Автоматика ли си е тръгнал или електрониката ми се сърди

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530 d touring
Мечтае да кара: някой друг колата и то с шапка с козирка

Автоматика ли си е тръгнал или електрониката ми се сърди

Мнение от 6iva4a » 05 Май 2010, 15:46

Здравейте,
Попитах търсачката, но или аз не се справям или тя, а по-вероятно едно-от двете :oops: , та на въпроса, от 3-4 дена имам следния проблем:
1. В движение се включва лампата на автоматика(но кутията си работи нормално, без да влиза в авариен режим) след 5-10 сек. се включва и лампата на ASC, и след още десетина секунди гаснат и двете.
2. Пак светват двете лампи, но се включва и лампата за подгревателните свещи и стрелката на водата отива на максимума. Това като се случи загасих колата веднага и чух че се е включила перката на климатика, а климатика не е пуснат и температурата на водата е в нормалните граници.
След малко паля колата и всичко си е наред. Като се прибрах рестартирах компа на колата, рестартирах автоматика и покарах 50-60 км всичко си е наред. Ама сутринта се повтори случката. И се чудя от къде да започна, ако беше само лампата на автоматика и ASC-то…, ама с другите лампи започвам да си мисля дали не е влязла някъде вода или мишка в таблото или някоя кабелна букса е решила, че и е дошло времето… Маслото не съм го сменял и кутията не е отваряна. До сега само веднъж преди година-година и половина май беше ми се е случвало да влезе автоматика в авариен режим, но причината беше, че в движение и на скорост изгасих двигателя и след това пак в движение на N запалих и тя влезе в авариен режим, тогава спрях изчаках 3-4 мин. и като запалих всичко си беше наред. А симптомите за прецакан автоматик са ми познати отдавна, ремонтирал съм на една от предишните ми коли автоматика в Джемини, но сега няма никакви такива, няма закъснения, при наклон си върви без газ…
Понеже ще почна да занимавам сериозно с този проблем след 15-20 май, за това пускам темата да чуя и Вашите мнения, че като се отида в сервиза и се почнат едни локуми да се разтягат предпочитам да им дам насоката и да си останем приятели :mhihi:
Колата е 530 комби 02/1999г
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Re: Автоматика ли си е тръгнал или електрониката ми се сърди

Мнение от LUCIFER'S » 05 Май 2010, 16:11

Тяв твоята направо е "си Е мамата" :confused: закачал ли си колата за диагностика?
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 05 Май 2010, 16:51

LUCIFER'S написа:Тяв твоята направо е "си Е мамата" :confused: закачал ли си колата за диагностика?

Преди два-три месеца, сега не съм. Утре или вдругиден ще гледам да свърша таз работа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 06 Май 2010, 7:43

Кофти маса имаш някъде май. Нешо да е барано по колата в последно време?
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 06 Май 2010, 8:58

turbo написа:Кофти маса имаш някъде май. Нешо да е барано по колата в последно време?

Напоследък не я карам много 15-20 км./ден. и нищо не е пипано, а не се е и налагало освен смяна на акумолатора Banner(гаранционен беше, но си замина) и задните накладки преди месец.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 06 Май 2010, 11:04

6iva4a написа:
turbo написа:Кофти маса имаш някъде май. Нешо да е барано по колата в последно време?

Напоследък не я карам много 15-20 км./ден. и нищо не е пипано, а не се е и налагало освен смяна на акумолатора Banner(гаранционен беше, но си замина) и задните накладки преди месец.

съмнява ме, че таралежа ти прави номерца... хаби ти акумулатора и това е от слаб акумолатор.... замери си за отечка след 20 мин като симулираш затворен багажник
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 06 Май 2010, 21:24

LUCIFER'S написа:
6iva4a написа:

съмнява ме, че таралежа ти прави номерца... хаби ти акумулатора и това е от слаб акумолатор.... замери си за отечка след 20 мин като симулираш затворен багажник

Утре ще го замеря и ще пиша за резултата, но не ми се вярва много, защото предишния акумулатор правеше проблем само при палене, иначе след като запали колата си работеше напълно нормално, а сега недолавям симтоми на слаб акумулатор, нито на око, нито на ухо. Но ще го замеря здължително.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 540ia Е65 745i

Мнение от FLEX » 07 Май 2010, 13:30

колега аз съм със същия акумолатор и е страшен боклук и моя е на 1год. и ми прави мизерии иначе колата си зарежда и нямам оттечки просто е боклук и ще го сменям скоро.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 07 Май 2010, 20:18

FLEX написа:колега аз съм със същия акумолатор и е страшен боклук и моя е на 1год. и ми прави мизерии иначе колата си зарежда и нямам оттечки просто е боклук и ще го сменям скоро.

Абе, аз като бях тръгнал да си купувам мислех да си купя Бош с такъв си бях купил колата, но едно приятелче има магазин за акумулатори и ми каза че напоследък често дефектирали, и ме отказа, затова отидох във "Вари" и те казаха, че вече "Banner" бил и за първоначално вграждане, пък и цената му беше по-добра от боша и аз затуй го взех, но втората зима му дойде изнанагорно, и го смениха.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 09 Май 2010, 13:18

Здравеи 6iva4a, когато се слага нов акумолатор трябва да се вкарат данните му в компа на колата / прекодирване /, за да няма смущения. По този начин се постига максимално използване на всички ел. системи, удалжаване живота на акумолатора и т.н. Не е изключено проблема ти да идва от поставянето на нов акумолатор.
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 09 Май 2010, 13:53

:shock: А стига бе, верно ли? Аз нищо не съм правил като сменях моя и си бачка супер.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 09 Май 2010, 14:01

ангелски написа:Здравеи 6iva4a, когато се слага нов акумолатор трябва да се вкарат данните му в компа на колата / прекодирване /, за да няма смущения. По този начин се постига максимално използване на всички ел. системи, удалжаване живота на акумолатора и т.н. Не е изключено проблема ти да идва от поставянето на нов акумолатор.

...за първи път го чувам това !
кои данни на акумулатора , за амперите и пусковия ток ли става въпрос ? то други няма
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 09 Май 2010, 14:05

ангелски написа:Здравеи 6iva4a, когато се слага нов акумолатор трябва да се вкарат данните му в компа на колата / прекодирване /, за да няма смущения. По този начин се постига максимално използване на всички ел. системи, удалжаване живота на акумолатора и т.н. Не е изключено проблема ти да идва от поставянето на нов акумолатор.

Първо да оговоря на LUCIFER'S, замерих консумацията и след около 15-20 мин стана на 0 А, явно не таралежа.
Колега, какво прекодиране за акумулатор, който е по каталога на автомобила от производителя? Може би ако е различен-да, но акумулатор с данни, с които е излязла колата от завода :shock: защо?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 09 Май 2010, 16:19

Здравеите, кодирането е задължително, когато на една от клемите има малка кутия. На акумолатора има номер, които се използва при кодирането. Нямам време сега да влизам в подробности, за което се извинявам, но е така след последния курс / формация/ които карах. Не само за БМВ е така, за всички имащи тази мала кутия до самата клема на акумолатора. Ако я няма не се прави нищо.
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6iva4a » 09 Май 2010, 18:12

ангелски написа:Здравеите, кодирането е задължително, когато на една от клемите има малка кутия. На акумолатора има номер, които се използва при кодирането. Нямам време сега да влизам в подробности, за което се извинявам, но е така след последния курс / формация/ които карах. Не само за БМВ е така, за всички имащи тази мала кутия до самата клема на акумолатора. Ако я няма не се прави нищо.

Дай една снимка на тази кутия, пък после като имаш време ще драснеш една по обстойна обосновка за това кодиране :)
Изображение

Следваща

Назад към E39