Волана се клати

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318TDS Touring `96 г.

Волана се клати

Мнение от a4o » 21 Апр 2010, 20:26

Здравейте колеги,
От два дни ми се клати волана. Като го хвана в най-високата част и го дръпна към себе си и след това към предното стъкло отклонението е около 1 см. Ако го разклатя напред-назад странично като го бутам и дърпам с лявата и дясната ръка - отклонението е по-малко. Започна и да скърца. Ясно е, че трябва да се свали и да се види проблема. Въпросите са ми към колегите, които са имали подобен дефект. Дали това не е признак на счупване на стеблото и волана да ми остане в ръцете? Може би просто се е самоотвила гайката, но няма ли контра? Дали да очаквам големи щети и разходи? Предварително благодаря за отговорите. Със здраве.
Не е важно дали вървиш, важното е да не спираш!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Волана се клати

Мнение от tsb_bg » 21 Апр 2010, 20:39

Свали корите и виж дали луфта е само в кормилния прът или мърда цялата кормилна колонка (предполагам е второто)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 21 Апр 2010, 20:46

Колега, свали си бега (внимателно и на откачен акумулатор) и погледни централната гайка, мисля правилно си предположил, че се е поразвила, точно такива симптоми би имало. Няма контра, просто се стяга на определен момент, а ако е била затегната лабаво, с времето се е лашнала. Сега едно че ти се разбиват шлиците зорлем, второ рискуваш всеки момент да останеш с геврека в ръцете по време на движение :twisted: , пък, ако ще е на каръщина, ако в момента на скъсване на кабелите на бега той бумне - е такъв филм няма да има :lol:

Мда, видях, че колегата е писал за корите - може и там да видиш първо, преди да пристъпиш към свалянето на бега, но ако там са разхлабени болтовете, мисля първо щеше да почнеш да усещаш луфта в посока нагоре-надолу, а чак след това - напред и назад. Но не боли да провериш, все пак в момента само идеи даваме, няма гаранция кой ще уцели. И сподели после, като решиш проблема!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 21 Апр 2010, 20:59

Няма да е от кормилния прът :)
Ако е от него е под друг ъгъл, а не 1см като дърпаш към себе си :) Не ме питайте от къде знам :) Като забравиш няколко от златните болтове под таблото, така става!

Аз така... имах този проблем :oops:
Не бях щракнал добре зегерката на лагера в основата на волана, но се усетих на 100тния метър шофиране :) Причина = незавит болт на волана.
Ама ако ме питаш как е успял да се развие... идея си нямам, почти си счупих тресчотката да го развия първия път :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 22 Апр 2010, 15:41

Колега, свали волана и виж кво става от долу ... Според мен се е скапал пластмасовия лагер или както каза liloff се е измънкал зегера (а може и двете ....). Отвори го по скоро и виж какво става ... , ако случайно болта се е развил , може да се скапат шлиците от тоя луфт , а ако се скапат шлиците , ще трябва да сменяваш прът ....! :conf:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от a4o » 22 Апр 2010, 22:53

Колеги, благодаря за отговорите. Ще свалям волана в неделя и след ремонта ще пиша. Със здраве.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 E36
Мечтае да кара: Кабрио с харттоп

Мнение от D.Devito » 23 Апр 2010, 21:29

Колега пиши на всяка цена какъв точно е проблема,че и при мен ги има същите симптоми и то тъка си я купих приди половин година.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от a4o » 26 Апр 2010, 23:13

Здравейте колеги,
Вчера оправих волана. Оказа се саморазвил се централен болт. Нямаше щети и разходи. Предполагам, че това се беше получило от тресенето при каране с крива зимна гума и криви джанти. Изправих джантите и смених гумите с летни и след три дни започна да се клати волана. По съвет на приятели намазах леко резбата на болта с лепило за резба и затегнах здраво. Това е. Със здраве.

Назад към E36