Дооправяне на бас кутия Оправена
Модератор: Icco
34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: Oразмеряване бокс+инфо за говорител 15-тка
Така става.Мисля си от едната страна 200мм да резна и да стане и по компактна кутията а и затапения бас рефлектор да го махна изобщо от лицето на света 

- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
- Кара: само русо и с 19"
- Мечтае да кара: същото (е39) ама М
имало едно време 1 форум и 1 тема.. и всички писали писали ..... н оедин беше скайпа
офф-- 

- shengi
- ентусиаст
-
Така колеги.Повечето сте на едно мнение, но ето, че получих информация за говорителя от сайта прозиводител.Писаха даже и коя седмица е произведен в далечната 96-та /май китайски не би издържал толкова колкото тоя/ та ето какво ми написаха.
It has a 2.5" voice coil and a 56oz magnet. A conservative thermal power rating based on a 2.5" voice coil diameter would be about 250 watts. Here are the T/S parameters:
05-RE OHMS 3.82 13-FS HZ 28.79
06-LE MH 1.01 14-MMS GMS 84.24
07-QM 10.99 15-CMS mm/N .3628
08-QE .470 16-RMS NS/M 1.3860
09-QT .450 17-VAS LTRS 373.63
10-XMAX MM 3.70 18-SD SCM 856.34
11-BL TM 11.11 19-EBP 61.0
12-EFF % 1.82 20-SPL dB 94.6
Да я правя 70 литра какво ще кажете след като има вече и данни на самия говорител?Или трябва друга да се преизчисли?
It has a 2.5" voice coil and a 56oz magnet. A conservative thermal power rating based on a 2.5" voice coil diameter would be about 250 watts. Here are the T/S parameters:
05-RE OHMS 3.82 13-FS HZ 28.79
06-LE MH 1.01 14-MMS GMS 84.24
07-QM 10.99 15-CMS mm/N .3628
08-QE .470 16-RMS NS/M 1.3860
09-QT .450 17-VAS LTRS 373.63
10-XMAX MM 3.70 18-SD SCM 856.34
11-BL TM 11.11 19-EBP 61.0
12-EFF % 1.82 20-SPL dB 94.6
Да я правя 70 литра какво ще кажете след като има вече и данни на самия говорител?Или трябва друга да се преизчисли?

- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
Mario Pankov написа:Свали си WinISD и ще ти даде насока как да проектираш кутията. По-подходяща кутия е затворената в този случай, може да я направиш и на Q < 0.6 ( програмата ще ти предложи 0.707 ).
До останалите, вземеге прочетете един елементарен материал относно акустични оформления и спрете да пишете глупости. На какво ли не се начетох в тая тема, затворени, бодване на "рефлектор" и какво ли още не...То и в 500 и в 5 литра ще свири, но как ли?
Въпрос към теб тогава кой е най практичният матерял за изработка на каса.. нищо лично но да видим колк оси чел и знаешш щом претендираш и затворения обем никога не може да ти даде налягането което ще получиш с порта..
- shengi
- ентусиаст
-
Момчета не навлизайте в спорове в темата, че ще има модерация май ...Идеята е какво мога да постигна с тая кутия, че поне ще ми е без пари.В момента са кът парите никой не купува авточасти и няма как да поръчам да ми направят друга кутия.

- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
Mario Pankov написа:Моите уважения, но първо превръщаме темата в спор, който не помага с нищо, второ не смятам, че разбирате изобщо какво говорите самите вие.
Да ще ти кажа не от това какво съм прочел, а на базата на това, което съм направил. Най-практичният е ПДЧ - работи се лесно с него и се намира навсякъде. Аз не използвам такъв и не смятам да използвам и в бъдеще.
Ако имаш говорител, където EBP < 50 в бас рефлексна система ли ще го поставиш и как ще го оптимизираш да работи добре в нея? Знам какво ще ми отговориш.
Налягане, на каква честота? Защото приятел под настройката на порта знаеш ли какво налягане ще получиш? Как ще избегнеш портовите резонанси и турбуленция на въздуха при неговото движение в порта? Групови закъснения? Затворената кутия или тази с фазоинвертор е по-обемна ( смятам го за важно при положение, че трябва да имаш и багажник в някои случаи )? Защо не по-голям говорител в затворен обем, вместо малък изнасилен с порт?
Не ми отговаряй на тези въпроси, реторични са.
По темата, привечер ще ти пусна една симулация и ще ти дам обем и настройка на порта, и вариант със затворен обем.
на моя въпрос според мен отговора ти е грешен.. най хубав резонанс и звук се получават от дървена кутия естествено дърво.., но колко могат да си я позволят при положение че 4 кв пдч подложка е 25лв.. за това най-близк одо естественото дърво е ОСБ-то.. но то нее много дебело и трябват 2ни стени..
а относно твойте питания и настройки на порт, според мен прав порт от едната страна лява/дясна на говорителя.. и да е тип лабиринт така няма как да се получат обратни или объркани вълни както при кутията с кръгъл порт... за това и не съм видял спл-ска кутия с порт който да нее разширен от двете страни.. тип хорна.. ако бъркам поправи ме
- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
те може да не са по темата но ще са полезни.. а относно дърводелството таблите не са много сложни за направа стига видийте и лепилото да ги държи защото няма ка кдасе изкар а дъска с широчина минимум 40 см... ако нее слепена ако имзаш възможност пробвай такава кутия от опит ти казвам че звука е коренно по-различен.. апод туржоленция си имал в предвид ??? аз си помислих за объркване на 2 вълни една след друга или обратния ефект от порта в някой случай...
- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
Mario Pankov написа:Слушал съм тонколони от естествено дърво ( B&W ) - и въпреки всичко - пак не ме разбра. Всеки материал има собствен резонас, който конструкторите на ОТ се опитват или да изместят над/под чуваемият банд ( 20Хц-20Кхц ) именно чрез конструкции от тип сандвич, използването само на един тип материал малко или много ще доведе до неговото възбуждане при определена честота, генерирана от говорител и това води до неприятни последствия и за конструктора, и най-вече за слушателя. B&W ги правят от дърво за да може след това маркетинговият им департамент да се бие в гърдите с това и хора като теб да купуват само заради това.
За какви видий говориш при снажданетоВидията е метална изострена плочка, изработена от много твърд и недраскаем материал, използвана в пробивната промишленост като върхове на бургии и сонди за пробив на скали, бетон и т.н. Аз все си мислех, че при сглобки на дърво се прави или назъбен-а сглобка или посредством дървени дибли...
добре нека не са видий а винтове айде... с диблите нее много сигурна работата..(зависи и от дървения материял) може и палнк идасе направят.. все едно а за резонанса в кутиите от различен матерял е нормално и той да е различен не може дасравниш мдф-ова кутия с плексигласова примерно или дървена,метална,картонена,пластмасова или каквато и да била..
- shengi
- ентусиаст
-
И аз да се включа малко.Та оказа се, че моя говорител му трябва доста обемиста кутия.Определено повече от това което беше до оня ден /104 литра +-/ аз я направих на 73 и звука се промени, но не към желана посока.След не много кратък разговор и обяснения от страна на колегата Mario Pankov стигнахме до решенито - затворен обем.Тия дни като ми поостане повечко време се захващам с дърводелската работа с разглобяването и оребряването на кутията от вътре пълнене с вата зглобяване и пробване на звука.Или другия вариант който също не изключвам отворен обем, но да сложа плоскост зад седалката на която да монтирам говорителя и целия ми багажник да си е празен и да му използвам обема.Само дето се чудя ако го направя по втория начин как да закрепя плоскоста към задната част на колата и колко разстояние трябва да има между плоскоста и ламарината която е зад седалките./Колата е е36 седан от заде под кората ламарината е рязана оставена е само гредата/ И има дупка за Ски Сак както и подлакътник.Някой ако е правил /така де сигурен съм, че е правено хиляди пъти/ но как е най добре плътно до ламарината говорителя или да има разстояние? Следователно колко разстояние и как да я закрепя тази плоскост.Само да добавя, че плоскости ми дойдоха в изобилие както лепило видии вата и каквото се сетите още 

Колега добре е че доста хора се опитват да ти помогнат с размера на кутията но никъде не прочетох да пишеш с какъв усилвател ще я захранваш тая 15 защото е важно за качеството на звука не само изработкато на касата но и с какво я храниш а 15-ка не се задвижва как да е ,трябва ти мощен усилвател за да се получи акустиката особенно в затворена каса,там вътрешния обем оказва голямо съпротивление на мембраната и усилвателя трябва да е мощен за да преодолее това съпротивление отделно и голямата мембрана която го товари още.
- shengi
- ентусиаст
-
Достатъчно мощен е.Щом захранва 2 пайнера 12-тки, че и много им идва 

- shengi
- ентусиаст
-
Re: Дооправяне на бас кутия
Дилема: колко разстояние да има между самия бас и оребряването на кутията.И проблем ли е, че шината на баса ляга по 3-те стени на касата, а от другата е бас рефлектора?Дали ще се получи или да не си губя времето, а да използвам обема на багажника?

- CA3108KM
- младши ентусиаст
-
пак ще се включа по темата с плоскостта и използването на багажника като обем... аз съм така направих си шаблон изрязах си закрепих за горната ламарина монтирах говорителя закрепих за страниците на колата и пода изолирах сложих вата... стъпките ги имам снимани и описани една по една но няма да споделя тук в темата
ак оимаш интерес знаеш каде да ме намериш
колата така изкара 130 + децибела въпреки оплювките на хората...

- shengi
- ентусиаст
-
Значи за в момента съм го обърнал на страни говорителя не да бие директно към купето през ски сака колкото да слушам нещо докато ходя на работа и така има нещо което е не точно бас
А колкото до въпроса ти Марио ...., ами ставаше дума за това, че си мисля ако не стане с затворен обем да слагам плоскост зад седалките и да видя тогава какъв ще е резултата - да използвам обема на багажника.Днес пробвах да запуша бас рефлекса и промяна нямаше след като го направих.Внимателно гледах баса преди и след запушването колко му е хода и няма разлика, нито в звука нито в нищо.Та тия дни ще пробвам да напълня цялата кутия и да я запуша.Да знам дали да си правя експерименти с оребренията вътре или да го продавам.Между другото някой ако иска да го купи него както и 2 говорителя Magnat Gold Edition 320m /8 инчвои кръгли 3 лентови/ ... дават се комплект както и още 2 малки пайнерчета за някой бас който минимума му да е 15 инча и да е за кар аудио 

- shengi
- ентусиаст
-
Re: Дооправяне на бас кутия Оправена
Съжалявам, че нямам снимки, но лек формат се получи и всичките снимки заминаха.Значи накрая се получи следното. Кутията от 800 на 400 на 320 мм /дължина, широчина височина/ я орязахме на 630/400/320 приблизително около 75л стана обема на кутията.Решихме да я затворен обем, понеже говорителя е от Про серията на Еминенце и и трябва доста солиден обем /говорителя е концертен но и в кола работи
/ Разколачихме, цялата кутия взехме размерите до каде стига говорителя, за да може в последствие оребренията да пооправим и затапихме бас рефлектора, понеже с него говорителя просто се движеше, и създаваше само налягане, без да има приятен бас.След затапването пооправихме настроиките и най добрия звук в купето постигнахме като сложихме говорителя на една страна/не към купето на вътре не на горе, а гърба на кутията е към единия ботуш, говорителя към отсрещния и така, се използва обема на багажника.Сега ще се боря с вибрациите.
Плюсове: повече място в багажника и повече налягане
Минуси : доста дрънчи на вън , баса е по твърд когато е с затворени прозорци и се чува като в дискотека, а като се отворят прозорците все едно поомеква и звука е по заглушителен/аз предпочитам по мекия бас/ .
Благодаря за съдействието на няколко колеги и по специално към
CA3108KM
Mario Pankov
С ваша помощ момчета, сега се радвам на доста по добър саунд от колкото преди - преди просто съм чувал нещо, а сега слушам нещо
.Остана само да дойда към вашите краища и да се почва с черпенето.
Между другото ми правят забележки, че на 8-мия нещо подрънквали прозорците на терасата, а преди само на 1-вия етаж и то ако паркирам до блока точно

Плюсове: повече място в багажника и повече налягане
Минуси : доста дрънчи на вън , баса е по твърд когато е с затворени прозорци и се чува като в дискотека, а като се отворят прозорците все едно поомеква и звука е по заглушителен/аз предпочитам по мекия бас/ .
Благодаря за съдействието на няколко колеги и по специално към
CA3108KM
Mario Pankov
С ваша помощ момчета, сега се радвам на доста по добър саунд от колкото преди - преди просто съм чувал нещо, а сега слушам нещо

Между другото ми правят забележки, че на 8-мия нещо подрънквали прозорците на терасата, а преди само на 1-вия етаж и то ако паркирам до блока точно

34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3