...след смяна на масло?!/Тракането и тресенето остават!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 '02 525 dA touring

...след смяна на масло?!/Тракането и тресенето остават!

Мнение от Kala » 10 Апр 2010, 18:51

Колеги, здравейте, моля за мнение!

Колата е с 520i - М52, 1997г., пише 129 000 км. Карах с немско масло 5W40, но почна малко да има шум от клапаните-леко ромолене на празен ход, което се чуваше само до предна дясна гума. Дразнеше ме и сложих 10W40, оригинално BMW. Освен, че почти не се намали шума се получи:
-сутрин при палене, след около 10сек. почва клатушкане на мотора, много леко но се усеща ясно без да мени оборотите. До минута изчезва.
-по-гадното...почна да харчи масло. За 5000км. долях литър. Карам я до 3500 оборота (което май е лошо, но съм така:(
Наскоро имаше тема за това клатене на мотора при палене студена, но не я намерих.
Според вас маслото ли е кофти (за 8-10лв. за литър не знам какво оригинално масло купваме?) или нещо става с мотора. С други думи при следваща смяна на масло какво да сложа? Трябва ли да ходя на майстор и къде?
Според доста майстори и с доста компютри колата е на реални километри, но май не е така с тези проблеми:(

Благодаря предварително!
Последна промяна Kala на 25 Май 2010, 21:04, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар

Re: Странно поведение на мотора след смяна на масло?!

Мнение от tsb_bg » 10 Апр 2010, 18:57

Kala написа:-сутрин при палене, след около 10сек. почва клатушкане на мотора, много леко но се усеща ясно без да мени оборотите. До минута изчезва ...

viewtopic.php?f=35&t=149302

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 11 Апр 2010, 1:12

Колега ти нали като си я купил не си вярвал, че това са реалните километри? Майсторите с теста е равносилно на врачката с кристалното кълбо :mhihi: Особено на 14 годишна баварка.

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 11 Апр 2010, 8:22

Напиши в търсачката "клапан картерни газове" и започвай да четеш ;)

Наблегни на четенето тук :
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 0%B2%D0%B5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 12 Апр 2010, 20:02

Ако си налял от наливното БМВ масло 10В 40 ще ти кажа, че няма такъв боклук... обърни внимание на това което ти е казал Илко и не вярвай на показанието на километража над 300хил км си, че и отгоре....

ще споделя... на една от колите взех, че сложих такова БМВ масло и за 5 хил км опъна 3 литра.... сега отново е с Бритиш Петролиум 10 в 40 и не го пипа - Хюндай Купе 2.0 16в
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kala » 12 Апр 2010, 20:33

Колеги, много мерси за отговорите, голямо четене падна!
За мен положението е следното:
-клати само студена и на студено време - сега не клати;
-изведнъж почна да харчи масло, след смяната. Не пуши, не мерише, не съска нищо след гаснене;
-харчи супер нормално, тиха е, моторът има "мазен" ход...типичен шестак редови:)
-двигателя е сух, абсолютно навсякъде.
-върви добре, не се замисля, карам я предимно с 98 октана. От нас до Кулата ми дава 5.4-5.8 литра на 100км. (бавно каране...доста);
В крайна сметка, се замислям за клапана на картерните газове, но май ще трябва да поизчакам да се прояви по-силно.
Това с клапани и повдигачи е супер, но не ми се и замисля все още. Мисля, че маслото е много зле, въпреки че е бутилирано 10W40... колата се промени рязко след смяната на маслото, 10% да е съвпадение.

Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kala » 12 Апр 2010, 20:37

...забравих още нещо. Карах 5 години Е34 с М50 - никакви грижи за нищо, а беше по-стара и не спеше в гараж. Карах я с пълна синтетика 10W50, Кутенкойлер, директно ми го носеха от Кьолн.

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: естествено М5
Детайли за колата: Е 39/523i

Мнение от rippersson » 13 Апр 2010, 17:37

"От нас до Кулата ми дава 5.4-5.8 литра на 100км. (бавно каране...доста);"
Това разход на масло или антифриз е? :D или буташ?
Не ми се вярва проблема да ти идва от маслото. Да лошите масла след определени километри изведнъж ги гори доста, но притрисането е от друго според мен.
При мен претриса по този начин, но доста рядко го прави -десетина пъти в годината. Последно студена я запалих преди седмица, топло беше времето, нямаше проблем. Около минута работи и я изгасих, че тръгването се отложи :D След 30 мин. паля пак и се почна. Като атмосферен дизел на голф беше и както се появи, така и изчезна. Маслото ми е лики моли 10/40.
Сменен ми е клапана на картерните газове. На колега с М 50 така му тресеше и се оказа позаминала бубина. След смяна вс. ок. Сутрин на студено и влажно време не работеше както трябва, като позагрее вс. е ок, но не изключвай и о ринга на ануса. :lol: Моят съвет е иди при читав майстор, не гадай. Успех!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 13 Апр 2010, 23:05

все си мисля че за притрисане и т.н . не е лошо първо да се направи читава диагностика , а след това да се мисли за клапани , О - ринги и други ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kala » 14 Апр 2010, 19:35

Колеги, мерси, ще се ходи на майстор.

Не знам дали има връзка с писаното по-горе, но по същото време с претрисането, започна да се чува нещо като аванс на кола с карбуратор? :confused:
Става така, че при по-висока предавка с по-ниска скорост, при даване на газ се чува кофти претракване докато навакса. Качи ли оборотите затихва чукането на "аванса" и си се форсира перфектно.

Това как ви звучи...и то за майстор, май въпросът е риторичен? :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3.0H6 boxer AWD

Мнение от eddy » 15 Апр 2010, 1:44

Kala написа:Колеги, мерси, ще се ходи на майстор.

Не знам дали има връзка с писаното по-горе, но по същото време с претрисането, започна да се чува нещо като аванс на кола с карбуратор? :confused:
Става така, че при по-висока предавка с по-ниска скорост, при даване на газ се чува кофти претракване докато навакса. Качи ли оборотите затихва чукането на "аванса" и си се форсира перфектно.

Това как ви звучи...и то за майстор, май въпросът е риторичен? :dunno:

Като на кофти масло

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kala » 02 Май 2010, 18:49

Колеги,

борбата продължава, текущото положение е:
-отидох при майстор от форума - доказан. Според него маслото е менте. Имах туба от литър, наложени една до друга почти няма разлика. Моята туба (ментето, може би?) не изпука ринга на капачката и етикета има малки разминавания в отпечатването. Това, което ми сипа той е двойно повече пари, дано да е истинското вече.
-диагностиката показа перфектна работа.
-няма дъх, шум, теч на масло...нищо, което да е нередно.
-ауспуха няма маслен нагар, сега го лъснах почвам дебнене.
-махнах катализатора, за да изключим и него, не знам дали беше нужно:(
-тази сутрин пак ме заклати...доста гадно и като загрее пак е перфектна!

Като финал, продължавам да дебна, ако продължава да харчи масло, ще ми трябва жокер. Все не ми се вярва, че са повдигач, гумички на клапани, О-ринг на ваноса.

Поздрави!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 02 Май 2010, 19:07

Kala написа:...-отидох при майстор от форума - доказан. Според него маслото е менте. Имах туба от литър, наложени една до друга почти няма разлика. Моята туба (ментето, може би?) не изпука ринга на капачката и етикета има малки разминавания в отпечатването. Това, което ми сипа той е двойно повече пари, дано да е истинското вече....

От кого го купи маслото, това което те съмнява да е фалшиво? .. може и на ЛС да ми кажеш.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3.0H6 boxer AWD

Мнение от eddy » 02 Май 2010, 20:44

Kala написа:Колеги,

борбата продължава............................

Поздрави!

Колега след като си сложих Валволин 5/30 за БМВ ЛЛ01 мисля беше, от бившия оторизиран вносител в тубички по литър и колата ми заработи по-добре. Преди бях с БМВ масло. Мисля тия масла вече имат яко ментета и не е нормално 5/30 литъра да е 13лв, а на Кастрол примерно да е 30 :) Сами си правете сметката какви масла слагате и от къде :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kala » 02 Май 2010, 20:53

Колеги,

понеже доста хора питат на лични от къде взех маслото, съм длъжен да кажа, че не съм 100% сигурен, че е менте. Ако е така, според мен продавачът е малко вероятно да знае. Но съгласете се, 8-10лв. за литър немско БМВ масло...няма такъв филм, няма :mhihi:
Ако е менте е перфектно копие и ще снимам двете бутилки. Ако колата не пипа новото масло, значи е менте...за мен това ще е теста.
Ще пиша непремено.

Следваща

Назад към E39