Светещ ск. лост DIY

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: й, и утре е ден.
Мечтае да кара: Active Autowerke.

Светещ ск. лост DIY

Мнение от arr0gance » 20 Апр 2010, 22:59

Добър вечер колеги.Тези дни се мотах из ибей и нещо се омаях с тия светещи лостове,но едно на ръка беше,че бяха скъпи за моя джоб,другото, е че не бих сложил лост с М на кола,която не е .....М :paranoid:
В темата ще се постарая да обясня нагледно как с подръчни материали си направих заводския ск. лост да засвети .Като цяло цялата работа е много лесна,но си трябва малко отделено време.
Като начало ще ви трябват: Бормашина,поялник,тънки жички/дали ще са от слушалки на лоукмен, или кабела от някоя стара неработеща колона,вие си преценете/ Крушка /аз лично си купих от дару крушки за табло,извадих ги с все пластините и ги отрязах/ лакочистител ,клечки за зъби :mhihi: ,макетен нож

1. Маха се самия ск. лост след което се маха и емблемата му.
2.Ще видите,че емблемата на лоста е мацната със сива и черна боя/аз направих грешката да ги изтрия изцяло и после падна една игра.......... // Вземете клечка за зъби/или нещо по ваш избор / напоете го малко в лакочистител и почнете да почиствате цифричките и линиите/напред назад само с клечката/ по едно време боята се предава и почва да се изчиства.Целта е цифрите и улеите да са прозрачни без да е засегната боята извън тях.
3.Следва малко по пипкавата част.Според големината на избраната крушка/то няма голям избор трябва да е нещо от сорта на крушка за табло на е36 или вид диод от на племенника светещите обувки :mhihi: / пробиите една дупка в центъра,желателно е боргията да е дълга и дупката да се дупчи отвътре навън,т.е през дупката където ляга лоста към емблемата.
4.С бормашината издълбайте лек улей в пластмасата за кабелчетата,да могат да се нагодят все някъде/ако сте подбрали наистина тънки кабели това не се налага/
5.Вземете макетният нож и разрежете гумата, която е под емблемата,за да може като се сложи крушката светлината малко или много да се разпръсва а да не свети на 3 и 4 скорост само.
6.Вземете поялника и запоете крушката към кабелчетата,след което позиционирайте крушката в дупката.Тук може да използвате направо голи кабели за свързване към кабела на запалката или пък да направите като мен,и да вземете от някоя неработеща крушка тялото,да го срежете и да си го нагодите така ,че да стане като вход на самата запалка, с две думи ем да сте сигурни за себе си, ем оринигинал'дъ. :mhihi:
7.Тук е спорният момент,крушката светеше повече, от колкото трябва и беше набиваща се на очи,аз използвах вид черен спрей,от мноооооооооого далече пръснах леко, колкото да я покрие малко,за да може да не свети на тавана,а ефекта да е горе долу сливащ се с другите уреди./Тук преценете дали ще използвате на малкия фулмастрите или някакъв вид спрей./
8.Вече може да влезете в колата и да започнете да махате,като почнете от маншона за лоста,отдолу вид....гума,донапрен или какво е....след това се маха борда(часовника при някой) и конзолката със свободното място запалката.До кабелите на запалката е хваната и крушката за нея,вече дали ще спирате нейния ток, или ще вържете голия кабел за нея си преценете.
9. Кабелчетата се прекарват през маншона,дунапрена и под него до запалката,да не се разкачат и закачат жици по 10 пъти.Всичко се свързва и се опитва крайният ефект.При мен се получи леко лилаво -черно и жълта светлина явно така става,затова ако някой измисли по-добър вариант да сподели.
10.Монтирате всичко обратно като при слагането внимавате с кабелчетата,гледате да ги опънете малко или много да не се падат на някой ръб,от тези на които се захваща топката,защото ако не се направи от раз ще трябват нови кабелчета.Накрая може да запецне малко(на мен ми се случи доста пъти)начинът е с набиване.Поодарете го пък то ще се нагоди. :winky:

Последователността вие си я определете как ще е(но мисля,че съм написал най удачния начин) и е хубаво в процес на работа да изпробвате какъв е горе долу ефекта,за да знаете как и колко да боядисате крушката/ако пък някой може да си намери по-слаба още по-добре./Друго за сега немога да се сетя.Ако има желаещи утре, за вечерта, мога да поразглобя всичко и да направя подробни снимки за улеснение. За цялата работа трябва само мерак и НИКАКВИ разходи, освен за едната крушка от 50ст....но все пак не е 50евро .Надявам се че темата ще е полезна на някой,в противен случай нека модератора да я изтрие. :yes: :wave:
п.п Може да съм пропуснал нещо,така че питайте.

СНИМКИ :
http://arr0gance.snimka.bg/other/kak.494331
Ако някой има въпрос може да доразгледа снимките в папката,на тях има всичко необходимо(без изтъркването на цифричките,че не ми се правеше пак :mhihi: като си взема нова емблемка,че тази не е много читава,ще постна и тях.)Ако извадените снимки не помагат разгледайтедругите и би трябвало да се ориентирате,в противен случай питайте. :yes:
Е дано съм бил полезен, живи и здрави!

Краен ефект:
Изображение
Изображение
Изображение

Поздрави

Мирослав Пенчев. :wave:
Последна промяна arr0gance на 14 Дек 2010, 12:53, променена общо 12 пъти
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Re: Светещ ск. лост DIY

Мнение от ned_gm28 » 20 Апр 2010, 23:09

Браво колега,важен е ентусиазмът :clap:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от gogosi » 20 Апр 2010, 23:12

можеш ли да му направиш по качествени снимки да го видим как е точно

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 черна,Е60 синя

Мнение от Tisho_BMW » 20 Апр 2010, 23:37

Колега за да свети лампичката по слабо свържи едно съпротивление и си я нагоди по сила на светене,спрямо стойноста на съпротивлението!А относно съпротивлението да е с мощност не по малка от 1 ват!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от arr0gance » 20 Апр 2010, 23:39

Как става сглобката и разглобката или какъв е ефекта,за ефекта отговора е Не,защото на тъмно се получава странен ефект.Снимки на самия процес, мога да направя,поне ще ви ориентират и ще видите как се е получило,но това ще е или утре вечер или другиден, защото тези дни съм малко доста зает :mhihi: :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от gogosi » 21 Апр 2010, 0:09

Мисълта ми беше с някакъв по качествен апарат примерно в нощен режим, за да видим крайния резултат как е.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 21 Апр 2010, 9:08

Жалко ,че не си направил снимки и ти снимки на самото изпълнение :(
Иначе е станало добре.Аз обаче търках цифрите с върха на макетно ножче :(
Относно светлината...един перманентен маркер..червен примерно,върши перфектната работа :yes:
Изображение

Low Is A Lifestyle
Аватар
Кара: ниско на земята

Мнение от SuPeR_FLY » 21 Апр 2010, 9:37

Изрежи си от нещо бяло не прозрачно едно парче с формата на емблемата (примерно от кофичка за кисело мляко ама изтъркай шареното :mhihi: ), за да може да ти разпръсква светлината хубаво, а и няма да е толкова силна :D На оригиналните е с такова нещо ама не ми се разглобява да ти го покажа :D В еладжийските магазини продават едни много малки крушки, които светят доста силно и не заемат място (на Е30-ките и на някои Е36-ци копчетата им за ел. стъклата са с такива) :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от arr0gance » 21 Апр 2010, 9:42

jbankov написа:Жалко ,че не си направил снимки и ти снимки на самото изпълнение :(
Иначе е станало добре.Аз обаче търках цифрите с върха на макетно ножче :(
Относно светлината...един перманентен маркер..червен примерно,върши перфектната работа :yes:

Днес ако ми остане време до вечерта ще разглобя донякъде всичко и ще снимам.А за по добри снимки......ще пробвам пак в други режими.

Да за фолиото го изпуснах,че съм сложил на топката/готварско фолио/ но като поставя снимките ще стане ясно.

Low Is A Lifestyle
Аватар
Кара: ниско на земята

Мнение от SuPeR_FLY » 21 Апр 2010, 10:05

Аз нямах предвид отгоре алуминиевото фолио, а пластмасата на кофичката! Залепя се бялото на емблемата от вътрешната страна, за да ти пръска светлината от крушката! ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 21 Апр 2010, 10:09

SuPeR_FLY написа:Аз нямах предвид отгоре алуминиевото фолио, а пластмасата на кофичката! Залепя се бялото на емблемата от вътрешната страна, за да ти пръска светлината от крушката! ;)

:yes:
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от revenger » 21 Апр 2010, 14:39

колега с нетърпение чакам снимките с процеса на разглобяване и да го почвам и моя.а за осветлението моята идяя е светодиодче няма да върши лоша работа пак и с него смятам че е по ефектно. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от arr0gance » 21 Апр 2010, 17:21

SuPeR_FLY написа:Аз нямах предвид отгоре алуминиевото фолио, а пластмасата на кофичката! Залепя се бялото на емблемата от вътрешната страна, за да ти пръска светлината от крушката! ;)

Ясно колега,не бях се сетил,нека някой който го пробва да постне някоя друга снимка. :bowdown:

Потребител
Аватар
Кара: E30

Мнение от kiborg » 21 Апр 2010, 19:24

Браво супер е. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 23 Апр 2010, 9:01

...някой май щеше да прави подробни снимки :lalala: