масло за скоростна кутия

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Аватар
Кара: E34

Re: масло за скоростна кутия

Мнение от ivan. » 17 Юни 2010, 22:39

...............за атф и аз мога да се онннннн ама аи де посрещнем новия мод
Изображение
by ''kompleksa''

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 17 Юни 2010, 22:56

ivan. написа:...............за атф и аз мога да се онннннн ама аи де посрещнем новия мод

то едното няма връзка с другото. Мода да е жив и здрав и добре дошъл.

Просто си нахвърлях разсъжденията по темата. Нищо друго и както и го написах, според малко се преувеличава цялата история с маслата за ръчните кутии. Виж другото е кофти и скъпо - на автоматик да сложиш масло за ръчни.

Ама на ръчни - дали обикновено, дали автоматик, не виждам голяма разлика. Не мисля, че натоварванията в един автоматик са по - големи, отколкото в една ръчна кутия или обратното. Уж казват, ATF подобрявал комфорта на превключване (има логика). Ама има и друга истина, че повечето от нещата си ги измисля и самият клиент....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Юни 2010, 23:32

Това е от едана подобна (да не кажа същата тема) от 09.05.2010

viewtopic.php?f=7&t=192861&hilit=%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE&start=30

По принцип маслата за механични (ръчни) скоростни кутии (MTF - Manual Transmission Fluid) и тези за автоматични скоростни кутии (ATF - Automatic Transmission Fluid) са вазлични по простата причина, че констукциите и съответно изискванията към двата типа предавателни кутии са различни.

Едни от основните разлики е принудителната циркулация (под налягане) на маслото в автоматичните скоростни кутии за разлика от механичните скоростни кутии, работата на хидравличните превключватели при автоматичните скоростни кутии за разлика от вилките при механичните скоростни кутии и много други сред които и един важен факт - при автоматиците съединителя е в самата кутия и отделя значително повече топлина, докато при ръчките е отделен извън корпуса на кутията.

Маслата с означение ATF трябва да осигурят работата на турбината и превключвателите, да осигурят минимално триене за плавното превключване на скоростите, да отвеждат доста по-голямо количество топлина отделена от триещи се и бързо износващи се части и тн.

Маслата означени с MTF при високи температури е необходимо да запазят вискозитета си за да могат да "завъртят" синхронизаторите и да осигурят плавно превключване на скоростите от което зависи не само комфорта на возене а и износването на зъбните колела при първоначалния "удар" при превключване.

Има и много други условия и изисквания, но от казаното до тук мисля, че въпроса не е дали е подходящо да се карат механични скорости с ATF и обратно, а дали е правилно и дали си струва !!!

А това е от BMWFANS.INFO/PARTS

Oil for manual gearbox MTF LT-2 ....

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... arbox_oil/

PS Айде да спрем да се занимаваме с мода а да пишем по темата ....

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 17 Юни 2010, 23:39

е с две думи, както си ги нахвърлял нещата изискванията към маслата за автоматични кутии са по - високи отколко към маслата за ръчни кутии (не говорим за новите DKG и т.н.). И къде е тогава проблема да се сложи ATF на ръчна кутия?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Юни 2010, 23:48

@2bar написа:... изискванията към маслата за автоматични кутии са по - високи отколко към маслата за ръчни кутии....

Не мога да кажа към кои масла изискванията са по-високи
Просто са различнии и строго специфични работните условия на които трябва да отговарят, от където и техническите и работните характеристики на маслата са различни.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 17 Юни 2010, 23:48

За да сте сигурни какво масло дават за кутията слизате под колата и виждате цвета на табелата те не случайно ги слагат с разни цветове
Оранжева табела - DexronІІ
Зелена табела - Synthetic Mobil SCH630 (BM)
Жълта табела - MTF-LT-1(не се сменя)
Без табела - SEA 80 (MIL-L-2105 , API-GL-4)
Толкова е просто и няма смисъл от хиляди изписани страници :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Юни 2010, 23:55

dinozab написа:За да сте сигурни какво масло дават за кутията слизате под колата и виждате цвета на табелата те не случайно ги слагат с разни цветове...

Или отиваш с VIN-а в оторизиран сервиз и ти казват каква е кутията и какво е маслото предназначено за нея ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 17 Юни 2010, 23:59

dinozab написа:За да сте сигурни какво масло дават за кутията слизате под колата и виждате цвета на табелата те не случайно ги слагат с разни цветове
Оранжева табела - DexronІІ
Зелена табела - Synthetic Mobil SCH630 (BM)
Жълта табела - MTF-LT-1(не се сменя)
Без табела - SEA 80 (MIL-L-2105 , API-GL-4)
Толкова е просто и няма смисъл от хиляди изписани страници :yes:

абе, ако си говорим истината, не е толкова просто, но може да се опрости значително.

така между другото - виждал ли си всичките тези етикети на живо ? Това последното - без етикет - сигурен ли, че винаги се слага SAE 80? Защото аз не съм - след 95 почти никога няма етикет и винаги е ATF.

@tsb_bg,
заеби братче. това с оторизирания сервиз е готино, ама само така си мислиш, че ще стане. преди време ги бях събрал в тукашният сервиз и исках някой наистина да ми покаже черно на бяло, написано, че при мен трябва да е или не трябва да е ATF. Ми не стана, няма и да стане. Кашата с маслата е толкова голяма при БМВ, че просто няма оправия.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 18 Юни 2010, 0:14

А що си сигурен че е АТФ.Аз просто давам информация която я имам черно на бяло от Аутодатата и бих го сменил с такова каквото го дават.Така правя с моя автомат и нямам никакви проблеми.Че в тукашния сервиз не знаят така е аз отидох и им казах какво масло ми трябва за автомата и те ми го дадоха и най-много се учудиха че си купих 8л. и ме питаха тва за колко коли е :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 540 '97
Мечтае да кара: М5

Мнение от Nikiboy » 19 Юни 2010, 9:49

Като ги гледам колко да убедителни виските он-лайн справочници :lol: http://maslo.bg/katalozi.html

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 19 Юни 2010, 15:37

@tsb_bg,
заеби братче. това с оторизирания сервиз е готино, ама само така си мислиш, че ще стане. преди време ги бях събрал в тукашният сервиз и исках някой наистина да ми покаже черно на бяло, написано, че при мен трябва да е или не трябва да е ATF. Ми не стана, няма и да стане. Кашата с маслата е толкова голяма при БМВ, че просто няма оправия.

В оторизираните сервизи гледат там където и ние гледаме-да кажем в Дару кар не можаха да ми кажат кой точно от двата вида датчици за разпределителен вал да си поръчам.
В книга за подръжка на BMW пише ,че М50 върви с ATF D2 за ръчните скорости,колеги ,които са слагали обикновено се оплакват-какво повече да се разсъждава върху качествата на маслото и т.н.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 19 Юни 2010, 18:59

Туй Дару не го знам как е, ама във Варна Карс нито се чудят за датчика, нито за маслото.

Официалният вносител на Кастрол е на 500 м от Варна Карс и хората си слагат Castrol ATF TQ-D за манивели и Castrol ATF TQ-DIII за автомати.

Туй то.

Защо се слага АТФ на манивели ще обясня на събора :bchug:

Поздрави,
Д
Изображение

Предишна

Назад към E34