Въпрос за помпа в резервоара на ТДС Компакт.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Въпрос за помпа в резервоара на ТДС Компакт.

Мнение от niko74 » 24 Мар 2010, 0:38

Здравейте,Колеги!Пак влязъх в някакъв трилър с неочакван край...Въпросът ми е следният:Помпата онзи ден дочух,че не бръмчи.Изчетох каквото намерих с търсачката и се ориентирах,че при повечко ниво на гориво в резервоара тази помпа не оказва влияние при палене при престои от 3,4 часа и повече(в момента имам към 30литра).Да,ама при мен неще да запали. :( .Та преди пак да тръгна по майстори(един ми загуби планката на ГНП-то,друг ми превъртя резбата на блока дето се захваща помпата,трети ми прави центровката на ГНП на око...И накрая пак в отричаният "Супер Дизел" я направиха с/у 80лв.) искам да питам има ли някакъв клапан в самото ГНП,който да задържа горивото?Тази помпа(в резервоара)от отделно реле ли се командва или от това,което командва свещите(май имаше някъде схема на някакво реле,което се намира при бушоните)?Благодаря предварително за търпението!Поздрави от мен! :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос за помпа в резервоара на ТДС Компакт.

Мнение от nandrolon » 24 Мар 2010, 0:50

Колега не знам как си я чул че не работи като ти ако не я изкараш не можеш да я видиш или чуеш!Ако искаш да я провериш развий тапата дай на контакт и трябва да те изкъпе , поне при мене беша така.
п.с. мойта си работи и пак колата гасне под 10 кила нафта .
Айде дерзай :D :D :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 24 Мар 2010, 8:02

Скоро и аз сменях въпросната помпа, при подаване на контакт си сложи ухото на дясната задна седалка и се чува помпата трябва да работи около 10-15 секунди след подаването на контакт,цената е на някаква италянска уж е около 200лв . Моята палеше и без тая помпа ама не ми се рискуваше да не остави някъде иначе предния собственик беше слагал някакви невъзвратни клапани под седалката по маркучите от резервоара.
Пробвай да подгрееш колата 2-3 пъти преди да запалиш при мен изгоря свещ и така пали иначе неще макар и с нова помпа :)
6>4

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 24 Мар 2010, 9:25

Е как да не се чува, много ясно се чува 10-15 секунди след подаване на контакт.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 24 Мар 2010, 10:23

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niko74 » 24 Мар 2010, 13:50

Значи днес с един приятел и дадохме ток директно от акумулатора(на въпросната помпа) и се чуваше съвсем леко.Свалих маркуча след гор.филтър(този който отива към ГНП-то),дадох на контакт и потече гориво... :dunno: Баси дилемата!!!Има вариант да не работи релето на свещите(понеже Г-Н ЯСЕН каза че моето не работи и ми взе 100 лв. за друго).Та вече яко съм се хванал за главата. :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 24 Мар 2010, 14:10

niko74 написа:Значи днес с един приятел и дадохме ток директно от акумулатора(на въпросната помпа) и се чуваше съвсем леко.Свалих маркуча след гор.филтър(този който отива към ГНП-то),дадох на контакт и потече гориво... :dunno: Баси дилемата!!!Има вариант да не работи релето на свещите(понеже Г-Н ЯСЕН каза че моето не работи и ми взе 100 лв. за друго).Та вече яко съм се хванал за главата. :(

Как и подадохте ток?
Директно на помпата или през бушона. До помпата достига постоянна маса и + от бушон 18.
Провери кабелите до помпата и бушона.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niko74 » 24 Мар 2010, 15:03

Директно на сивият куплунг,другия(жълтия)не знам за какво е.Мислех че е за датчика за горивото,ама като го откачих пак си отчита на таблото...Бушона си е здрав,проверих го,за релето не знам.Но не е ли логично щом тече нафта от горивния филтър помпата да работи?Или не изпомпва с достатъчно налягане?Странна работа... :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 24 Мар 2010, 15:32

niko74 написа:Директно на сивият куплунг,другия(жълтия)не знам за какво е.Мислех че е за датчика за горивото,ама като го откачих пак си отчита на таблото...Бушона си е здрав,проверих го,за релето не знам.Но не е ли логично щом тече нафта от горивния филтър помпата да работи?Или не изпомпва с достатъчно налягане?Странна работа... :kuku:

Въпроса е дали достига ток до сивата букса. Като дадеш на контакт трябва да има ток.
Жълтата букса е за горивомера. Като го изключиш уреда на таблото взима информация само от втория нивомер, и затова стрелката мърда, като дадеш на контакт.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niko74 » 24 Мар 2010, 15:46

Колега "bmw325tds ",Мн.Благодаря че обръщаш внимание на моя проблем!!! :yes: Дали стига ток може да се разбере само с лампа и два кабела или мултицет,а аз нямам под ръка.Лошото е че се чува да бръмчи,ама не както преди(чуваше се мн.добре,няколко секунди преди да щтракне релето на свещите).Озадачава ме,че хвърля нафта към ГНП-то(не знам дали е достатъчно) и пак неще и неще да запали.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 25 Мар 2010, 9:47

Щом изкарва гориво до филтъра - значи работи,тая помпа е само да подкачи гориво и по спомени трябва да прави около 0.5 бара. Провери дали стига ток на буксата както каза предния колега. Провери и дали стига ток до свещите и дали те са здрави.

Потребител
Аватар
Кара: БМВ

Мнение от m.power » 25 Мар 2010, 9:59

Би трябвало да има клапан горе преди филтъра който да не позволява на нафтата да се връща към резервоара. До сега имало ли ги е тези проблеми да не иска да запали при студен мотор. Ако си купил колата скоро, да не би да има проблем с веригата и от там да е пипана помпата за да опрашчт топлич старт, а на студен мотор да не иска да запали.
БМВ не е страст, а диагноза!!!

Аватар

Мнение от borcho6 » 28 Мар 2010, 13:13

колега,отвий гайките на дюзите и виш далистига нафта до там и си замери свештите,че може да са изгорели.а може и самите дюзи да не впръскват като хората и тях ги тествай не помя на колко бара впръскват!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: й, и утре е ден.
Мечтае да кара: Active Autowerke.

Мнение от arr0gance » 29 Мар 2010, 18:42

Аз зимата патих,колата въртеше с минути преди да запали /на 5 до -5гр/.До самия край не мислех,че са свещи/защото всичко стана от днес за утре,днес пали утре не/ докато не ги смених,проблема с въртенето с минути изчезна,а колата започна да пали на четвърт....

п.п не съм 100% сигурен че помпата ми не работи,но никога не съм чувал бръмчене/жужене и тн от нея,предполагам,че е фира,но проблеми не съм имал....Късмет. :yes:
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niko74 » 30 Мар 2010, 12:12

Ето я,както се казва РАЗВРЪЗКАТА....Оказаха се 3(ТРИ) неработещи свещи!!!Да се чудиш "Великият"(поне някой колеги тук така го определят) "МАЙСТОР" Ясен какво ми е проверявал.По негови твърдения свещите ми са били "като нови",релето било заминало...Айде 100лв. за реле.Само господ и самия той знаят какво е станало... :mhihi: .Дали е сменил въобще релето,дали ги е гледал свещите???Явно той не ги обича пипкавите работи,джаста-праста и дай парите...Не е много хубаво това,тоя форум не е за пре..ване на другите...Благодаря за вниманието и мненията на Колегите!!! :yes:
И още нещо.Убедих се,че евтиното винаги ти излиза мн.по-скъпо...

Следваща

Назад към E36