Биодизел и Е39 възможно ли е ?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

селянина с колелото
Аватар
Кара: тролей
Мечтае да кара: влак

Биодизел и Е39 възможно ли е ?

Мнение от b0k0 » 15 Май 2010, 21:49

В София чувам, че започва да се продава това "ново" гориво.. как е въпроса с дизеловите двигатели при е39 ?? За ТДС-а прочетох, че не го харесва много.. а другите ?? някой кара ли с биодизел ?
Моля без изказвания, че меришело на картофки и подобни.. начетох се на теми в тази насока..
02' BMW E39 530d
96' BMW E36 316i coupe
95' Mercedes-Benz W202 C220
94' LADA 2104 (Червения лебед)
93' BMW E36 316i
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение БМВ във Facebook | www.kUkUrUkU.eU

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 V8 bi TURBO & Е34 М52
Мечтае да кара: http://www.youtube.com/watch?v=8VOULfir ... re=related

Re: Биодизел и Е39 възможно ли е ?

Мнение от Дифашир » 16 Май 2010, 0:06

Да ти кажа преди карах едно TAXI на един приятел skoda fabiq 1.9 sdi и беше на 100 000 км. като я взема със уретба за такъв био дизел,обаче това беше преди 3,4 години и още го нямаше по бензиностанциите и го купувахме от склад за олио.А самата уретба не беше нищо особенно просто затопляше горивото зашото беше малко гъсто.Мисля че покарахме около 60,70 000 км. и запека сигменти,после ги сменихме и тая кола никога повече не тръгна както преди,по-малко вървеше,двигалетя работеше по-твърдо,пък маслото си беше направо разход,гореше го да не кажа като двутактов ноо ....... нещо близо,а катализатора беше задръстен и замацан ДОСТА!За кола на 170 000 км. и на 2 години мисля че беше ненормално,като се има предвид че колата е пазена и не е давана под рента,защото съм виждал коли на ретта да стават за вторични за 6,7 месеца и 50,60 000 км.и то не веднъж.Вероятно този биодизел по бензиностанциите е по-преработен от този който купувахме но и аз имам дизел и не бих рискувал още повече че е комънреал.За golf 2 ще е перфектен най-вероятно,но за нашите капризни принцеси май няма да им се хареса мн. мн. :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от bera » 16 Май 2010, 16:37

От скоро бензиностанции "Темпо" продават дизелово гориво на разстителна основа или т.нар. биодизел, известен още като рапицово масло.
Цената му е по ниска, горивните свойства отлични, но ни се спестяват доста важни информации - като това на пример, че има разяждащи свойства спрямо някои пластмаси и други полимери, използвани в автомобилите.
Така че се налагат някои доработки по горивната система за да може да се ползва биодизел при дизеловите автомобили.
До сега са ми известни следните неща, кито трябва да бъдат направени по автомобила:
1. Преди първото зареждане с биодизел трябва да се смени горивния филтър- биодизела може спокойно да се смесва с обикновената нафта, но има силна разграждаща способност и има вероятност да разтвори мърсотиите, намиращи се във филтърния елемент и да се разнесат нататък по горивната система.
2. Биодизелът е доста по агресивен от нормалното дизелово гориво към маркучи и др уплътнения - при някои модели се налага подмяната на всички маркучи по горивната система с такива, които издържат химичски - не съм сигурен, но май такива бяха по твърдите прозрачни маркучи. В зап. Европа се продават комплекти за биодизел, но само за по новите горивни системи (както е при ЦДИ ) на цена към 200 Евро.
3. Биодизелът кристализира в горивния филтъ при ниски темперетури и за това не може да се ползва при темперетури под -5 градуса. Въпреки това тази зима в Германия се предлагаше биодизел с добавки, който може да се ползва до -20 градуса.

Между другото, гледах интервю с шефа на камионите на Макдоналдс в Германия. Тези камиони се карат само с биодизел. Въпросният шеф каза, че в резултат, живота на горивната помпа се съкращава от 800 000 км на 400 000 км. Въпреки това им е по-изгодно да карат с биодизел. Това е много показателно. Изглежда обаче, че биодизелът има доста по-лоши смазващи свойства от нафтата. Освен това, разходът на биодизел е леко завишен в сравнение с този на минерална нафта (биодизелът е по-ниско енергийно съдържание). Препоръчва се и скъсени интервали за смяна на маслото. И актуалният немски стандарт за биодизел е DIN EN 14214.
Иначе, биодизелът е много по-чисто гориво от минералната нафта, особено тази в България - не съдържа сяра (добре за двигателя и околната среда), има по-високо съотношение кислород към въглерод, поради което изгара по-пълно и не отделя толкова сажди. С помоща на добавки, биодизелът може да се ползва до температура от -28°C.
Аз лично за сега се въздържам от зареждане на биодизел, но при тия цени на горивата, не се знае как ще е нататък.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 16 Май 2010, 19:52

В упътването за Е39 комон рейл изрично пише да не се ползва био дизел. Не знам как стоят нещата при TDS, а и не знам за каква кола питаш.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Мнение от cls6666 » 16 Май 2010, 20:37

mad_presley написа:В упътването за Е39 комон рейл изрично пише да не се ползва био дизел. Не знам как стоят нещата при TDS, а и не знам за каква кола питаш.

аз лично не знам каква е цената на биодизела,но като знам с колко труд и средства (не смятам безсънните нощи ровене по интернет) съм си отстранил проблемите около помпи и маркучи не бих рискувал
от добавки в нафтата пак протече помпата, а вече я закрепих :(
Изображение

селянина с колелото
Аватар
Кара: тролей
Мечтае да кара: влак

Мнение от b0k0 » 16 Май 2010, 21:54

mad_presley написа:В упътването за Е39 комон рейл изрично пише да не се ползва био дизел. Не знам как стоят нещата при TDS, а и не знам за каква кола питаш.

Пресли точно за това говоря.. за 530-ката ама явно ще си го карам с нафтица..
02' BMW E39 530d
96' BMW E36 316i coupe
95' Mercedes-Benz W202 C220
94' LADA 2104 (Червения лебед)
93' BMW E36 316i
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение БМВ във Facebook | www.kUkUrUkU.eU

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 16 Май 2010, 22:07

b0k0 написа:Пресли точно за това говоря.. за 530-ката ама явно ще си го карам с нафтица..

530-ката не просто с нафта, а качествена нафта :D
Аз по едно време се бях отчаял като сипах от прословутата OMV Premium и едната дюза започна да работи на +3. Добре, че резервоара свърши преди да се набутам 700лв за нова дюза. В момента в който заредих Лук Оил и всичко си дойде на мястото и всички дюзи заковаха на нула. Даже знам един колега от форума, който точно заради тази нафта смени 6 дюзи, без да се усети, че не е от дюзите, а е от скапанта нафта :confused:

Назад към E39