тракшън контрол + шпер?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 323ci M52tuB25
Мечтае да кара: ///M3 e30

тракшън контрол + шпер?

Мнение от luizov » 07 Юли 2010, 15:20

гледах в мобилето компакт 318tds 98г и пише че има тракшън и шпер, но двете неща не са ли взаимноизклучващи се или се бъркам и още един въпрос, тракшъна може ли да се изключва. Извинявам се за тъпите въпроси ама не съм много вещ!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Re: тракшън контрол + шпер?

Мнение от Coulthard » 07 Юли 2010, 15:23

1 - не
2 - да
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от luizov » 07 Юли 2010, 17:03

Мерси за отговора колега. А вярно ли е че всички е36-ци след 97г. имали шпер, тва един приятел ми го каза ама не ми се вярва нещо?
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 07 Юли 2010, 17:04

Имат точно обратното - ASC (+T). Имя някои компакти с ACS и виско шпер.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от luizov » 07 Юли 2010, 17:39

Кой е по-добрия вариант според теб колега?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Coulthard » 07 Юли 2010, 17:55

За дизел винаги бих предпочел да е с всичко, а именно вискошпер + ASC(+T) дори и на малката печка, но това си е невероятна рядкост. Затова ASC ако трябва да избирам между 2-те за семейна колa.

П.С. Порових се и доколкото разбрах от прочетеното 318ti и 323ti след 97г. имат това и то много рядко, иначе всички останали Е36 са или с АСЦ или ЛСД но не и с двете
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: неква джипка

Мнение от fast or stupid » 08 Юли 2010, 9:36

Само да ти кажа на тиа от мобилето невярваи много много те в повечето случаи незнаяат кво продават по козметичните дефекти са богове ама със шперовете са скарани малко

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от luizov » 08 Юли 2010, 16:26

Aз съм от Габрово и за мен е от голямо значение колата как ще се справя в зимни условия, доколкото знам шпера помага доста, а ASC-то помага ли?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 08 Юли 2010, 16:29

Някой може ли да обясни действието на тракшъна и дали е възможно да се сложи на седан който е с обикновен диф ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Coulthard » 08 Юли 2010, 16:53

Няма невъзможни неща, но инсталирането на ASC+T афтърмаркет клони към невъзможно

luizov написа:Aз съм от Габрово и за мен е от голямо значение колата как ще се справя в зимни условия, доколкото знам шпера помага доста, а ASC-то помага ли?

От двете системи ASC+T е по-добрата ако търсиш по-голяма надеждност в зимни условия, но шпер-а пък дава по-приятни изживявания... зависи какво търсиш от бмв-то си
http://www.318ti.org/notebook/asc/index.html - възможно най-доброто обяснение на АСЦ което съм чел до момента на английски
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Детайли за колата: Комбинезон

Мнение от chino///M » 09 Юли 2010, 10:37

ASC+T - Автоматичен контрол на стабилността и сцеплението.Тази система подобрява стабилността,особено при ускорение и завои.Тя предотвратява превъртането на колелата дори пътните условия да са лоши(хлъзгаво например) и осигурява максимално възможната мощност.Принципа на действие е следния:високо чувствителни датчици следят скоростта на въртене на колелата,ако системата забележи разлики тя намалява мощността на двигателя,ако е необходимо може да приложи ръчната спирачка за кратко време за да предотврати превъртането.Въпреки,че шофьорът трудно може да приеме това автоматично намаляне на мощността,трябва да се помни,че тя осигурява оптимално сцепление и ускорение в зависимост от пътните и климатичните условия без да се преминава границата на динамичната стабилност.Това обаче не означава,че автомобилът никога неможе да поднесе щом има такава система,все пак всеки автомобил е под действието на естествените физични закони,затова трябва да се избяват скорости при които сцеплението на гумите неможе да бъде постигнато или ако страничните инерционни сили са прекалено големи или с други думи като искате да си дрифтите,парзаляте и палите гуми изключваите системата ASC+T понеже е силно вероятно да се повреди.Автомобили със система като тази тряба да се карат с четири еднакви гуми(еднакви марки и еднакви модели)ако гумите са различни систрмата може да реагира свръх чувствително.Също така когато колата боксува в дълбок сняг системата трябва да се изключи поради риск от повреда,когато се кара с вериги за сняг също трябва да бъде изклучвана.Относно дифовете,не мисля,че има баварец с ASC+T без шпер те са като сямски близнаци едното без другото не може :D поздрави

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 Yes-ka 97''

Мнение от DarkPsy » 09 Юли 2010, 12:34

Купето ми е с ASC и зимата много ми помага, до сега само един път ми се е налагало да ме бутат тогава бях влезнал в неотъпкан сняг 35-40 см. за да изчакам една кола че нямаше да можем да се разминем. При изключване на копчето в сняг или заледен участък си върви на кадето си иска.

Екстрата е супер ама не я ползвам много.

ASC = No Fun :mhihi:
:driving:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 09 Юли 2010, 15:01

Като заключение ще напиша, че при Е36 има или едното или дугото.
С много малки изключения които са споменати по горе от грешката.
Изображение

Назад към E36