Относно манометър за налягане

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: М-43Б-18,318i

Относно манометър за налягане

Мнение от emes691 » 09 Юли 2010, 10:49

Колеги,има ли някой който да си е сложил манометър за налягане,не електронен,механичен имам предвид,със скала за барове,атмосвери,бях в чужбина и видях на мястото на аналоговия часовник че имаше манометър,обаче сигурно се пробива блока за да се монтира тръбичката която го захранва,според мен е много полезен уред и не се влияе от електрониката,следиш налягането,от там качества на масло,абе с две думи,полезен уред.Ако някой го е направил,нека да пусне снимки,съвети....колата която видях беше с мотор М43Б18,ако има значение това за проекта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Относно манометър за налягане

Мнение от ~Мишо~ » 09 Юли 2010, 13:25

Аз не съм слагал,но точно на М43 е много лесно,слага се на мястото на оригиналния манометър или да се завие на мястото на една пробка която съществува на филтърната кутия :arrow:
Изображение а тук е оригиналния датчик :arrow:
Изображение
Естествено става и с преходник на който маже да се завият 2 датчика,оригиналния и допълнителния - вариянтите са много...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 09 Юли 2010, 14:28

Аз си купих електронен датчик с уред.
Е не мога да намеря тройник, на който да завия оригиналния и допълнителния датчик.
Трябва някакъв със ситна резба...
Някой, ако знае магазин с София нека драсне едно л.с.

~Мишо~ написа:...слага се на мястото на оригиналния манометър или да се завие на мястото на една пробка която съществува на филтърната кутия...

А дали филтърната кутия на м51 има такава пробка?

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 09 Юли 2010, 14:50

bmw325tds написа:Аз си купих електронен датчик с уред.
Е не мога да намеря тройник, на който да завия оригиналния и допълнителния датчик.
Трябва някакъв със ситна резба...
Някой, ако знае магазин с София нека драсне едно л.с.

~Мишо~ написа:...слага се на мястото на оригиналния манометър или да се завие на мястото на една пробка която съществува на филтърната кутия...

А дали филтърната кутия на м51 има такава пробка?

Поръчай си на стругар да ти направи ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: М-43Б-18,318i

Мнение от emes691 » 09 Юли 2010, 14:56

Мишо,я обесни за какво е тази пробка,аз съм свалял филтъра за смяна на гарнитура,но нея не съм развивал,с каква резба е ??Изображение

старши ентусиаст
Аватар
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 10 Юли 2010, 2:05

Резбата е като на датчика мисля :roll: (не съм пробвал да го завия там обаче),а иначе предполагам че прабката е за контрол на налягането,при сглобен мотор до датчика няма достъп... :dunno:

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Юли 2010, 18:56

emes691 написа:Мишо,я обесни за какво е тази пробка,аз съм свалял филтъра за смяна на гарнитура,но нея не съм развивал,с каква резба е ??Изображение

Резбата е М12Х1.5 :idea: Иначе на мястото на тая тапа при някои модели са слага датчик за температура на маслото.Просто стойката е универсална така да се каже.

старши ентусиаст
Аватар
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 10 Юли 2010, 19:53

Тая стойка излиза за 318i и ИСа на Е30 и Е36 за Е34 - 518i,на шестаците трябва да е друга :dunno: ,на ТДСа със сигурност е различна... При какви обстоятелства се слага тоя датчик,дай инфо ако имаш.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Юли 2010, 20:38

Точно инфо нямам и като имах предвид универсална имах предвид за само М43.За датчика съдя от ТДС-а тъй като неговата стойка също има два отвора но на по-ранните модели при Е34 и Е36 едната е за датчика за налягане а другата е за термостата на маслото.В по-късните варианти на М51 при Е34,Е36,Е38 и Е39 на мястото на тоя термостат слагат температурен датчик което ме навежда на мисълта да махна моя явно е грешка че е там :mhihi:
Може и при М43 да има подобна игра не съм запознат :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 10 Юли 2010, 21:02

dinozab написа:Точно инфо нямам и като имах предвид универсална имах предвид за само М43.За датчика съдя от ТДС-а тъй като неговата стойка също има два отвора но на по-ранните модели при Е34 и Е36 едната е за датчика за налягане а другата е за термостата на маслото.В по-късните варианти на М51 при Е34,Е36,Е38 и Е39 на мястото на тоя термостат слагат температурен датчик което ме навежда на мисълта да махна моя явно е грешка че е там :mhihi:
Може и при М43 да има подобна игра не съм запознат :roll:

Сега ходих до колата да снимам филтърната кутия (М51, '96).
Ето снимки:
Lubrication system-Oil filter 01.JPG
Lubrication system-Oil filter 02.JPG

Омасляването е от AGR калапана, така че не се стряскайте :mhihi: :mhihi: :mhihi:

На първата снимка се вижда оригиналния датчик за налягането. Той дава сигнал на контролната лампа на таблото да не свети при налягане >0.5bar.
На втората снимка почти нищо не се вижда, защото не можах да си пъхна ръката по-навътре да снимам.

Според RealOEM.com:
Изображение

За E36 325tds Lubrication system-Oil filter:
За E39 525tds Lubrication system-Oil filter:
Излиза че е39 имат датчик за температурата на маслото. И кутиите на е36 и е39 са еднакви.
От моите снимки се вижда, че за по-лесно немеца ми е завил датчика за талягенето на маслото на мястото на температурния датчик.

Само че най-вероятно както казва колегата по-горе, на моята кутия може би има термостатт. Трябва да разгледам по-внимателно...

Назад към E36