Въпрос относно Ламбда Сонда

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 335d
Мечтае да кара: BMW F10 M5

Въпрос относно Ламбда Сонда

Мнение от St3althX » 10 Юни 2010, 8:10

Здравейте,знам че има много теми изписани,но този въпрос ми е специфичен...
Значи реших да отида на диагностика на колата БМВ 320i Е36 и майстора каза че ламбда сондата е за смяна и го питах коя от двете каза тази която е преди катализатора обач катализатора ми е махнат и са една до друга сондите на разстояние 20 -30 см.Та искам да попитам на едната сонда там където се завива има заваряно и някаде четох тук че като се маха катализатор на сондата и се заваря там нз как се казвя място да се сложи...
И майстора каза че задната сонда ако нямам каталзиатор не е от значение дали работи понеже вече вредните газове са еднакви.Искам да попитам как да разбера коя от двете е била преди катализатора от двете някой който си има катализатор може би да ми каже да знам коя да сменя.
Благодаря!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Въпрос относно Ламбда Сонда

Мнение от Leon » 10 Юни 2010, 11:40

Е, няма значение, че е махнат, тя винаги е била по-близката до колекторите... Не ми стана много ясно какво питаш точно, но да, ламбдата след катализатора има контролна функция, не коригираща.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 10 Юни 2010, 17:59

Аха.Благодаря колега че и трудно няма излизане ще сваляме гърнетата утре за да я сменим.
Може да премахнете темата ако искате.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 10 Юни 2010, 20:58

Аз мисля че при 320 няма ламбда сонда след катализатора... И двете са преди, просто едната е за цилинди от 1 до 3 другата от 4 до 6.
Не съм проверявал, но от това което съм чел съм останал с това впечатление.
В грешка ли съм ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: го на М3мицин
Мечтае да кара: Е36 М3

Мнение от Neeky » 10 Юни 2010, 21:15

Здравей, колега, за да по-лесно на мен и всички останали, които искат и могат да ти помогнат напиши с кой двулитров двигател си. ;) Защото при М50 е ето така http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=18&fg=10 като № 20 е сондата. :)
А при М52 ето така http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=50 №1 са сондите. :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 10 Юни 2010, 23:03

еми колата е 91 и мисля че е М50,но не са там както са дадени на снимката в сайта аз ги видях че са по назад по колата и има две които са една до друга на разлика от около10-20 см смао че едната е по към двигателя.Като отидох на диагностика този и той каза че съм с две хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 11 Юни 2010, 18:50

А има ли начин да попитам като сменя сондата да разбера дали работи без да ходя на Диагностика :Р

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 12 Юни 2010, 1:36

St3althX написа:А има ли начин да попитам като сменя сондата да разбера дали работи без да ходя на Диагностика :Р

Ами да.Просто свържи мултимер (волтмер) към сондата.Ако си с катализатор,сондата която е преди катализатора дава инфо на компа за изгарянето на горивото.Нейните стойности се променят динамично-обогатва-обеднява сместа.Сондата,която е след катализатора има контролна функция (дали катализатора си върши работата).Измененията на нейните стойности са плавни,ако катализатора си върши работата.В случай,че си премахнал катализатора-свързваш паралелно на втората сонда елекстролитен кондензатор със стойност 3300 микрофарада.По този начин заблуждаваш компа,че катализатора е там и си върши работата :idea:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 14 Юни 2010, 15:16

Ами колега явно предния собственик е махнал катализатора и двете ми сонди са една до друга,но едната има заварено с резба да се навие явно там и смених нея понеже предполагам тя е била преди катализатора и двете сонди имат различна букса една е кръгла , а другата която смених която е преди катализатора (е била) е с една одължена букса не е кръгла.Предполагам че тази на която е заварявано е била преди катализатора.Обаче отидох на диагностика неска и се оказа че няма сигнал от сондата която я смених и сега ще ходя да видим дали сме запоили правилно кабелите,но ми се видя че е правилно.И ми казаха че за другата сонда с кръглата букса не може на диагностика да се види дали работи,както и ми беше откачена интересно,надявам се,защото не е трябвала щом е махнат катализатора.
Значи трябва да свържа двете сонди с такъв кондензатор?А ако го направя каква ще е разликата смисъл разход ли,вървеж ли?Понеже и на газ ми заглъхва и си мисля че може от сондите да е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 14 Юни 2010, 19:59

Колеги оказа че ходих да ми замерват новата сонда и се оказа че кабелите от Екуто към буксата за сондата нямат сигнал и какво ще кажете играчка ли е голяма как стоят нещата там...

ентусиаст
Аватар

Мнение от ned_gm28 » 15 Юни 2010, 18:23

St3althX написа:Колеги оказа че ходих да ми замерват новата сонда и се оказа че кабелите от Екуто към буксата за сондата нямат сигнал и какво ще кажете играчка ли е голяма как стоят нещата там...

Относно кабелите-открийте къде се губи връзката.Намираш "AUTODATA",за да разбереш на кое краче от буксата на ECU-то е свързана лъмбдата.От буксата проследяваш и прозвъняваш кабела до сондата.Ако се наложи замени стария кабел с нов (може и от някъде,в случай че по някаква причина старият е със стопена изолация на места).Съветвам те свръзките да станат чрез спойки!
Относно къде трябва да свържеш кондензатор-прочети внимателно горният ми пост :!: Успех ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 16 Юни 2010, 12:46

да ясно благодаря ти колега а това че нямам кондензатор и катализатор т.е. сондата не отчита проблем ли е променя ли се нещо.Каква ще е разликата ако сложа кондензатор освен че залъгва Компа?

ентусиаст
Аватар

Мнение от ned_gm28 » 16 Юни 2010, 19:22

St3althX написа:да ясно благодаря ти колега а това че нямам кондензатор и катализатор т.е. сондата не отчита проблем ли е променя ли се нещо.Каква ще е разликата ако сложа кондензатор освен че залъгва Компа?

Както написах и горе, от сондата ПРЕДИ катализатора зависи качеството на горивната смес.Нейните стойности се променят скокообразно!Стойностите на сондата СЛЕД катализатора се променят плавно,АКО катализатора е там и си върши работата :!: При положение,че е отстранен,стойностите на сондата СЛЕД него започват да "скачат" рязко нагоре надолу и компа го отчита като грешка,а именно "грешка катализатор".Благодарение на кондензатор в паралел със сондата-стойностите няма как да се променят рязко и компа смята,че катализатора е там и си върши работата :idea:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 16 Юни 2010, 23:16

Както написах и по-горе, интересува ме при е36 има ли модел със сонда след катализатора, понеже аз не знам за такъв ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St3althX » 17 Юни 2010, 1:10

ами аз съм с две сонди :)

Следваща

Назад към E36