Поправка на пиксели , голям проблем !

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Pershing 115

Поправка на пиксели , голям проблем !

Мнение от Jenkov » 22 Мар 2010, 1:49

Здравейте колеги ,

тези дни реших и аз да си поправя пикселите на таблото , всички с голям борд знаят колко е дразнещо като ги няма половината и нищо не се вижда на борд компютъра. Пристигна лентовия кабел и в петък вечерта се захванах да направя заветната операция (която ми и изяде главата де :) )
Мъчихме се с един колега около 6-7 часа , стигнахме до някъде , но не успяхме да ги накараме да светнат всичките. В събота продължих сам и в крайна сметка светнаха (без 1 ред на големия километраж , но реших да си го оставя кадемче). В момента в който събрах вече всичко , забелязах че леко съм разцентровал оборотомера , показваше с около 500 оборота по-малко. Реших днес да сваля таблото отново , тъй като имаше и една крушка за смяна , а в събота не можах да намеря , реших да ги направя двете неща заедно. Тук обаче започна големия филм:
Свалих таблото , смених крушката и го отворих за да наместя оборотомера , обаче не успях. Накрая реших да я извадя стрелката и май и прецаках пружинката която е навита отзад на остта и която и помага да се връща. Паралелно с това забелязах че стрелката на температурата върви някак си трудно , не успях да я накарам да върви гладко. като я дръпна леко към себе си се оправя и пада плавно но с въртенето прилепва долу и като че ли опира в циферблата и отново започва да върви на пресекулки. Докато се опитвах да намествам тези стрелки забелязах че и бензиномера е паднал по ниско отколкото беше в изключено положение (това не ми стана ясно защо се случи , него най-много го пазех и почти не го бях докосвал) , нямаше как пипнах и него , успях да го центровам както си беше , но притискайки го към таблото нещо щтракна и после резултата същия , и той започна да върви трудно , също като температурата. В крайна сметка:
Температурата и бензиномера взеха да запецват , а оборотомера почти не отлепя откакто разтегнах пружинката , тя и стрелката на пипане е една такава хлабава (само километража си работи нормално). Забелязах че тази пружинка , много наподобява тези от механичните часовници , и сигурно някой часовникар ще може да оправи проблема там. Добрата новина е , че нито един от уредите не отказа напълно и за това си мисля че все още има надежда да се справя с проблема (който всъщност сам си създадох де). И така след 3 нощи главоблъскане имам работещи пиксели , 2 зацепващи уреда и един почти съсипан :help: :help: :help: Прилагам едно видео което снимах преди малко от тест-а на таблото. Извинявам се за ужасното качество , но телефона ми явно толкова си може :( Горе долу се вижда за какво става дума. http://www.vbox7.com/play:5e2b3823
Моля колегите които имат стаж в областта да дадат съвет в тази деликатна ситуация , какво може да се направи за да си спася таблото. Ако не успея ще се купува ново , но съм длъжен да се боря докрай :)

Благодаря предварително на отзовалите се !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Re: Поправка на пиксели , голям проблем !

Мнение от monogamnia » 22 Мар 2010, 5:40

Най вероятно си си прецакал стрелките, до колкото знам един път пипнати повече не могат да се оправят. Дано все пак колегите успеят да ти помогнат да не даваш 200лв ...!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 22 Мар 2010, 8:03

Това което мога да те посъветвам е същото, което мислиш да направиш - да го занесеш на часовникар да го види как е.

Иначе трябваше преди да опитваш да вадиш стрелките да пуснеш тема. Обикновенно при пробиването зад циферблата попадат стружки и те са били причината да ти задържат стрелките и да не се движат равномерно. Аз винаги почиствам и проверявам по няколко пъти дали е равен циферблата и не са останали стружки.

Стискам палци часовникар да успее да го ремонтира.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 22 Мар 2010, 18:11

Има развитие колеги ,

Разглобих днес отново таблото , мъчих го цял ден , но не успях да накарам уредите за бензин и температурата да си вървят гладко като преди. Търсих вариант и за пружинката на оборотомера , да я пренавивам и прочее , не се получи. Всъщност незнам защо реших че пружинката е някаква специална и без нея няма да може , накрая събрах всичко защото ми обещаха да ми донесат едно развалено табло и да си взема пружинка от него. Сложих стрелката на оборотомера , да не седи празно и долу при пробата :shock: :shock: :shock: оборотомера си бачка. Явно пружинката е само и единствено да му помага да се връща обратно и затова сега не пада хубаво долу ами като загася колата остава на 500-800 оборота. Или като дам газ и после на слизане не слиза до оборотите на които работи колата примерно 800 , ами остава някъде към 1200 (много кофти) , но поне мога да приложа и алтернативен вариант за да го накарам да се връща. Няма да има нужда от точно определена пружинка с определени показатели. Лошото е че незнам какво да правя с малките уреди (бензин и температура). Опират в циферблатите и това е ... и вървят на пресекулки и трудно и не показват точно , поне докато не ударя таблото силно отгоре :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 22 Мар 2010, 18:30

Оакал си работата и оправия няма, освен да вземеш друго табло за донор, да свалиш стрелките от двете и да смениш моторчетата, без да повредиш пак пружинките, което си е доста трудна работа с неясен изход.
Ако си взел кабела от мен, в упътването няколко пъти съм обяснил как могат да се прецакат пружинките и да се внимава много да не се отделя циферблата и бялата пластнаса под него от платката, защото това гарантира повреда на стрелките.

Като дръпнеш леко стрелката се оправя, защото си изместил втулката, която държи пружинката, Не опира никъде и е равносилно на скъсана пружинка.

Не забелязах да имаш отклонение в показанието на стрелките на горивото и температурата. При нулево положение (без ключ в контакта) е нормално да са малко под последната чертичка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Branko » 22 Мар 2010, 18:38

Много кофти работа е станала...Не ходи ли на часовникар да ти даде съвет или направо да го отремонтира?Много фина работа ми се струва това...Все си мисля,че само друго табло ще свърши работа.Успех!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от monogamnia » 24 Мар 2010, 20:30

Колеги смених кабела всички пиксели и лампи светят НО като дигне между 50-60км километража стрелката забива като спря рязко слиза като дам газ и се вдига обаче забива между 50-60км. Като направя чек на таблото няма проблем километража си върви супер и нормално но защо забива така ??

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 25 Мар 2010, 14:08

monogamnia написа:Колеги смених кабела всички пиксели и лампи светят НО като дигне между 50-60км километража стрелката забива като спря рязко слиза като дам газ и се вдига обаче забива между 50-60км. Като направя чек на таблото няма проблем километража си върви супер и нормално но защо забива така ??

Най-вероятно ти е избягала втулката на пружинката отдолу , но не с много. Да си притискал стрелката към циферблата случайно ?! При отворено табло като бутнеш стрелката с пръст до 240 , трябва без никакво усилие да се връща сама до 0. Ако спира някъде значи има проблем. При мен само километража си беше останал нормален , но сега след последното отваряне започна да прави точно това което описваш. Като цяло имам идея как да го оправя това , също така и другите бъкии които успях да причина на моето табло , макар повечето да са на мнение че няма да успея. Тези дни ще имам развитие по въпроса , ще го бъде ли таблото като цяло или няма да го бъде , просто чакам да ми донесат части за да мога да го оправя. Ще се мъча да фиксирам и километража и ако успея , ще споделя как съм го направил.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от monogamnia » 25 Мар 2010, 17:54

При пробиването да не се е разместила тази втулка? пробивах с ръчна бормашина

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 25 Мар 2010, 18:00

monogamnia написа:При пробиването да не се е разместила тази втулка? пробивах с ръчна бормашина

Аз по-скоро си го обеснявам по друг начин. Измества се при отделянето на задната черна пластмаса , защото малко трудно им се хваща чалъма на щипките които са към буксите и обикновенно там се дърпа повечко бялата пластмаса със циферблатите и по този начин тя се отделя от самата платка тъй като болтчетата са вече отвити и нищо не я държи, а с нея и стрелките се разместват и става веселба .....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от monogamnia » 25 Мар 2010, 18:26

а може ли просто да несъм го почистил добре и да има стружки от пробиването и те да пречат на нормалното работене на стрелките

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от monogamnia » 25 Мар 2010, 19:27

mad_presley написа:Оакал си работата и оправия няма, освен да вземеш друго табло за донор, да свалиш стрелките от двете и да смениш моторчетата, без да повредиш пак пружинките, което си е доста трудна работа с неясен изход.
Ако си взел кабела от мен, в упътването няколко пъти съм обяснил как могат да се прецакат пружинките и да се внимава много да не се отделя циферблата и бялата пластнаса под него от платката, защото това гарантира повреда на стрелките.

Като дръпнеш леко стрелката се оправя, защото си изместил втулката, която държи пружинката, Не опира никъде и е равносилно на скъсана пружинка.

Не забелязах да имаш отклонение в показанието на стрелките на горивото и температурата. При нулево положение (без ключ в контакта) е нормално да са малко под последната чертичка.

При мен стрелките за температурата и горивото са си нормални, но другите две обороти и километраж са се разбазикали на чек на таблото няма проблем вървят си нормално но като тругна и се прецакват?!?!?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от monogamnia » 05 Апр 2010, 0:43

Никой ли не намери решение?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 05 Апр 2010, 5:38

monogamnia написа:Никой ли не намери решение?

Докарах я до някъде аз , успях да оправя температурата (върви идеално) , оборотомера също го пооправих с някой забележки. Не успях да го центровам съвсем правилно и показва около 150 оборота надолу. При поставянето на новата пружинка леко я смотах и сега задържа леко към 2000 оборота , но не се забелязва много (т.е работи почти коректно , при другото отваряне ще го центровам и съм готов) , километража спря да задържа (работи нормално) , само бензиномера работи зле. След запалване се налагат нялколко почуквания , за да се качи до нивото което трябва да показва (иначе показва коректно). Имам идея как ще оправя и него , но не ми е останало време последните дни да се занимавам с това.

П.С Да уточня само че взех пружинка за оборотомера от едно развалено табло за Е36 , тъй като моята тотално я бях скъсал и оборотомера ми не искаше да се връща плътно до долу и имаше луфт (общо взето не показваше коректно). Там пък остта се оказа съвсем различна (по тънка) , че бяха едни страшни схеми , но накрая се получи някакъв резултат който не е съвсем лош :)

П.П.С Ще го накарам да работи тва табло добре , ако ще турско да стане :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 05 Апр 2010, 8:54

Големи схеми колега, не е ли по добре едно друго тъбло и си ти 8)
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

Назад към E39