Волана се клати
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- a4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 318TDS Touring `96 г.
Волана се клати
Здравейте колеги,
От два дни ми се клати волана. Като го хвана в най-високата част и го дръпна към себе си и след това към предното стъкло отклонението е около 1 см. Ако го разклатя напред-назад странично като го бутам и дърпам с лявата и дясната ръка - отклонението е по-малко. Започна и да скърца. Ясно е, че трябва да се свали и да се види проблема. Въпросите са ми към колегите, които са имали подобен дефект. Дали това не е признак на счупване на стеблото и волана да ми остане в ръцете? Може би просто се е самоотвила гайката, но няма ли контра? Дали да очаквам големи щети и разходи? Предварително благодаря за отговорите. Със здраве.
От два дни ми се клати волана. Като го хвана в най-високата част и го дръпна към себе си и след това към предното стъкло отклонението е около 1 см. Ако го разклатя напред-назад странично като го бутам и дърпам с лявата и дясната ръка - отклонението е по-малко. Започна и да скърца. Ясно е, че трябва да се свали и да се види проблема. Въпросите са ми към колегите, които са имали подобен дефект. Дали това не е признак на счупване на стеблото и волана да ми остане в ръцете? Може би просто се е самоотвила гайката, но няма ли контра? Дали да очаквам големи щети и разходи? Предварително благодаря за отговорите. Със здраве.
Не е важно дали вървиш, важното е да не спираш!
Re: Волана се клати
Свали корите и виж дали луфта е само в кормилния прът или мърда цялата кормилна колонка (предполагам е второто)
Колега, свали си бега (внимателно и на откачен акумулатор) и погледни централната гайка, мисля правилно си предположил, че се е поразвила, точно такива симптоми би имало. Няма контра, просто се стяга на определен момент, а ако е била затегната лабаво, с времето се е лашнала. Сега едно че ти се разбиват шлиците зорлем, второ рискуваш всеки момент да останеш с геврека в ръцете по време на движение
, пък, ако ще е на каръщина, ако в момента на скъсване на кабелите на бега той бумне - е такъв филм няма да има 
Мда, видях, че колегата е писал за корите - може и там да видиш първо, преди да пристъпиш към свалянето на бега, но ако там са разхлабени болтовете, мисля първо щеше да почнеш да усещаш луфта в посока нагоре-надолу, а чак след това - напред и назад. Но не боли да провериш, все пак в момента само идеи даваме, няма гаранция кой ще уцели. И сподели после, като решиш проблема!

Мда, видях, че колегата е писал за корите - може и там да видиш първо, преди да пристъпиш към свалянето на бега, но ако там са разхлабени болтовете, мисля първо щеше да почнеш да усещаш луфта в посока нагоре-надолу, а чак след това - напред и назад. Но не боли да провериш, все пак в момента само идеи даваме, няма гаранция кой ще уцели. И сподели после, като решиш проблема!
Няма да е от кормилния прът 
Ако е от него е под друг ъгъл, а не 1см като дърпаш към себе си
Не ме питайте от къде знам
Като забравиш няколко от златните болтове под таблото, така става!
Аз така... имах този проблем
Не бях щракнал добре зегерката на лагера в основата на волана, но се усетих на 100тния метър шофиране
Причина = незавит болт на волана.
Ама ако ме питаш как е успял да се развие... идея си нямам, почти си счупих тресчотката да го развия първия път

Ако е от него е под друг ъгъл, а не 1см като дърпаш към себе си

Аз така... имах този проблем

Не бях щракнал добре зегерката на лагера в основата на волана, но се усетих на 100тния метър шофиране

Ама ако ме питаш как е успял да се развие... идея си нямам, почти си счупих тресчотката да го развия първия път

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Колега, свали волана и виж кво става от долу ... Според мен се е скапал пластмасовия лагер или както каза liloff се е измънкал зегера (а може и двете ....). Отвори го по скоро и виж какво става ... , ако случайно болта се е развил , може да се скапат шлиците от тоя луфт , а ако се скапат шлиците , ще трябва да сменяваш прът ....! 

- a4o
- кандидат ентусиаст
-
Колеги, благодаря за отговорите. Ще свалям волана в неделя и след ремонта ще пиша. Със здраве.
- D.Devito
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E30 E36
- Мечтае да кара: Кабрио с харттоп
Колега пиши на всяка цена какъв точно е проблема,че и при мен ги има същите симптоми и то тъка си я купих приди половин година.
- a4o
- кандидат ентусиаст
-
Здравейте колеги,
Вчера оправих волана. Оказа се саморазвил се централен болт. Нямаше щети и разходи. Предполагам, че това се беше получило от тресенето при каране с крива зимна гума и криви джанти. Изправих джантите и смених гумите с летни и след три дни започна да се клати волана. По съвет на приятели намазах леко резбата на болта с лепило за резба и затегнах здраво. Това е. Със здраве.
Вчера оправих волана. Оказа се саморазвил се централен болт. Нямаше щети и разходи. Предполагам, че това се беше получило от тресенето при каране с крива зимна гума и криви джанти. Изправих джантите и смених гумите с летни и след три дни започна да се клати волана. По съвет на приятели намазах леко резбата на болта с лепило за резба и затегнах здраво. Това е. Със здраве.
8 мнения
• Страница 1 от 1