Въпрос за темпомата
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за темпомата
Здравейте на всички отново!
След няколко проблема по моята любима кола(които още не са решени) и след смяна на клапана на картерните газове (в сервиз защото при мен трябваше да се разглоби полувината кола) се окоза че не ми работи темпомата. Може ли тези псевдо майстори да са забравили да закачът някой кабел и ако да знаете ли къде трябва да погледна?
Мерси предварително
След няколко проблема по моята любима кола(които още не са решени) и след смяна на клапана на картерните газове (в сервиз защото при мен трябваше да се разглоби полувината кола) се окоза че не ми работи темпомата. Може ли тези псевдо майстори да са забравили да закачът някой кабел и ако да знаете ли къде трябва да погледна?
Мерси предварително
- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
Re: Въпрос за темпомата
Колега,нали на теб не ти работеше и АБС-а ? Ако той не работи ,и нямаш километраж - нормално е да не ти работи и темпомата 

Да да на мен ама този проблем с АБС е стар и колометража си ми работи и досега не сам имал проблем с него!
- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
Тогава опитай да дръпнеш педалите на съединитела и спирачката нагоре / към волана/ и така да го пуснеш темпомата.
- dragohr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e 39 tds sedan
Колеги според мен в моят случай едното няма нищо общо с другото!!!
Колата я купих със светеща АБС лампа. Карах я на диагностика и ми казаха че ми е прецакам Компютъра който дава непрекъсната грешка от една помпа за ДСЦ а на мен АБС си ми работи. Сменяха ми клапана на картерните газове и след това спря да работи та за това си мисля че някъде са пропуснали да ми закачът някой кабел! Възможно ли е това?
Колата я купих със светеща АБС лампа. Карах я на диагностика и ми казаха че ми е прецакам Компютъра който дава непрекъсната грешка от една помпа за ДСЦ а на мен АБС си ми работи. Сменяха ми клапана на картерните газове и след това спря да работи та за това си мисля че някъде са пропуснали да ми закачът някой кабел! Възможно ли е това?
- car_manqk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e39
аз да питам тук за да не отварям нова тема
Има ли някаква врътка за пускане на темпомата защото преди месец някакси го пуснах и нямаше ядове а сега наскоро патувах извън София цъках го свети на таблото че е пуснат ама не работеше не знам дали има значение че колата има Газов инжекцьон ???
Има ли някаква врътка за пускане на темпомата защото преди месец някакси го пуснах и нямаше ядове а сега наскоро патувах извън София цъках го свети на таблото че е пуснат ама не работеше не знам дали има значение че колата има Газов инжекцьон ???

Колега честно да ти кажа незнам дали има връзка! Ама щом свети значи трябва да работи! Какво става като натиснеш + ili - ???
- car_manqk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e39
Значи пускам го пускам педалите цъкам +++++ и нищо а би трябвало да вдика скорост

- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Orim4o написа:Колеги според мен в моят случай едното няма нищо общо с другото!!!
Не знам точно за какъв мотор става дума, но е почти невъзможно това да е причината (разкачен кабел).
Обикновенно причината е в отслабнала пружина на педалите на спирачката или съединителя. Тогава педала не се вдига до край, ключето не затваря веригата и темпомата не може да се включи.
От друга страна, АБС/ДСЦ системата подава сигнала за скоростта на колата, така че ако тя е прецакана и дава грешка, темпомата не може да се задейства. Ето и при какви условия се деактивира темпомата:
Условия за деактивиране на cruise control
Обратимо деактивиране (последната запаметена стойност може да се възстанови от бутоните на МФВ):
• Намаляване на реалната скорост от зададената с повече от 16 км/ч в продължение най-малко на 30 секунди .
• Скоростта на автомобила спадне под 23 км/ч.
• Натиснат съединител.
• Натисната спирачка.
• Оборотите на двигателя паднат под 1000 rpm.
• Намеса на DSC/ASC.
• Не е избрана правилна предавка.
• Установен е „аквапланинг” (разликата м/у скоростта на предните и задните колела превиши 10 км/ч за повече от 0,5 секунди)
• Повреда в сигнала от МФВ.
Необратимо деактивиране (последната запаметена стойност не може да се възстанови от бутона на МФВ):
• При повреда на микропревключвателя на педала на съединителя.
• Продължителна повреда в сигнала от МФВ .
• При повреден датчик за скорост.
• При повреда на микропревключвателя на педала на спирачката.
• Установен е сблъсък (катастрофа).
• Рязко спиране с ускорение -8 m/s2 .
• Рязко ускорение с повече от 8 m/s2 .
Колега благодаря много за изчерпателният отговор! Мислех си че е кабел защото спря да работи след като колата престоя 3 дена в сервиз и я бяха разглобили полувината. Преди това си работеше нищо че светеше АБС-са. Сега ситуацията се промени още малко защото си оправих абс и сега несвети но пак не ми работи темпомата!! Как да разбера от каде е проблема?
11 мнения
• Страница 1 от 1