АЛТЕРНАТОР

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

АЛТЕРНАТОР

Мнение от bmwe34max » 07 Фев 2010, 14:39

Колеги,имам прооблем с зареждането смених четки,интеграл.Акумулаторът е на 1год.Повече от 13 не зарежда.Става въпрос за Е 34 2400 ТД.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 31? , E34 525 TDS , E34 525 IX

Re: АЛТЕРНАТОР

Мнение от ///MILEN » 08 Фев 2010, 8:44

Замери напрежението на самия алтернатор :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е34 525ix touring
Мечтае да кара: м5

Мнение от martyn » 19 Мар 2010, 23:16

ново захранване и маса на алтернатора
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38-ца

Мнение от golov_bg » 20 Мар 2010, 2:51

колега при мен се оказа релето,ако и то не е проблема ще да е в динамото
Dirty Hands are a Sign of Clean Money

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 20 Мар 2010, 13:11

Наистина ако релето така го дава - слагай ново ново... ама гледай какво взимаш, че един приятел сложи чисто ново и след седмица му даваше 15+ волта с консуматори :), а старото му даваше 13.5 Волта и не искаха да му заверят гаранцията на акумулатора. ("високоволтовото" бе HUGO)

ентусиаст
Аватар

Мнение от golov_bg » 20 Мар 2010, 19:25

аз съм със 2,4тд,моето динамо е 60А(motorola) предишния майстор ми сложил реле за 50А и ми светеше лампата(а зарежда)

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 21 Мар 2010, 0:27

golov_bg написа:аз съм със 2,4тд,моето динамо е 60А(motorola) предишния майстор ми сложил реле за 50А и ми светеше лампата(а зарежда)

Не съм толкова в час по електотехника, но доколкото знам не определя максималния ампераж релето, а по-скоро статора... пък и като гледам и по реалоем излиза едно и също реле и за 90А и за 140А...така че се съмнявам да е от "ампеража" на релето... а иначе принципа на лампичката за зареждането е следния (поне при по-старите машини - при новите не знам може и през компа да минава, ама смисъл не виждам голям) при контакт се подава на лампата (+) на едната и жичка, а другата е свързана с алтернатора/релето/четките/колектора и т.н. и от там взима (-) , а когато започне да зарежда се подава на нея + (нали се върти алтернатора и генерира ток ;) ) и затова гасне ... затова като не зарежда свети, а като не прави контакт (четките или някоя пластина - в една друга тема коментирах) не свети и не зарежда... обяснявано ми е от човек, който се занимава с това цял живот - не съм го чел това никъде.
ПС: докато писах това се замислих и не мога да се сетя - като се откачи малкото кабелче като че ли светеше лампата... но ако е така то явно нещо куца в теорията на майстора или по-скоро аз нещо пак не съм разбрал правилно :confused: (както обикновено) - отде ще взима тогава минуса...

ентусиаст
Аватар

Мнение от golov_bg » 21 Мар 2010, 11:43

със едното реле което беше чисто ново светеше лампата със другото като го смених не светеше по номера двете са различни,а са от един и същи магазин

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Мнение от Shishmanov » 24 Мар 2010, 1:10

През лампата се пуска възбуждане на статора, за да може алтернатора да произвежда ток. Ако лампата е изгоряла, няма да зарежда, понеже веригата минава през нея. Ако е изключена клема d+ на алтернатора т.е. възбуждането на статора, то тогава също няма да зарежда.

Иначе колегата да смени четки и/или реле и предполагам че проблема с недостатъчното зареждане ще се реши. Освен ако няма укъсили намотки на статора или ротора.

Назад към E34