Масло на Автоматична кутия !!!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Масло на Автоматична кутия !!!

Мнение от tsb_bg » 17 Юни 2010, 19:26

adovet написа:....На мойто няма никакви проблеми включва си перфектно и се чуда дали да го сменям.По съм склонен да не го сменям.

Аз лично го сменям като взема нов (за мен нов) автомобил по няколко причини:
- като всичко ново за мен е тайна какво е правено по кутията
- все пак сменям (опреснявам) маслото и аз самия знам от къде почва Life Time периода ...
- сменя се филтъра и гарнитурата на картера на кутията
- по състоянието на отработеното масло и магнитите в картера може да се ъди за състоянието на кутията

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 17 Юни 2010, 21:25

dinozab написа:
BMW_IS написа:Ами колега зелена е табелата но маслото не беше сменяно от одавна и си му беше времето да се смени :roll: .

Ми колега това значи че кутията ти е с Lifetime Esso LT 71 141 масло била което го дават за целая живот на експлоатация на кутията.Не се сменя :idea: Само се долива при евентуален теч или се сменя при ремонт на кутията.Не трябва да се смесва с никакъв друг тип масла :!: Сега ако са ги омешали в сервиза следва сваляне промиване и зареждане с такова масло.До колкото знам май в по-малка разфасофка от 20л. го няма и в представителството на БМВ беше към 50+ лв. за литър.

Колега, не бъркай маркетинговите стратегии с техническите науки 8)
Понятието "лайф тайм" покрива гаранционния срок на колата. Някъде срещал ли си информация която да гласи: БМВ Е39 се експлоатира до 150 000 км ( или до 500000) и после се предава за рециклиране, независимо от всички останали показатели? :mhihi:
pazokolarov написа:Изрових темата, за да се прилкючи с приемливи доводи, а със сигурност е все още актуална.
Въпреки, че е от 09.2003 информацията си е достоверна и обхваща и по-ранните версии на Е46.
Service and Warranty Information 2004
3 Series sedan, coupe, convertible & sport wagon

The following maintenance elements must
be performed at the mileage/time stated
(time intervals begin from the vehicle’s
production date):

– Brake Fluid Service: Change brake fluid
every two years.
– Oxygen Sensor Service: The oxygen sensor
deteriorates strictly on a mileage basis and
must therefore be replaced every 120,000
miles to maximize vehicle fuel economy
and minimize exhaust pollution. The
replacement of the oxygen sensor is
required under the terms of the applicable
BMW emission system warranties.
– Spark Plug Service: Replace spark plugs
every 100,000 miles. Your BMW is
equipped with platinum-tipped spark plugs.
These allow a longer service life than
conventional spark plugs.
– Automatic Transmission Service: Change
ATF every 100,000 miles.

(160000 km)
След като това Е ОФИЦИАЛНА информация на БМВ, предлагам спора "за и против смяната на маслото в АСК" да бъде преключен веднъж-за винаги ;)
Много е важно да се спази технологията за смяна и проверка на нивото на новото масло. Има DIY със снимков материал и подробно описание в Нета.
Изображение
ИзображениеИзображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 17 Юни 2010, 21:56

Колега не случайно на кутиите слагат табели с различен цвят :idea: Не бъркай ти хората с тия смени на масло щото определено съм виждал много прецакани 5НР19 включително и на Ауди (щото освен на БМВ и на тях се монтира)прецакани след смяна на масло.Не случайно за тия кутии в TIS пише NO OIL CHANGE ;)

Потребител
Аватар
Кара: e31 e34 e21
Мечтае да кара: e 911 ;)

Мнение от hallokalo1 » 17 Юни 2010, 22:09

да питам и аз за мойта.4нр24 от там от където си купувам 4асти ми казаха 3,5 провериха в бмв и там така викат.до колкото разбирам и аз така прочетох,ама майстора вика остави ги тез ко ти разправят,донеси ми 9 :shock: на старото е34тдс налях 7 мобил1,на това ми дадона от бмв кастрол.викат тука ако ти го сменяме таква щяхме да ти сложим,срещу60лв.а майстора ги чува бмв-тата,че ако някои е сменял да сподели .данке

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 17 Юни 2010, 22:12

dinozab написа:Колега не случайно на кутиите слагат табели с различен цвят :idea: Не бъркай ти хората с тия смени на масло щото определено съм виждал много прецакани 5НР19 включително и на Ауди (щото освен на БМВ и на тях се монтира)прецакани след смяна на масло.Не случайно за тия кутии в TIS пише NO OIL CHANGE ;)

Колега,ти като искаш не си сменяй маслото на твоята кутия !
Аз пък мога да ти кажа,че съм виждал доста АСК прецакани точно от НЕсменяне на маслото ;)
Също така мога да ти кажа че съм сменил маслата на кутиите на доста хора от този форум,и на още повече извън него,(включително и на моите коли) и никой не се е върнал да каже "имам проблем с кутията след като сменихме маслото" :yes:
Всеки сам решава как да похарчи парите си ............ Дали за масло или за ремонт :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sherman » 17 Юни 2010, 22:18

А как източвате цялото масло от кутията...
то няма и пробка на турбината за източване?

некъв ентусиаст
Аватар

Мнение от Ilko Ivanov » 17 Юни 2010, 22:24

Sherman написа:А как източвате цялото масло от кутията...
то няма и пробка на турбината за източване?

По ПРИНЦИП на БМВ не можеш да го източиш от там,но за всичко си има начини ....... ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sherman » 17 Юни 2010, 22:29

Значи докато не намеря начин да източа повече от 3 литра масло наведнъж няма да сменям моето :lol:

некъв ентусиаст
Аватар

Мнение от Ilko Ivanov » 17 Юни 2010, 22:32

Sherman написа:Значи докато не намеря начин да източа повече от 3 литра масло наведнъж няма да сменям моето :lol:

Твоята кутия събира около 8 литра,турбината събира около 1,5 - 2л. Ако източиш само 3 литра означава че няма достатъчно масло в нея .
Не съди колко масло имаш в кутията по това колко изтича като отвиеш пробката.След като свалиш картера изтича още доста масло,а след като свалиш и филтъра продължава да изтича ...... ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 17 Юни 2010, 22:39

Източват се обикновенно между 4,5 и 5,5 литра. Ако се изчака достатъчно дълго, може да се източи почти всичкото.

Между другото става дума за кутиите А5S 360/390R. Повечето от нас са чели какво пише в ТИС, но и повечето този фирум имат някаква техническа грамостност, та пак казвам: не бъркайте маркетинговите стратегии с техническите науки, както и понятието лайф тайм с вечно!
Изображение
ИзображениеИзображение

Аватар

Мнение от dinozab » 17 Юни 2010, 23:19

ivanov 530d написа:
dinozab написа:Колега не случайно на кутиите слагат табели с различен цвят :idea: Не бъркай ти хората с тия смени на масло щото определено съм виждал много прецакани 5НР19 включително и на Ауди (щото освен на БМВ и на тях се монтира)прецакани след смяна на масло.Не случайно за тия кутии в TIS пише NO OIL CHANGE ;)

Колега,ти като искаш не си сменяй маслото на твоята кутия !
Аз пък мога да ти кажа,че съм виждал доста АСК прецакани точно от НЕсменяне на маслото ;)
Също така мога да ти кажа че съм сменил маслата на кутиите на доста хора от този форум,и на още повече извън него,(включително и на моите коли) и никой не се е върнал да каже "имам проблем с кутията след като сменихме маслото" :yes:
Всеки сам решава как да похарчи парите си ............ Дали за масло или за ремонт :bchug:

Не казвам да не се сменя на всички.Аз на моята си го сменям щото го дават да се сменя и го сменям с токова каквото и дават на кутията.Затова го писах по-горе маслото на кутията зависи от нейния тип както и от цвета на табелата :idea: И накрая като се случи случката като на колегата кво правим пак отива сега на сваляне и промивка щото ще му иде за отрицателно време кутията.И като е лайфтайм масло има за какво да е такова то е и над два пъти по-скъпо от нормалното.Но всеки сам си избира какво да прави с колата си ;)
Ето малко полезно инфо
dinozab написа:И така тай-накрая и тая дилема свърши.Смених маслото с BMW TQ D сега нема такова превключване кутията се държи повече от добре и при ръчка изчезнаха дори и шумовете от нея които до сега си мислих че са нормални и идват от някъде другаде Старото масло беше в ужасно състояние.
За да източите абсолютно цялото масло от кутията след като източите маслото и махнете картера и филтъра отвъртате горния маркуч който влиза в радиатора за охлаждане слагате го в едно шише 2л. за да не олеете и надувате с компресор в отвора на радиатора така излизат около 2.5л още масло.Първо ще чуете бълбукане и ще почне да излиза маслото.Като го правите това хванете картера на кутията с 2-3 болта иначе под колата ще стане мазало от маслото.С тая процедура кутията ми глътна точно 8л. масло

Сега прилагам за различните кутии какви масла трябва да се използват които са монтирани на BMW

ZF A4S 310R (THM-R1),,A4S 270R (THM-R1w) BMW TQ D кат.№ 81229400272
ZF A5S 325Z (5HP-19) ESSO LT 71 141 кат№ 83229407807
ZF A5S 560Z (5HP-30) с черна табела SHELL LA 2634 кат№ 83229407765
със зелена табела ESSO LT 71 141 кат№ 83229407807
ZF A5S 310Z (5HP-18 ) с черна табела BMW TQ D кат.№ 81229400272
със зелена табела ESSO LT 71 141 кат№ 83229407807
ZF A5S 440Z (5HP-24) ESSO LT 71 141 кат№ 83229407807
GM A4S 310R (THM-R1),A4S 270R (THM-R1w) с черна табела Всяко масло отговарящо на спецификация DEXRON III
със зелена табела DEXRON III
JATCO A5S 300J Appolloil ATF D-3

Тези масла които съм посочил са оригинални т.е. токова ще ви дадат от официалното представителство на BMW препоръчително и такова да използвате или заместител на друга марка който да покрива същите изиквания.Смяна се препоръчва на 40000км. заедно с филтър с изключение на кутиите които ги дават с масла ESSO LT 71 141 тях ги дават за целият срок на експлоатация.
И бонус за шпер и отворен диференциали използвайте синтетично масло BMW MSP
Това дано да е полезна информацията и за напред да няма чудене кво масло да използвате само виждате вида на кутията и цвета на табелката на нея и гледате от тук
Информацията е 100% надежна

некъв ентусиаст
Аватар

Мнение от Ilko Ivanov » 17 Юни 2010, 23:27

@dinozab,ти като писа толкова много,да беше и обърнал внимание на това което съм написал аз.......
Някъде да споменавам че на всички АСК се буха едно и също масло ???
Това че се сменя маслото на кутията не означава че слагаме каквото има в шкафа !!!
Но явно че няма смисъл да ти се обяснявам повече......

Аватар

Мнение от dinozab » 17 Юни 2010, 23:52

ivanov 530d написа:@dinozab,ти като писа толкова много,да беше и обърнал внимание на това което съм написал аз.......
Някъде да споменавам че на всички АСК се буха едно и също масло ???
Това че се сменя маслото на кутията не означава че слагаме каквото има в шкафа !!!
Но явно че няма смисъл да ти се обяснявам повече......

Колега в споровете се ражда истината :mhihi:
Без лоши чувства на никой не подценявам компетентността. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520
Мечтае да кара: X5 3.0d

Мнение от vgeirgiev » 19 Юни 2010, 13:13

Добре, но продава ли се в Камор масло на литър? Защото доколкото знам при смяна в сервиза си плащаш 20литра и остатък не получаваш. Ако се дава на литър, предпочитам да си купя и да направя смяна при мои доверени хора.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 19 Юни 2010, 14:21

Цените о в Дару (без ДДС) са:

83229404328 ATF ESSO 71141 8L - 289.68 лв
24341422513 МАСЛЕН ФИЛТЪР АВТ. СКОРОСТИ - 48.59 лв
0011239 СМЯНА МАСЛО АВТ. СКОРОСТИ - 40.00 лв

Плащаш точно толкова масло колкото са ти наляли

ПредишнаСледваща

Назад към E39