Гори ми бушона на ел. седалката :?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: c220 diesel
Мечтае да кара: e30 m50b25

Гори ми бушона на ел. седалката :?

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 12:25

Та преди 2-3 дни реших да наснимам колата (основно) и когато свалих шофиорската седалка до крайно задно/ниско полужение и си свърших със снимките като реших да я върна обратно се оказа че нито една от функцийте неработят, свалиш задната седалка(там има някакво табло с бушони) и се хванах за главата :censored: бушона за шофиорската седалка е хванат с медна жичка която има изразени нагрявания/нагари които явно са от преди, смених бушона преместих седалката(нагласих си я за мен) и след десетина минути бушона пак изгърмя като се опитах да преместя седалката отново( да видя дали всичко е наред) и сега пак съм с оня бушон с телчето, като изключи седалката побутвам леко бушона и тръгва отново, та от какво може евентуално да е проблема???
По принцип единственото което неработи от седалката е подглавника моторчето работи но явно механизмът е повреден (подглавника не се движи надоло-нагоре) всичките други функций на седалката работят
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Re: Гори ми бушона на ел. седалката :?

Мнение от dan-dam » 28 Мар 2010, 12:32

Имаш предвид, че бушона се държи от медната жичка, а не стои сам в гнездото ли, или че вместо бушон е сложена медна жичка? Според мен не ти контактува добре бушона. Изхвърляй този бушон с тези жички, вземи един читав бушон, почисти гнездото и стегни контактите, които го държат (бушона).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 12:40

daddy_ написа:Имаш предвид, че бушона се държи от медната жичка, а не стои сам в гнездото ли, или че вместо бушон е сложена медна жичка? Според мен не ти контактува добре бушона. Изхвърляй този бушон с тези жички, вземи един читав бушон, почисти гнездото и стегни контактите, които го държат (бушона).

Има медна жица вместо бушон (увита е жичка около крачетата на изгорял бушон)

Вече го направих това с новия бушон, пак гърми и се принудих да върна онзи с жицата, че иначе немога да и смогна на бушони
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е55

Мнение от ZLATEN » 28 Мар 2010, 12:41

ще вземеш да се запалиш така най накрая, някой от моторите в седалката не е наред най вероятно
Има си тяга 740i -> http://www.youtube.com/watch?v=Nt_ZPIrCdEg

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 28 Мар 2010, 13:06

А като смениш бушона ("оправиш го") и не пипаш седалката пак ли заминава или чак след следващо пускане (нещо не разбрах точно)?
Ако някое от моторчетата е проблем - то би трябвало да му прави проблем само когато го кара да работи... вземи и провери все пак да не ти дава някаква утечка там при изкл. ... иначе отваряне на седалката и гледаш жици и мериш моторетки... а може и някъде да се пипат жиците след ключетата и като пускаш да има малко късо...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 13:39

Знам че мога да се запаля, затова искам да го отстраня, оня предишния собственик е ебати човека ... кой знае от кога я е карал така. Забелязах че седалката спира да действа само когато се опитам да вдигна предната и част нагоре или да преместя цялата седалка нагоре тоест като хвана големия бутон и го врътна посока на часовниковата стрелка и обратно гърми бушона, за да се провери дали е моторче трябва да се свали седалката така ли ? не съм много добър с токовете на мултицета ли трябва да се провери ?
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 28 Мар 2010, 14:00

Нагласи си седалката и махни този"бушон", докато не отстраниш проблема. Щом гори бушона има такъв. А тази жичка кой знае колко е дебела, че да не изгори. А ако не гори жичката ще ти литне някое моторче!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 28 Мар 2010, 14:43

А бутона за задглавника заяжда ли ти случайно? 8)
И също да те попитам случайно да ти заяжда седалката като я местиш по гореописания начин?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 14:52

_65536_kb_sec_ написа:А бутона за задглавника заяжда ли ти случайно? 8)
И също да те попитам случайно да ти заяжда седалката като я местиш по гореописания начин?

ами незаяжда но се движи по-бавно от другата като че ли и е тежко

бутона за задглавника е и бутона за облегалката (наляво-надясно мести облегалката напред-назад а нагоре-надоло мести задглавника нагоре-надоло) когато местя облегалката работи, когато искам да преместя подглавника се чува моторчето да работи но нестава нищо
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 28 Мар 2010, 15:01

A kато се опитваш да местиш самата седалка и гори бушона какво се чува/вижда?
Дим облаци, пушек, огън има ли ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 15:57

_65536_kb_sec_ написа:A kато се опитваш да местиш самата седалка и гори бушона какво се чува/вижда?
Дим облаци, пушек, огън има ли ?

нищо несе случва, просто спира евентуално може да се чува едно леко "пук" от бушона, но нали е под седалката и нищо не се чува или случва :)
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Мнение от Shishmanov » 28 Мар 2010, 16:15

Щом гори бушона, значи веригата се натоварва много, това може да е вследствие ако дава на късно някъде, ако имаш проблем с моторчето, или дори окислени кабели или легло на предпазителя. Почисти добре леглото на предпазителя, това е най-лесното което може да направиш. Ако пак продължи да гори, тогава прегледай моторчето на седалката.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brankovv » 28 Мар 2010, 16:16

Shishmanov написа:Щом гори бушона, значи веригата се натоварва много, това може да е вследствие ако дава на късно някъде, ако имаш проблем с моторчето, или дори окислени кабели или легло на предпазителя. Почисти добре леглото на предпазителя, това е най-лесното което може да направиш. Ако пак продължи да гори, тогава прегледай моторчето на седалката.

как да го прегледам, с мултицен ?
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 28 Мар 2010, 17:09

а седалката случайно да е усукана или накриво ?
защото ако се товари механизма и моторчето не смогва да завърти гори също бушон
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Мнение от Shishmanov » 28 Мар 2010, 17:18

За съжаление с мултицет не мисля че ще разбереш нещо, най малкото защото не знаем какви са параметрите, ако всичко по системата е наред.
Виж Стоян какво е написал за седалката, да не е усукана, че тогава товари моторчето яката и естествено изпушва там където е най-предразположено към това т.е. предпазителя.

Следваща

Назад към E34