и стана ясно,значи ефекта е осезаем
пълна глупост е че с шпера повече се пързаля задницата и е по опасно,точо обратното е.колата много по трудно поднася,дори и да поднесе е по контрулируема,всичко става плавно и се насочва прецизно.самото поднасяне и нестабилност идва самия шофьор,а последствията след това са от не доброто владеене и познаване на автомобила и излишните рискове и надценяване на собствените възможности.
най бавния диф за е34 е 4,45,максималната скорост с него е 220,на 240 е на 7000 оборота.

най бавния диф за е34 е 4,45,максималната скорост с него е 220,на 240 е на 7000 оборота.
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
OFF
не е ли 4.44 най-бавния... а най-бързия от някой TDS 2.64
то и аз съм с доста бавничък - 4.27... ако й ръгна 4.10 или 3.73 от В25 дали ще й е по-добре.. в смисъл на дълго ще бутне малко разхода, но в градско дали ще се тормози много тази 20 с такъв диф...
OFF
не е ли 4.44 най-бавния... а най-бързия от някой TDS 2.64
то и аз съм с доста бавничък - 4.27... ако й ръгна 4.10 или 3.73 от В25 дали ще й е по-добре.. в смисъл на дълго ще бутне малко разхода, но в градско дали ще се тормози много тази 20 с такъв диф...
OFF
- MaxMeyer
- ентусиаст
-
Ако сложа 4.45 шпер ще набира ли по-добре в ниските?И ако с 4.45 максималната е 240км/ч къде е ощетяването извънградско?

- MaxMeyer
- ентусиаст
-
Целта ми е да направя колата с по-добър старт.Съответно какъв шпер ми трябва за това и колко ще ми ощети скоростта извъградско?

- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
заеби ти тея 240км/ч ... с 4.27 на 5-та с 3000 оборота движи с 110км/ч
то ако ставаха така нещата със същия диф при 7000 оборота в минута ще се движеш със 256.6 км/ч... самоче нали се сещаш една 20-ска кога ще успее... е, с много бонуси може и да успее.
Ти с какъв диф си в момента?
то ако ставаха така нещата със същия диф при 7000 оборота в минута ще се движеш със 256.6 км/ч... самоче нали се сещаш една 20-ска кога ще успее... е, с много бонуси може и да успее.
Ти с какъв диф си в момента?
- kirililiev
- ентусиаст
-
- Кара: bmw 328-turbo
- Мечтае да кара: ГОЛФ 3
gallery/image_page.php?album_id=2111&image_id=20144
4,27
със 4,45 на 7000 оборота е на 240,по баира надолу съм я вкарвал в изключвател
4,27
със 4,45 на 7000 оборота е на 240,по баира надолу съм я вкарвал в изключвател

- MaxMeyer
- ентусиаст
-
Сега съм с отворен диф не знам какво число.Но ако сложа шпер с същото число като на сегашния диф какво ще стане?

- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
MaxMeyer написа:Сега съм с отворен диф не знам какво число.Но ако сложа шпер с същото число като на сегашния диф какво ще стане?
Е, ще имаш шпер с твоето предавателно число. Kакво очакваш да стане? Ето от тази таблица можеш да видиш с какво предавателно число ти е диференциала, ако не е сменян.

Другия вариант е да лягаш отдолу да четеш плочката на дифа.
- rottweiler
- ентусиаст
-
- Кара: шлеп
daddy_ написа:MaxMeyer написа:Сега съм с отворен диф не знам какво число.Но ако сложа шпер с същото число като на сегашния диф какво ще стане?
Е, ще имаш шпер с твоето предавателно число. Kакво очакваш да стане? Ето от тази таблица можеш да видиш с какво предавателно число ти е диференциала, ако не е сменян.
Другия вариант е да лягаш отдолу да четеш плочката на дифа.
=> да си намеря шпер 2.64 граничи с научна фантастика ?

- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
rottweiler написа:
=> да си намеря шпер 2.64 граничи с научна фантастика ?
Защо да е така, като ТДС-ите се произвеждат само с 2,64 ?
- gi4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: -ше Е34 525 м50
здравейте, колеги! имам въпрос - ако си намеря шпер от е34 тдс ще мога ли да го монтирам на мойта е34 м50 б25? знам, че ще станат по-дълги предавките и няма да е такъв резак на старта, ама аз и не търся основно това...а пък и винаги мога да слезна 1-2 предавки по-надолу и да си я понапрегна...още повече, че не страда от липса на мощност...относително/ тя винаги е недостатъчна
/, но на дълго ще дава доста икономия
а и доколкото знам датчикът за скоростта се намира на дифа и дали ще започне да отчита грешно скоростта и изминатите километри?

а и доколкото знам датчикът за скоростта се намира на дифа и дали ще започне да отчита грешно скоростта и изминатите километри?